326-та фольксгренадерська дивізія (Третій Рейх)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
326-та фольксгренадерська дивізія (Третій Рейх)
326. Volksgrenadier-Division
Емблема 326-ї фольксгренадерської дивізії
На службі 4 вересня 1944 — 8 травня 1945
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Належність Вермахт Вермахт
Вид Сухопутні війська Німеччини Сухопутні війська
Роль фольксгренадери
Чисельність дивізія
У складі Див. Командування
Гарнізон/Штаб Ґаланта
Війни/битви

Друга світова війна
Західний фронт

Командування
Визначні
командувачі
генерал-майор Ервін Кашнер

326-та фольксгренадерська дивізія (Третій Рейх) (нім. 326. Volksgrenadier-Division) — піхотна дивізія народного ополчення (фольксгренадери) вермахту за часів Другої світової війни.

Історія з'єднання[ред. | ред. код]

326-та фольксгренадерська дивізія була сформована 4 вересня 1944 року в Галанті в Угорщині шляхом перейменування 579-ї фольксгренадерської дивізії на заміну 326-ї піхотної дивізії, яка була знищена в Нормандії. З 21 листопада 1944 року дивізія діяла на Західному фронті в районі Герольштайна. Вважалося, що вона була повністю укомплектована особовим складом і матеріальними засобами. Однак не вистачало близько 400 коней і 1/3 засобів зв'язку.

10 грудня 1944 року дивізія прибула в район Калл/Гмюнд (північний Айфель). Відразу після розвантаження 752-й гренадерський полк був розгорнутий для участі в боях в районі Моншау — Мютценіх. Два інших гренадерських полки також були розгорнуті по обидва боки Моншау під час атаки дивізії в рамках Арденнського наступу. Завданням дивізії було прорвати фронт противника по обидва боки дороги Моншау-Ойпен і вийти на ділянку Везер. Однак цьому наміру завадили американські атаки на південне крило 272-ї фольксгренадерської дивізії, що призвело до тимчасової втрати Кестерніха[en]. Три полки дивізії стали жертвами впертого опору американських військ у перший же день Арденнського наступу і були відведені на вихідні позиції.

18 грудня дивізія перейшла до оборони. 25 грудня 246-та фольксгренадерська дивізія замінила 326-у фольксгренадерську дивізію на рубежах по обидва боки Моншау, а остання згодом замінила сильно побиту 62-у фольксгренадерську дивізію в районі Вієлсальма. Дивізія зазнала важких втрат під час битви на Виступі. В результаті зазнаних втрат 753-й гренадерський полк було розформовано. Під час ар'єргардних боїв у січні 1945 року дивізія встановила лінію опору вздовж дороги Санкт-Віт — Томмен. Всього через два дні XIII армійський корпус віддав наказ відступити на нові позиції. 30 січня 1945 року американські війська атакували слабкий німецький фронт і відкинули німецькі війська назад до Бляйальфа. В результаті навколо міста розгорнулися важкі бої від будинку до будинку.

2/3 лютого 1945 року дивізія була відкинута назад на лінію Зігфрида. Через день американським військам вдалося увірватися на територію приблизно за кілометр на північ від дороги Прюм — Бляйальф. Ще через день американські підрозділи змогли розширити зону прориву і зайняти село Брандшайдт. Дивізія була на межі своїх можливостей. 751-й і 752-й гренадерські полки були об'єднані в 752-у бойову групу і передані під командування 276-ій фольксгренадерській дивізії. Штаб дивізії був відкликаний з передової і отримав завдання реорганізувати дивізію.

26 лютого 1945 року штаб дивізії отримав наказ від XIII армійського корпусу замінити 340-ту фольксгренадерську дивізію, розгорнуту на правому фланзі корпусу. Для цього дивізія сформувала 751-шу полкову бойову групу з Троссена. Але, вже 3 березня 1945 року внаслідок атаки американських військ дивізія знову була розбита. Її залишки змогли відступити на позицію Кайл через Бірресборн.

Піхота дивізії все ще налічувала 200 чоловік. До 7 березня чисельність піхотних підрозділів впала до 150 осіб.

Незабаром дивізія була остаточно розгромлена в боях навколо Боксберга і згодом припинила своє існування як цілісна одиниця. З кількома розрізненими солдатами штаб дивізії пробився до Кохема і 11 березня досяг Целль-ан-дер-Мозель. Звідти дивізію, яка перетворилася на бойову групу, розгорнули на ділянці Нойвід — Нідербібер. 22 березня американські частини атакували Нойвід. Залишки дивізії змогли протриматися там до вечора. У наступні дні наступаючим американським частинам вдалося розірвати фронт дивізії в районі Енгерса і Фаллендара і зайняти висоту Вестервальд. 29 березня штаб дивізії отримав наказ створити новий оборонний фронт на Едері. Там до складу бойової групи дивізії передали частини 166-ї піхотної дивізії, які були перекинуті з Данії. Вже через день у Фріцларі зав'язалися важкі вуличні бої, в результаті яких так звану позицію на Едері довелося залишити.

На початку квітня 1945 року залишки дивізії перейшли на нову лінію фронту на річці Фульда. Вони були відкинуті американськими військами 3 квітня 1945 року під час боїв навколо Касселя в районі Овервельмар. 7 квітня дивізія вийшла до Верри на лінії Менсен — Вітценгаузен. 10 квітня її залишки перебували у Вольбрандсгаузені, а 12 квітня 1945 року — між Остероде та Герцбергом. Немає жодних свідчень про подальше застосування підрозділів дивізії.

Райони бойових дій[ред. | ред. код]

Командування[ред. | ред. код]

Командири[ред. | ред. код]

Підпорядкованість[ред. | ред. код]

Час Корпус Армія Група армій
(округ)
Штаб
1944
4 вересня Ґаланта
10 грудня LXVII ак 6 ТА Група армій «B» Айфель
18 грудня LXXIV ак 15 А Група армій «B» Арденни
1944
1 січня LXXIV ак 15 А Група армій «B» Арденни
лютий XIII ак 7 А Група армій «B» Айфель
березень LIII ак 7 А Група армій «B» Айфель
квітень 11 А Головнокомандування Вермахту «Захід» Гарц

Склад[ред. | ред. код]

1944[1]
751-й гренадерський полк
752-й гренадерський полк
753-й гренадерський полк
326-й артилерійський полк
326-й протитанковий дивізіон
326-й інженерний батальйон
326-те дивізійне управління постачання
326-й дивізійний батальйон зв'язку
326-й запасний батальйон

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

  • 326. Volks-Grenadier-Division. на lexikon-der-wehrmacht.de. (нім.)
  • 326. Volksgrenadierdivision

Література[ред. | ред. код]