GrapheneOS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
GrapheneOS
GrapheneOS home screen
GrapheneOS home screen
Розробник GrapheneOS team
Родина ОС Android (Linux)
Робочий стан Current
Вихідна модель Open source
Початковий випуск квітень 2019; 5 років тому (2019-04)
Останній випуск preferred / preferred
Репозиторій
Цільовий ринок Privacy/Security-focused smartphones
Спосіб оновлення Over-the-air (OTA) or locally
Менеджер пакетів APK-based
Тип ядра Монолітне (Linux)
Ліцензія MIT, Apache License, various permissive open-source
grapheneos.org

GrapheneOS (раніше Android Hardening або AndroidHardening) — це мобільна операційна система з відкритим вихідним кодом на базі Android, орієнтована на конфіденційність і безпеку для окремих смартфонів Google Pixel .

Історія[ред. | ред. код]

Головний розробник, Деніел Мікей, спочатку працював над CopperheadOS, доки розкол щодо ліцензування програмного забезпечення між співзасновниками Copperhead Limited не призвів до звільнення Мікей з компанії в 2018 році.[1] Після інциденту Мікей продовжив роботу над проектом Android Hardening[1][2], який було перейменовано на GrapheneOS[2] і анонсовано у квітні 2019 року[1] .

За словами Демієна Вайлда з 9to5Google, GrapheneOS випустила Android 12L для Pixel раніше, ніж Google, поступаючись ProtonAOSP.[3][4] Програми GrapheneOS «Secure Camera» і «Secure PDF Viewer» (на основі pdf.js) були випущені в Google Play Store і GitHub .[5]

Особливості[ред. | ред. код]

Екран програм GrapheneOS за замовчуванням

Станом на березень 2022 року GrapheneOS офіційно підтримує лише пристрої Pixel .[6] За замовчуванням програми Google не встановлюються з GrapheneOS[6][7], але користувачі можуть інсталювати Google Services з додатка «Програми», який вбудовано в GrapheneOS.[7] Сервіси Google із ізольованим програмним середовищем мають надавати доступ до магазину Google Play і додатків, які залежать від сервісів Google, а також функцій, зокрема push-повідомлень і платежів у програмі.[7][8]

GrapheneOS розробила посилений веб-браузер на основі Chromium і реалізацію WebView, відому як Vanadium.[9]

При встановленні кожної програми GrapheneOS вимикає доступ до мережі та дає можливість налаштувати дозволи для датчиків.[6][9] GrapheneOS також рандомізує MAC-адресу для кожного підключення за замовчуванням[1][10] і включає опцію шифрування PIN-коду для екрана блокування.[11] Також, включено апаратну програму атестації, відому як Auditor.

Рецензії[ред. | ред. код]

У 2019 році Георг Піхлер з Der Standard та інші джерела новин процитували Едварда Сноудена, який сказав у Twitter: «Якби я сьогодні налаштовував смартфон, я б використав GrapheneOS Деніела Мікея як базову операційну систему».[12][13][14] Обговорюючи, чому сервіси не повинні змушувати користувачів встановлювати пропрієтарні програми, Леннарт Мюленмаєр з netzpolitik.org запропонував GrapheneOS як альтернативу Apple або Google.[15] Svět Mobilně та Webtekno повторили припущення, що GrapheneOS є гарною заміною стандартного Android, орієнтованою на безпеку та конфіденційність.[16][17] У детальному огляді GrapheneOS для Golem.de Моріц Треммель і Себастьян Грюнер сказали, що вони змогли використовувати GrapheneOS так само, як і інші Android, але насолоджуючись більшою свободою від Google, не помічаючи відмінностей від «додаткового захисту пам'яті, але це так і повинно бути.» Вони прийшли до висновку, що GrapheneOS не може змінити те, як «пристрої Android стають сміттям не пізніше ніж через три роки», але «вона може краще захистити пристрої протягом терміну їх служби, захищаючи при цьому конфіденційність».[1]

У червні 2021 року в Cellular News були опубліковані огляди на GrapheneOS, KaiOS, AliOS та Tizen OS. GrapheneOS назвали «мабуть найкращою мобільною операційною системою з точки зору конфіденційності та безпеки», однак вони розкритикували її за незручність для користувачів, сказавши, що «GrapheneOS повністю позбавлена Google і залишиться такою назавжди — принаймні згідно з даними розробників». Вони також помітили «невелике зниження продуктивності» і сказали, що "повне завантаження програми може зайняти дві секунди, навіть якщо це лише програма «Налаштування».[18]

У березні 2022 року Джо Федева, написав для How-To Geek, що на відміну від стандартних версій Android, програми Google не були включені через занепокоєння щодо конфіденційності, а GrapheneOS не містила магазину програм за замовчуванням. Замість цього, запропонував використовувати F-Droid .[6] В огляді GrapheneOS, встановленої на Pixel 3, після тижня використання, Джонатан Ламонт з MobileSyrup висловив думку, що GrapheneOS продемонструвала залежність Android від Google . Він назвав процес встановлення GrapheneOS «простим» і зробив висновок, що йому подобається GrapheneOS, але розкритикував подальшу експлуатацію у порівнянні з використанням стокового Pixel або iPhone, пояснивши свій досвід його «надмірною залежністю від програм Google». Та відсутність деяких «розумних» функцій у стандартних програмах для клавіатури та камери GrapheneOS у порівнянні з програмним забезпеченням від Google.[7] У своїй першій публікації про враження за тиждень до цього Ламонт сказав, що після легкої інсталяції виникли проблеми з дозволами для програми Google Messages і труднощі з імпортом контактів; Потім Ламонт зробив висновок: «Той, хто шукає зручність, може уникати GrapheneOS або інших орієнтованих на конфіденційність програм Android, оскільки підвищення рівня конфіденційності часто відбувається за рахунок зручності та простоти використання».[19] У липні 2022 року Чарлі Осборн із ZDNet запропонував особам, які підозрюють зараження Pegasus, використовувати додатковий пристрій із GrapheneOS для безпечного зв'язку.[20]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Tremmel, Moritz; Grüner, Sebastian (11 грудня 2019). GrapheneOS: Ein gehärtetes Android ohne Google, bitte [GrapheneOS: A hardened Android without Google, please]. Golem.de (de-DE) . с. 1—3. Архів оригіналу за 15 November 2021. Процитовано 20 липня 2022.
  2. а б Baader, Hans-Joachim (9 квітня 2019). Android Hardening wird zu GrapheneOS [Android Hardening becomes GrapheneOS]. Pro-Linux (нім.). Процитовано 17 вересня 2019.
  3. Wilde, Damien (11 березня 2022). Privacy-focused GrapheneOS based upon Android 12L comes to Pixel 6 in latest beta. 9to5Google (амер.). Процитовано 28 червня 2022. After news that custom ROM project ProtonAOSP offers Pixel 6 owners the opportunity to run Android 12L ahead of the official stable release, GrapheneOS is the second such ROM to offer the latest build ahead of Google.
  4. Wilde, Damien (10 березня 2022). ProtonAOSP 12.3.0 brings Android 12L to Pixel 6 and 6 Pro ahead of Google rollout. 9to5Google (амер.). Процитовано 22 серпня 2022.
  5. Hazarika, Skanda (4 березня 2022). GrapheneOS brings its camera and PDF viewer apps to the Play Store. XDA (амер.). Процитовано 22 червня 2022.
  6. а б в г Fedewa, Joe (23 березня 2022). What Is GrapheneOS, and How Does It Make Android More Private?. How-To Geek (амер.). Процитовано 4 липня 2022.
  7. а б в г Lamont, Jonathan (20 березня 2022). A week with GrapheneOS exposed my over-reliance on Google. MobileSyrup. Blue Ant Media. Процитовано 6 липня 2022.
  8. South Korea to probe Apple and Google over in-app payment rule break. TechCrunch (амер.). 9 серпня 2022. Архів оригіналу за 5 лютого 2023. Процитовано 20 серпня 2022.
  9. а б Mascellino, Alessandro (16 червня 2022). What is GrapheneOS and how does it improve privacy and security?. Android Police (амер.). Процитовано 17 серпня 2022.
  10. Valeri, Vitor (17 червня 2022). O que é o GrapheneOS? Como ele aumenta a segurança e a privacidade do celular?. Oficina da Net (pt-BR) . Процитовано 5 серпня 2022.
  11. This is why James Bond doesn't use an iPhone. Wired UK (en-GB) . ISSN 1357-0978. Процитовано 17 серпня 2022.
  12. Pichler, Georg (24 вересня 2019). Wie Edward Snowden sein Smartphone einrichten würde [How Edward Snowden would set up his smartphone]. Der Standard (de-AT) . Процитовано 29 жовтня 2019.
  13. Edward Snowden da a conocer las condiciones de seguridad para usar su smartphone [Edward Snowden reveals the security conditions to use his smartphone]. La República (ісп.). 2 жовтня 2019. Процитовано 29 жовтня 2019.
  14. Rall, Philipp (23 червня 2022). "Ich würde zu Hause kein WiFi benutzen": Edward Snowden empfiehlt Alternativen ["I wouldn't use WiFi at home": Edward Snowden recommends alternatives]. Futurezone (нім.). Процитовано 3 серпня 2022.
  15. Mühlenmeier, Lennart (19 липня 2019). Warum Post, Bank und Co. ihre Kunden nicht zwingen sollten, Apps zu benutzen [Why Post, Bank and Co. shouldn't force their customers to use apps]. netzpolitik.org (de-DE) . Процитовано 18 листопада 2019.
  16. Šlik, Jáchym (6 квітня 2019). GrapheneOS chce napravit bezpečnostní prohřešky Androidu [GrapheneOS wants to fix Android security violations]. Svět Mobilně (чес.). Процитовано 17 вересня 2019.
  17. Kalelioğlu, Eray (3 квітня 2019). Android Tabanlı İşletim Sistemi 'GrapheneOS' ile Tanışın [Meet the GrapheneOS Android-Based Operating System]. Webtekno (тур.). Процитовано 17 вересня 2019.
  18. Diane (28 червня 2021). GrapheneOS: A Hardened Android Alternative (Review). CellularNews (амер.). Процитовано 4 липня 2022.
  19. Lamont, Jonathan (13 березня 2022). I replaced Android on a Pixel 3 with an Android-based privacy OS. MobileSyrup. Blue Ant Media. Процитовано 6 липня 2022.
  20. How to find and remove spyware from your phone. ZDNET (англ.). Процитовано 20 серпня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]