Biber (мостоукладач)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Biber
Зображення
CMNS: Biber у Вікісховищі

Biber — броньована мостоукладальна машина німецького виробництва. Належить до групи машин бойового забезпечення. Його попередником була броньована мостоукладальна машина M48, а її наступником став Leguan.

Розвиток[ред. | ред. код]

Компанія МаК (нім. Maschinenbau Kiel) розробила його в 1960-х роках для армії на базі Leopard 1. Є наступником американського M48 A2 Armored Vehicle Launched Bridge (AVLB).

У період з 1973 по 1975 рік «МаК», як генеральний підрядник, поставила 105 броньованих мостоукладальних машин для Бундесверу.

Огляд[ред. | ред. код]

Під час бою мостовик може перекривати розрізи місцевості, такі як водойми та ущелини шириною до 20 метрів, за допомогою швидкохідного танкового мосту «Бібер». Міст 22 метрів, 4 метрів завширшки й може бути розкладений протягом 2-3 хвилин. Міст важить близько 9,94 тонн витримує приблизно до 55 тонн. Екіпаж складається з командира і водія. Апарат не озброєний та оснащений димовим гранатометом.

Процес укладання[ред. | ред. код]

Укладання мосту

Міст укладається горизонтально у вільну консоль. На відміну від інших мостоукладачів, які укладають мости методом ножиць, цей тип укладання має перевагу низького силуету. Під час укладання екіпаж залишається під броньовим захистом.

Оператор[ред. | ред. код]

Крім Бундесверу, мостоукладач використовують збройні сили Австралії, Чилі, Данії, Італії (64 шт виробництва OTO-Melara), Канади, Нідерландів і Польщі. Загальна кількість — 145 одиниць техніки.

Україна[ред. | ред. код]

29 липня 2022 року у Міноборони Німеччини заявили про постачання Збройним силам України 16 танків-мостоукладачів Biber в рамках підтримки сухопутних військ після нападу Росії у 2022 році[1].

Наприкінці червня 2023 року німецький уряд повідомив про передачу 3 мостоукладальників Biber Україні[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Німеччина поставить Україні танки-мостоукладачі Biber. Конкурент (укр.). Процитовано 1 серпня 2022.
  2. В Україну доставили другу РЛС TRML-4D. Мілітарний. 29 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]