444-та дивізія охорони (Третій Рейх)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
444-та дивізія охорони (Третій Рейх)
444. Sicherungs-Division
Німецький бронеавтомобіль зв'язку Sd.Kfz.250/3 на позиції за будівлею в селі. Південна ділянка Східного фронту. Літо 1942
На службі 15 березня 1941 — 11 травня 1944
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Належність Вермахт Вермахт
Вид Сухопутні війська Німеччини Сухопутні війська
Тип піхота
Роль охорона тилу
антипартизанська війна
Чисельність піхотна дивізія
У складі Див. Командування
Гарнізон/Штаб Оглав
Війни/битви

Друга світова війна
Східний фронт

Командування
Визначні
командувачі
Гельге Аулеб

444-та дивізія охорони (Третій Рейх) (нім. 444. Sicherungs-Division) — піхотна дивізія німецьких сухопутних військ, що виконувала завдання з охорони тилу військ вермахту за часів Другої світової війни.

Історія з'єднання[ред. | ред. код]

444-та дивізія охорони створена 15 березня 1941 року в сілезькому Оглаві у VIII військовому окрузі шляхом перейменування Дивізії № 444 (нім. Division z.b.V. 403) та доукомплектуванням за рахунок підрозділів 213-ї піхотної дивізії вермахту. З початком німецького вторгнення до Радянського Союзу, дивізія діяла на південному фланзі німецько-радянської війни, в Україні та на півдні Російської РФСР у тиловій смузі групи армій «Південь». Основними завданнями з'єднання було забезпечення безпеки ліній зв'язку та електропостачання, залізниць та боротьба з партизанським рухом у тилових районах вермахту. Разом з іншими силами безпеки та поліції на окупованих територіях дивізія брала участь у воєнних злочинах проти військовополонених та цивільного населення. Дивізія підпорядковувалася Карлу фон Року, командувачу тилової зони групи армій «Південь». Подібно до 454-ї охоронної дивізії, вона проводила «зачистки» в районах, які, за твердженнями місцевих жителів, переховували «партизанів» (термін «партизан» використовувався як взаємозамінний з термінами «комісар», «більшовик», «єврей» і «партизан»).

З листопада 1941 року дивізія отримала наказ провести формування тюркського підрозділу («Східного батальйону») серед радянських полонених у таборах для військовополонених. Таким чином, у листопаді 1942 року було створено Туркестанський легіон (з чотирьох рот). На початку січня 1943 року, тепер вже у складі групи армій «А», шість калмицьких кавалерійських ескадронів були передані під командування дивізії як Калмицький загін. У лютому 1943 року дивізія була підпорядкована 4-й танковій армії, потім армійській групі «Голлідт» та її наступниці — 6-й армії. У цей період у ході переміщення між Ростовом і Міусом дивізія виконувала заходи безпеки, які описувалися як небойові.

На початку 1944 року обидва охоронні полки були виведені зі складу з'єднання, а в травні 1944 року дивізія була повністю розформована.

Райони бойових дій[ред. | ред. код]

Командування[ред. | ред. код]

Командири[ред. | ред. код]

Підпорядкованість[ред. | ред. код]

Час Корпус Армія Група армій
(округ)
Штаб
1941
квітень VIII ВО
червень XXXXIX гк 17 А Група армій «Південь» Перемишль
липень Група армій «Південь» Стрий
1942
січень Група армій «Центр» Південна Україна
серпень Група армій «A» Південна Україна
1943
січень Група армій «A» Південна Росія
лютий 4 ТА Група армій «Дон» Південна Росія
березень АГр «Голлідт» Група армій «Південь» Південна Росія
квітень XXIV тк 6 А Група армій «Південь» Україна
травень Група армій «Південь» Україна

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

  • 444. Sicherungs-Division. на lexikon-der-wehrmacht.de.(нім.)
  • 444. Sicherungs-Division
  • 444. SICHERUNGS-DIVISION — UNIT HISTORY

Література[ред. | ред. код]

  • Georg Tessin: Verbände und Truppen der deutschen Wehrmacht und Waffen SS im Zweiten Weltkrieg 1939—1945, Band 8: Die Landstreitkräfte Nr. 201—280. 2. Auflage, Osnabrück 1973