Червона і синя таблетки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Червона і синя таблетки

Червона таблетка і її протилежність, синя таблетка — популярні символи вибору між болісною правдою реальності (червона таблетка) і блаженною невідомістю ілюзії (синя).

Ці терміни, популяризовані у культурі наукової фантастики, походять від фільму «Матриця» (1999). Головному персонажу фільму, Нео, пропонують вибір між червоною і синьою таблеткою. Синя таблетка дозволить залишитися у штучно створеній реальності Матриці, тобто жити «невідомістю ілюзії», тоді як червона таблетка призведе до втечі з Матриці у реальний світ, тобто в «правдиву реальність», попри те, що це жорсткіше, складніше життя.

Походження[ред. | ред. код]

«Матриця» має відсилання на історичні міфи і філософію, на гностицизм, екзистенціалізм, нігілізм[1][2]. Передумови фільму походять від Платонової алегорії про печеру[3][4], скептицизму та злих духів Рене Декарта[5][6], уявлень Канта про феномен та ноумен, Чжуан-цзи про метелика, концепції імітації дійсності та подумкового експерименту «мозок у колбі»[7][8].

Матриця[ред. | ред. код]

У Матриці до Нео (Кіану Рівз) доходять чутки про Матрицю і таємничого чоловіка на ім'я Морфей. Нео проводить ночі за комп'ютером, намагаючись дізнатися секрет Матриці і те, чим вона є. Врешті інший хакер, Триніті (Керрі-Енн Мосс), знайомить Нео з Морфеєм.

Морфей (Лоуренс Фішборн) пояснює Нео, що Матриця є ілюзорним світом, створеним, щоб перешкодити людям дізнатися, що вони є рабами зовнішнього впливу. Тримаючи у кожній руці по капсулі, він описує Нео вибір, що перед ним постає.

Синя таблетка дозволить залишитися у штучній реальності Матриці, червона ж слугує для визначення розташування тіла людини в реальному світі і «від'єднання» її від Матриці. Вибір між синьою і червоною таблетками незворотний.

Нео обирає червону таблетку і прокидається у реальному світі, і там його викидає з наповненої рідиною камери, де він лежав непритомний. Після порятунку й одужання на кораблі Морфея, Морфей показує Нео справжню природу Матриці: деталізовану симуляцію Землі наприкінці 20 століття (рік дії не вказано точно, але це приблизно двісті років по тому). Її створено, щоб утримувати розум людей у покорі, тоді як їхні тіла зберігають на величезних електростанціях, де тепло та біоенергія використовуються машинами, що поневолили людей.

Гедель, Ешер, Бах[ред. | ред. код]

Дуглас Гофстедтер у книзі «Гедель, Ешер, Бах» (1979) вводить двох персонажів, що занурюються і виходять з двовимірного світу гравюр Ешера, п'ючи для цього з синього та червоного флаконів[9]. Гофстедтер згадує про великий вплив Льюїса Керолла на цю книгу, флакони «увійти» і «вийти» є аналогією зілля «випий мене» і тістечка «з'їж мене» в «Аліса в Країні чудес», які її зменшували і збільшували. Матриця дуже чітко посилається на «Алісу в Країні чудес» фразами «білий кролик» та «вниз по кролячій норі».

Згадати все[ред. | ред. код]

У фільмі «Згадати все» (1990) червону таблетку пропонують персонажеві Арнольда Шварцеггера, Дугласу Квейду: «це символ — твого бажання повернутися до реальності»[10][11]. Синьої таблетки у фільмі немає, а сюжет розгортається довкола невідомості, чи Квейд у сні, чи в реальному світі. Однак таблетку йому пропонують з твердженням, що Квейд таки снить, а таблетка поверне його до реальності, звучать слова «у своєму сні ти заснеш».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Philosophers Draw On a Film Drawing On Philosophers. The New York Times. 24 травня 2003. Архів оригіналу за 2 вересня 2021. Процитовано 26 вересня 2021. (англ.)
  2. «Journal of Religion & Film: Wake Up! Gnosticism and Buddhism in The Matrix by Frances Flannery-Daily and Rachel Wagner» [Архівовано 3 березня 2016 у Wayback Machine.]. unomaha.edu.
  3. Glenn Yeffeth (11 March 2003).
  4. «You Won't Know the Difference So You Can't Make the Choice» [Архівовано 8 грудня 2015 у Wayback Machine.]. philosophynow.org.
  5. Dan O'Brien (4 December 2006).
  6. «Skepticism» [Архівовано 31 січня 2016 у Wayback Machine.]. stanford.edu.
  7. «“Brain in a Vat” Argument, The — Internet Encyclopedia of Philosophy» [Архівовано 10 лютого 2016 у Wayback Machine.]. utm.edu.
  8. ENR // AgencyND // University of Notre Dame.
  9. Douglas R. Hofstadter (2000).
  10. Total Recall — final script [Архівовано 17 квітня 2014 у Wayback Machine.], SciFiScripts.com.
  11. Dr. Edgemar's Pill [Архівовано 24 червня 2013 у Wayback Machine.], Total Recall (1990), MovieClips.com.