Half-Life: Alyx

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Half-Life: Alyx
Розробник США Valve
Видавець США Valve
Дистриб'ютор Steam
Жанр(и) шутер від першої особи і постапокаліптична відеограd[1]
Платформа Microsoft Windows
Дата анонсу 18 листопада 2019
Дата випуску 23 березня 2020
Режим гри Однокористувацький
Мова англійська, російська, французька, німецька, іспанська, японська, корейська і китайська мова
Українська наявна [2]
Творці
Композитор(и) Майк Мораскіd
Технічні деталі
Рушій Source 2
Носій цифрова дистрибуція
Half Life
Попередня гра Half-Life 2: Episode Two
Офіційний сайт

Half-Life: Alyx — відеогра, шутер від першої особи віртуальної реальності (VR), розроблена та видана компанією Valve для Windows 23 березня 2020 року. Це перша гра в основній серії Half-Life з моменту виходу Half-Life 2: Episode Two (2007), і хронологічно охоплює події, що передують Half-Life 2. Компанія Valve описала свою VR гру як «флагманську», вона була розроблена за допомогою рушія Source 2 і підтримує всі сумісні з ПК гарнітури VR.

Головною героїнею є Алікс Венс, коли вона та її батько Ілай борються з окупаційним режимом Комбінату. Вони розшукують таємничу зброю «Сховище», сподіваючись, що вона допоможе у визволенні планети.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Half-Life: Alyx вимагає наявності шолома чи окулярів віртуальної реальності та ручних маніпуляторів. Гра підтримує різні пристрої віртуальної реальності, такі як Valve Index, HTC Vive або Oculus Rift. Переміщення героїні може відбуватися різним чином, залежно від наявного пристрою: бігом або миттєвим переміщенням у вказану точку. З допомогою ручних маніпуляторів відбувається взаємодія з предметами в грі.

Алікс оснащена «гравітаційними рукавицями», котрі можуть притягувати вказані предмети. На рукавицях також відображається запас здоров'я та ресурсів для майстрування, і ліхтарик. Інше важливе оснащення Алікс — мультитул, з допомогою якого зламуються двері, силові поля, вмикається електроніка. Лікування відбувається на спеціальних станціях або шприцами.

Місцями Алікс належить користуватись зброєю: пістолетом, дробовиком, автоматом і гранатами. Зброя може вдосконалюватись шляхом прилаштування модулів на спеціальних пристроях — фабрикаторах, за зібрані ресурси. Аби отримати доступ до кожного фабрикатора, спершу слід вирішити головоломку. Гра спонукає нестандартно вирішувати ситуації в умовах постійної нестачі боєприпасів. Наприклад, шлях ворогам можна перекрити, зачинивши двері, замість стрілянини жбурнути в них важкий предмет або відволікти звуком. Місцями необхідно голіруч обшукувати полиці, сховки, щоб знайти корисні речі[3].

Сюжет[ред. | ред. код]

Події відбуваються за п'ять років до подій Half-Life 2 та появи Гордона Фрімена в Сіті 17. Після фіналу Half-Life та інциденту в комплексі Чорна Меза Земля була спустошена портальними штормами, котрі переносили об'єкти й істот з різних світів. Прибульці зі іншого світу, Комбінат, окупували планету, видаючи себе за рятівників. Насправді ж на Землі встановилася диктатура, що забирає ресурси в інші світи.

Ілай Венс з дочкою Алікс виконують завдання Опору з викрадення портативного енергореактора Комбінату. Вони домовляються про місце зустрічі в наповненій чужинською фауною Карантинній зоні Сіті 17. Ілай дорогою потрапляє на очі патрулеві окупаційних військ, в результаті він та Алікс опиняються в полоні. Обох приголомшують електрошоком і кидають до автозака, але іншому членові Опору, Расселу, вдається врятувати Алікс з допомогою дрона. Прийшовши до його сховку, дівчина чує, що Ілая везуть до в'язниці «Нова проспект» на допит. Рассел радить сісти на інший потяг і влаштувати аварію. Отримавши від нього гравітаційні рукавиці, Алікс вирушає в Карантинну зону, щоб перехопити поїзд, яким перевозять батька. Дорогою вона зустрічає ексцентричного вортигонта, який передбачає, що в майбутньому Ілай загине.

Пробившись через Карантинну зону, наповнену зомбі гедкрабів, Алікс підлаштовує аварію поїзда. Вортигонт рятує Ілая, котрий розповідає, що перебуваючи під вартою, дізнався про зброю загарбників під назвою «Сховище», підвішену в повітрі над містом. Він доручає Алікс знайти «Сховище» і вкрасти його, перш ніж Комбінат вивезе зброю з Карантинної зони. Вирушивши на пошуки, вона допомагає чоловікові Ларрі заманити в пастку сліпе чудовисько на прізвисько «Джефф». Потім вона спускається в мережу тунелів, населену ворожими істотами, і дізнається від батька, що «Сховище» — це не зброя, а ємність для дечого, чого бояться навіть загарбники. Алікс продовжує пошуки, міркуючи, що «Сховище» можна використати для визволення Землі.

Наближаючись до «Сховища», Алікс сприяє його падінню на будинки та опиняється в зоні зі зміненою гравітацією. Вона підслуховує за невідомою вченою, яка каже в розмові з Радником Комбінату, що всередині міститься хтось уцілілий із «Чорної мези». Ілай переконаний, що це Гордон Фрімен і його належить звільнити. Алікс пробивається крізь охорону та дістається до «Сховища», але дорогою стикається з триногою істотою страйдером і в бою з ним втрачає зброю. Натомість Алікс відкриває здатність вбирати рукавицями енергію вортигонтів. На подив, вона знаходить всередині «Сховища» не Фрімена, а G-мена. Той дякує Алікс і пропонує свої послуги. Алікс просить прогнати Комбінат із Землі, на що G-мен відповідає, що це не в його силах. Однак натомість він пропонує Алікс шанс врятувати батька й показує їй майбутнє, до Ілая вбиває Радник Комбінату (фінал Half-Life 2: Episode Two). G-мен відмотує час назад, а Алікс використовує гравітаційні рукавиці, щоб убити Радника, врятувавши тим самим батька та змінивши хід історії. Тоді G-мен зазначає, що Алікс здатна замінити Гордона, яким він незадоволений через ухиляння від наказів. G-мен іде геть, залишивши Алікс у стазисі, та записує її як «найняту» на роботу.

У сцені після титрів Гордон отямлюється в Білому Гаю після нападу Радника. Він бачить Ілая живим, проте Алікс зникла безвісти. Розлючений Ілай здогадується, що це було втручання G-мена. Робот Алікс, «Пес», знаходить цвяходер, загублений Гордоном. Ілай повертає його власнику зі словами, що для Фрімена є завдання.

Розробка[ред. | ред. код]

Попередня гра серії, Half-Life 2: Episode Two, була випущена в 2007 році. Інсайдер, який анонімно виступав перед Game Informer заявив, що було багато спроб розробити подальші проєкти Half-Life з різними підходами, але кожен проєкт провалився ще на етапі створення. В 2016—2017, три ключові автори для серії ігор Half-Life — Марк Лайдлоу, Ерік Волпоу і Чет Фаліжек, покинули Valve. Журналісти сприйняли це як показник того, що нові ігри Half-Life вже не розробляються.

У 2015 році Valve почала співпрацювати з електронною компанією HTC над розробкою гарнітури HTC Vive, випущеною в червні 2016 року. Valve почала розглядати розробку основної гри для цього пристрою. Було розроблено декілька прототипів, принаймні, три VR-гри в 2017 році. Вирішивши, що рух, як у Portal, буде дезорієнтувати в VR, в Valve зупинилися на грі серії Half-Life. VR надав фокус проєкту, як гравітаційна гармата в Half-Life 2. Valve створювали прототипи гри, використовуючи напрацювання з Half-Life 2[4].  Дизайнер Робін Вокер заявив: «Ще в 2016 році, коли ми розпочали це … Half-Life 3 [був] страхітливою грізною перспективою, і я думаю, певною мірою, VR — це спосіб, яким ми могли б обдурити себе, вважаючи, що ми маємо спосіб це зробити»[5].

У 2021 Робін Вокер повідомив виданню The Gamer, що в самій Valve ставилися скептично до розробки Half-Life: Alyx. «Було дивно працювати над проєктом, коли ми більше боялися анонсувати його, ніж випустити»[6]. «Очікується, що люди гратимуть в Alyx довгі роки, тому щоразу, коли ми бідкалися [про VR], ми казали собі створити щось хороше», — пояснив Вокер. «Це була річ, яку ми мусили зробити правильно. Зараз вони можуть пробачити нам усе, що завгодно, але не погану Half-Life»[7].

Команда розробників, до складу якої входило понад 50 осіб, була найбільшою в історії Valve і включала Campo Santo, студію Valve, придбану в 2018 році[8]. Гра була заснована на рушієві Valve Source 2, адаптованому для роботи з VR та опцією колективного конструювання ігрових рівнів[9].

Valve анонсувала Half-Life: Alyx у листопаді 2019 року, датою виходу було встановлено березень 2020 року[10]. Гра обіцялася безкоштовною для власників гарнітур Valve Index, придбаних до кінця 2019 року[11]. На питання, чи повинна аудиторія очікувати більше ігор серії Half-Life, Робін Вокер повідомив: «Ми цілковито бачимо Half-Life: Alyx як повернення до цього світу, а не закінчення»[12].

Випуск[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Half-Life: Alyx Announcement Trailer

Як платформа виходу названа операційна система Windows, а як сумісні VR-систем — Valve Index, HTC Vive, Windows Mixed Reality, Oculus Rift і Oculus Quest з ПК та Oculus Link[13]. Всі користувачі, які придбали шолом Valve Index до кінця 2019 року, отримали гру безкоштовно[13]. 13 лютого 2020 року Valve оголосила дату виходу гри — 23 березня[14]. Через 2 місяці, 15 травня 2020 року Valve випустила оновлення, яке додало підтримку модифікацій за допомогою Steam Workshop, а також версію для операційної системи Linux[15].

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Half-Life: Alyx здобула загальне визнання, зібравши на агрегаторі Metacritic середню оцінку 93 бали зі 100[16].

IGN відзначили глибоку деталізацію світу гри, можливість взаємодіяти з численними об'єктами. Зокрема — перезарядку зброї, що відбувається реалістично, складаючись із послідовності логічних дій. Редакція зауважувала, що гравітаційні рукавиці не є аналогом гравітаційної гармати з Half-Life 2, але вони вирішують поширений недолік VR ігор, який полягає у неточному підбиранні предметів. Рух у грі реалізовано таким чином, що він не стає проблемним при використанні будь-якого VR пристрою. Дизайн рівнів здобув високу оцінку — предмети на ньому розташовані таким чином, щоб ставати в пригоді в потрібний час і не лежати зайвим вантажем. Таким чином, «Valve встановили нову планку якості для VR в інтерактивності, деталізації й дизайні рівнів, демонструючи що станеться, коли розробники світового рівня впевнено ступають на фронтир технологій»[19].

GameSpot відгукнулися, що Half-Life: Alyx вдосконалила не лише аспекти сучасних VR ігор, а й елементи ігор серії Half-Life, за які вони полюбилися гравцям. Half-Life: Alyx має баланс екшну та головоломок, знайомі вороги постають в оновленому вигляді, а невеликий набір зброї компенсується її вдосконаленнями та неординарним застосуванням підручних засобів. Не з усіма об'єктами взаємодія відбувається так гладко, як хотілося б, а бої можуть бути втомливими, але таких місць небагато. Вердикт щодо гри стверджував: «Вона може не бути такою проривною, як попередні ігри, але VR наближає вас до світу, про який ви могли тільки думати, що знаєте його останні 22 роки»[20].

PC Gamer звернули уваги на оповідь Half-Life: Alyx, яка регулярно повертає гравців у знайомі місця. Хоча спершу здається, що гра є приквелом Half-Life 2, її фінал несподівано та вражаюче підводить до продовження історії, що застигла на місці 13 років тому. Алікс виглядає органічною частиною навколишнього світу, і хоча гра загалом дещо камерна, порівняно з попередницями, всі її локації, істоти й персонажі перебувають в належному місці[23].

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагорода Дата вручення Категорія Результат
The Game Awards 2020 10 грудня 2020 року Найкраща ігрова режисура Номінація[27]
Найкраще звукове оформлення Номінація[28]
Найкраща VR/AR гра Перемога[28]
Найкраща екшн-гра Номінація[28]
«Ігроманія» — найкращі ігри 2020 року 31 грудня 2020 року Гра року Перемога[29]
Steam awards 2020 3 січня 2021 року Гра року у віртуальної реальности Перемога[30]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Category:Post-apocalyptic - PCGamingWiki PCGW - bugs, fixes, crashes, mods, guides and improvements for every PC game
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 травня 2020. Процитовано 28 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Half-Life: Alyx Weapon Upgrade And Items Guide. GameSpot (амер.). Архів оригіналу за 24 березня 2020. Процитовано 24 березня 2020.
  4. The Verge. Архів оригіналу за 21 листопада 2019.
  5. The Final Hours of Half-Life: Alyx -- Behind Closed Doors at Valve Interview. Youtube. 21 лист. 2019 р. Архів оригіналу за 21 листопада 2019. Процитовано 25.03.2020.
  6. There Was “A Lot of Fear” Around Revealing Half-Life: Alyx, Says Valve’s Robin Walker. TheGamer (амер.). 23 березня 2021. Архів оригіналу за 23 березня 2021. Процитовано 23 березня 2021.
  7. How Valve Put Together The Game Changing Ending For Half-Life: Alyx. TheGamer (амер.). 23 березня 2021. Архів оригіналу за 24 березня 2021. Процитовано 23 березня 2021.
  8. PCgames. Архів оригіналу за 23 листопада 2019.
  9. r/HalfLife - We're developers from the Half-Life: Alyx team. Ask us anything!. reddit (амер.). Архів оригіналу за 22 січня 2020. Процитовано 25 березня 2020.
  10. McWhertor, Michael (18 листопада 2019). Valve’s Half-Life series continues with Half-Life: Alyx for VR. Polygon (англ.). Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 25 березня 2020.
  11. 'Half-Life: Alyx' is a VR prequel set before the events of 'Half-Life 2'. Engadget (англ.). Архів оригіналу за 23 листопада 2019. Процитовано 25 березня 2020.
  12. Reeves, Ben. Valve On Why Half-Life: Alyx Needed To Be In VR. Game Informer (англ.). Архів оригіналу за 4 березня 2020. Процитовано 25 березня 2020.
  13. а б 'Half-Life: Alyx' is a VR prequel set before the events of 'Half-Life 2'. Engadget (амер.). Процитовано 16 травня 2023.
  14. Andy Chalk published (13 лютого 2020). Half-Life: Alyx release date is March 23. PC Gamer (англ.). Процитовано 16 травня 2023.
  15. Contributor, Natalie Clayton; Clayton, Natalie (16 травня 2020). Half-Life: Alyx gets proper mod tools and Steam Workshop support. Rock, Paper, Shotgun (англ.). Процитовано 16 травня 2023.
  16. а б Half-Life: Alyx for PC Reviews. Архів оригіналу за 16 лютого 2020. Процитовано 24 березня 2020.
  17. Half-Life: Alyx for PC Reviews. Архів оригіналу за 1 квітня 2020. Процитовано 24 березня 2020.
  18. Half-Life: Alyx : [англ.] // Edge : журнал. — Future Pubishing, 2020. — Помилка: неправильний час.
  19. а б Dan Stapleton (23 березня 2020). Half-Life: Alyx Review. IGN (англ.). IGN. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  20. а б Michael Higham (23 березня 2020). Half-Life: Alyx Review - Full-Life Consequences. GameSpot (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  21. Destructoid (23 березня 2020). Review: Half-Life: Alyx. Destructoid (англ.). Destructoid. Архів оригіналу за 24 квітня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  22. Leo Vader (23 березня 2020). Half-Life: Alyx Review – An Amazing Return To City 17. Game Informer (англ.). Game Informer. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  23. а б Christopher Livingston (23 березня 2020). Half-Life: Alyx Review. PC Gamer (англ.). PC Gamer. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  24. Ben Kuchera (23 березня 2020). Half-Life: Alyx review: the best that VR has to offer. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 24 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  25. Christian Donlan (23 березня 2020). Half-Life: Alyx review - a legend returns in elegant form. Eurogamer (англ.). Eurogamer. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  26. Rachel Weber (23 березня 2020). Half-Life: Alyx review: "A love letter to Half-Life". Games Radar.com. Архів оригіналу за 23 березня 2020. Процитовано 23 березня 2020.
  27. The Game Awards 2020 Nominees Feature Half-Life: Alyx, No Man's Sky, And More Across Multiple Categories. UploadVR. Процитовано 16 травня 2023.
  28. а б в The Game Awards 2020
  29. Гра року. Half-Life: Alyx, Among Us, The Last of Us Part II та багато інших.
  30. The Steam Awards: Winners. store.steampowered.com (ua) . Архів оригіналу за 3 січня 2021. Процитовано 2021 -02-13.

Посилання[ред. | ред. код]