Шишман Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шишман Іван Іванович
болг. Иван Шишман
Народження 31 липня 1963(1963-07-31) (60 років)
Ізмаїл, Одеська область
Національність болгарин
Країна СРСР СРСР, Україна Україна
Діяльність художник
Вплив Володимир Дудник[1]
Вплив на Олександр Павленко
Член Національна спілка художників України
Нагороди
Заслужений художник України
Заслужений художник України

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

І́ван І́ванович Ши́шман (болг. Иван Шишман; 31 липня 1963, Ізмаїл, Одеська область) — український художник, доцент кафедри образотворчого мистецтва Ізмаїльського державного гуманітарного університетіу.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 31 липня 1963 року у місті Ізмаїл в родині нащадків болгарських переселенців.

У 1985 році закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту, того ж року у педагогічному інституті відбулась його перша персональна виставка. Свій творчий шлях розпочав на посаді вчителя образотворчого мистецтва у школі села Ларжанка Ізмаїльського району, де працював протягом 1985-1991 років.

У 1991 році став старшим викладачем кафедри образотворчого мистецтва в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, а у 2016 році — доцентом цієї кафедри.

З 1993 року — член Національної спілки художників України

Творча діяльність[ред. | ред. код]

У 1994 році почав займатися реставрацією православного монументального живопису монастиря Святого Костянтина та Єлени, Свято-Покровського собору, а також храму Святих Жон Мироносиць міста Ізмаїла. У 1997 році виконав проект і розпис нового храму Святої Преподобної Параскеви-Петки Тирновської під Софією. Також виконував розписи Свято-Троїцького храму міста Ржищева (2004—2011) у техніці холодної енкаустики, храм Різдва Богородиці Олександрівського жіночого монастиря Одеської області (2011—2012).

Брав участь у виставках болгарських художників з України та інших колективних і персональних виставках в Україні та за її межами, загалом провів 12 персональних виставок.

Роботи знаходяться в приватних колекціях і музеях України, Австрії, Болгарії, Росії, Білорусі, Франції, Німеччини, Швеції, Фінляндії, Сербії, Ізраїлю, США та Чехії.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Диалог, приносящий радость (рос.)
  2. Порошенко на честь Всеукраїнського дня працівників культури нагородив п'ять одеситів. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 11 листопада 2015.

Посилання[ред. | ред. код]