Флет-вайт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Флет-вайт
Походження  Австралія і  Нова Зеландія
Необхідні компоненти еспресо і microfoamd
Флет-вайт з лате-артом

Флет-вайт (англ. flat white, «плоский білий») — кавовий напій родом з Австралії, придуманий у 1980-х роках[1][2]. Найчастіше, готується шляхом додавання спіненого молока з мінімальною кількістю піни в подвійну порцію еспресо[3].

Історія[ред. | ред. код]

Напій придумав новозеландський бариста Дерек Таунсенд в результаті експериментів над балансом смаку кави та молока[2]. Бариста відмовився від великої кількості піни в напої, зменшив пропорції молока (110 мл) і збільшив кількість кави до 60 мл. Унаслідок такого експерименту напій зберіг свій молочний смак і також дав можливість підкреслити смак кави (на відміну від лате, де смак кави приглушено).

Критика[ред. | ред. код]

Автори Захарі Карлсен та Джордан Майклмен стверджують, що флет-вайт — це лише маркетинговий концепт, зручна назва, запозичена з Австралії, яку використовують бариста у всьому світі для еспресо та збитого парою молока, а не самобутній напій. У підтвердження цього вказується, що для приготування напою потрібні два інгредієнти, які в різних кав'ярнях поєднують в різних пропорціях, використовують молоко різної текстури, готують в різних об'ємах і подають в різному посуді[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Хіпстерська кава" довела австралійців до суперечок. BBC News Україна (укр.). 4 червня 2016. Процитовано 23 вересня 2022.
  2. а б The birth of the cool - Lifestyle News. NZ Herald (en-NZ) . Процитовано 23 вересня 2022.
  3. Скоблюк, Настюшка. ЕСПРЕСО, ЛУНГО, РАФ: ЩО Є ЩО І ЯК НЕ РОЗГУБИТИСЬ У КАВ’ЯРНІ. https://ranok.ictv.ua/.
  4. Закері, Карлсен; Джордан, Майклмен (2 серпня 2021). Нові кавові правила (англ.). Видавництво Старого Лева. ISBN 978-617-679-891-0.