Kanonenjagdpanzer

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kanonenjagdpanzer
Тип Винищувач танків
Історія використання
На озброєнні 1965-1990
Оператори  ФРН Бельгія Бельгія
Історія виробництва
Розробник Henschel і Hanomag
Виробник  ФРН
Виготовлення 1965-1967
Характеристики
Вага 27,5
Довжина 8750
Довжина ствола 40,4
Ширина 2980
Висота 2090
Обслуга 4

Калібр Rheinmetall BK 90/L40 90 мм
Підвищення −8…+15°
Траверс ±15

Броня гомогенна, зварна
Двигун 29,4 л MTU Friedrichshafen
500
Швидкість шосе: 70

Kanonenjagdpanzer у Вікісховищі

Kanonenjagdpanzer (також відомі як Jagdpanzer Kanone 90mm або Kanonenjagdpanzer 4 — 5) — німецький винищувач танків періоду Холодної війни, озброєний 90 мм протитанковою гарматою, створеною на базі гармати зі знятих з озброєння танків M47 Patton.

Історія створення[ред. | ред. код]

Розробка проекту протитанкової самохідної артилерійської установки почалася в середині 1950-х років фахівцями фірм Hanomag (Hannoversche Maschinenbau AG) і Henschel (Henschel Rheinstahl AG). Базою для нової машини був обраний бронетранспортер Schützenpanzer Lang HS.30. Перший прототип САУ, позначений як Kanonenjagdpanzer 1-3, був зібраний в 1959 році. Випробування виявили значні недоліки машини, внаслідок чого продовжилися роботи з доопрацювання машини. Нову САУ було вирішено озброїти 90-мм протитанковою гарматою, яка встановлена на танку M47 Patton II, американського виробництва. До 1961 року кожна з фірм-розробників створила свій дослідний зразок. Обидва зразки були представлені на випробуваннях. Після проведення порівняльних випробувань, а також внаслідок об'єднання фірм, було прийнято рішення про об'єднання зусиль фахівців обох фірм і створенні єдиного дослідного зразка. Роботи зі створення і випробування нового зразка затягнувся до 1965 року. Після проведення всіх випробувань, в 1966 році, нова машина була прийнята на озброєння під позначенням JPz 4-5. САУ будувалась серійно в 1966—1967 роках. За час виробництва фірмами Hanomag і Henschel було виготовлено по 385 машин.

Kanonenjagdpanzer на марші разом із танком M48

Опис конструкції[ред. | ред. код]

Виготовленням установок зайнялися фірми «Hanomag» і «Henschel». Для установок було створено спеціальне шасі. Герметизований корпус самохідки зварений з катаних броньових листів, встановлених з великими кутами нахилу. Однак, 30-мм броня забезпечувала захист тільки від осколків і вогню великокаліберних кулеметів. Машина має невеликі габарити по висоті — 2085 мм. Установка оснащена 90-мм протитанковою гарматою «Rheinmetall» довжиною 40,4 калібрів, спареною з 7,62-мм кулеметом, і 7,62-мм зенітним кулеметом. Для стрільби з гармати використовувалися ті ж боєприпаси, що і для американських танків М47 і М48, що знаходилися в той час на озброєнні Бундесверу. Заряджання гармати здійснювалось вручну. Всі члени екіпажу мають для спостереження перископічні призмові перископи. Приціл навідника — телескопічний, у командира — панорамний. Для водіння машини вночі застосовувався комплекс інфрачервоних приладів. Чотиритактний дизельний двигун рідинного охолодження скомпонований в одному блоці з силовою передачею. Силова передача — гідромеханічна з напівавтоматичним приводом управління. Коробка передач — планетарна з електричним приводом управління. Підвіска машини — торсіонна з гідравлічними амортизаторами. Для подолання водних перешкод на машині є обладнання для підводного водіння (глибина подоланого броду — 2,1 м).

Оператори[ред. | ред. код]

ФРН ФРН — На озброєнні Бундесверу знаходилось 770 Kanonenjagdpanzer

Бельгія Бельгія — На озброєнні бельгійської армії з 1975 року знаходяться 80 модернізованих Kanonenjagdpanzer

Машини на базі[ред. | ред. код]

  • Spähpanzer Ru 251 — розвідувальний танк, побудований на базі Kanonenjagdpanzer за програмою заміни застарілих M41. Не був випущений в серійне виробництво.
  • RJPz2 «Ракетенягдпанцер» — САУ обладнана французьким ПТРК SS-11. Випускалася з 1967 року.
  • Jaguar 1 — САУ обладнана ПТРК «хот». Почала випускатися в 1978 році.

Посилання[ред. | ред. код]