Джет Лі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Джет Лі
кит. 李連杰
англ. Jet Li, Li Lianjie
Ім'я при народженні Лі Ляньцзє
Інші імена Лі Єнг Чан/Лі Янгзхонг
Народився 26 квітня 1963(1963-04-26) (60 років)
Пекін, Китай
Національність Китаєць
Громадянство КНР КНР
Релігія буддизм
Діяльність актор
Роки діяльності з 1982 року
Дружина Хуан Цюянь (1987—1990), Ніна Лі Чі (Лі Чжі) (з 1999)
Діти 4
IMDb nm0001472

CMNS: Джет Лі у Вікісховищі

Джет Лі, справжнє ім'я Лі Ляньцзє (англ. Jet Li, кит. трад. 李連杰, спр. 李连杰, піньїнь: Lǐ Liánjié; нар. 26 квітня 1963(19630426), Пекін) — китайський кіноактор, колишній чемпіон ушу. Володар Гонконзької кінопремії 2008 року в номінації «Найкращий актор» за роль генерала Пан Цін'юня у фільмі «Полководці».

Біографія[ред. | ред. код]

Лі пішов до школи в восьмирічному віці і був найстаршим у своєму класі. Він подобався вчителям, тому що часто допомагав проводити уроки фізичної культури. Після першого класу Джета (як і всіх інших учнів) на літо відправили в спортивний табір, де він почав вивчати ушу. Пізніше Лі визнавав, що потрапив у секцію ушу не цілеспрямовано, а зовсім випадково[1]. Після канікул всіх дітей розпустили, а Джету — єдиному з ровесників — настійливо рекомендували продовжувати вивчення ушу. З цього моменту тренування стають щоденними. Пройшовши декілька етапів відбору, в 1972 році він потрапив на національний чемпіонат з ушу та здобув приз «Найкращий майстер». Після цієї перемоги його звільнили від занять у звичайній школі, і більшу частину часу Лі став проводити в спортзалі, удосконалюючи свою майстерність.

У 1974 році в Китаї провели новий етап вибору серед спортсменів ушу, вибирали найкращих серед найкращих. В підсумку була створена Національна збірна країни з ушу, в яку увійшли 30 осіб, разом з Джетом Лі. Команді доручили представляти КНР в США. Ця поїздка, за визнанням самого Джета, займає особливе місце в його житті[2]. Перед відрядженням з усіма спортсменами провели докладний інструктаж — що можна робити в Штатах, а чого не рекомендується. Зокрема, попередили про можливе прослуховування номерів і стеження. Потрібно зазначити, що в США Лі намагався перевірити наявність «жучків» самостійно: коли він був у номері американського готелю, він по черзі підходив до вази, дзеркала, телефона і гучно говорив, що хоче шоколаду, морозива і фруктів. На деякий час Джет залишав номер, а коли повертався, то бачив, що на столі лежить все, що він попросив[3]. У поїздці по США китайських атлетів опікали десятки агентів ЦРУ, співробітників Державного департаменту і поліцейських. Виступи Лі були відзначені самим президентом Річардом Ніксоном[3]. Побачити розкішне життя людей на заході — стало для Джета культурним шоком; спілкуючись з американцями, він помітив, що вони приязні і навряд чи можуть бути ворогами. З цього часу його світосприйняття почало змінюватися[4].

Коли Джет повернувся на батьківщину, то взяв участь у першому Національному чемпіонаті з ушу серед юнаків (1974). Він здобув перше місце в багатоборстві і комплексам з мечем дао. Джета Лі почали тренувати найкращі майстри бойових мистецтв у Китаї. У 1975 році, у віці 12 років, Лі відправили на відбірковий турнір до Третього національного чемпіонату з ушу. Він переміг одразу в п'яти дисциплінах із п'яти можливих (суперниками були дорослі спортсмени). В тому ж році Джет Лі завоював чотири золоті медалі і на самому Третьому чемпіонаті в Пекіні (багатоборство, комплекс без зброї, комплекс зі списом і комплекс з мечем дао).

У 19761977 роках китайська збірна здійснила світове турне: спортсмени демонстрували в різних країнах прийоми ушу. Джета Лі, як «перевірену» людину і відомого спортсмена, влада Китаю почала запрошувати на державні бенкети і зустрічі з іноземними делегаціями. Виїзні показові виступи також проводилися в Великій Британії в 1979 році.

У 1977 році на Національних змаганнях з ушу Джет Лі посів перше місце з комплексу з мечем дао, а також був недосяжним серед послідовників стилю «довгий кулак». У 1978 році Джет Лі знову став золотим призером (по багатоборству, комплексу без зброї і комплексу з мечем дао). У 1979 році на Четвертому китайському чемпіонаті з ушу переміг в багатоборстві, стилі «довгий кулак», комплексі без зброї, комплексі з мечем дао і показових поєдинках.

Кар'єра в кіно[ред. | ред. код]

1980—1990 роки[ред. | ред. код]

В кіноіндустрію Джета Лі запросили в 18-річному віці. На екрани він потрапив як раз завдяки своїм ефектним досягненням у спорті. На змаганнях з ушу його помітили режисери і запропонували зніматися, обіцяючи зробити з нього другого Брюса Лі. Перша (і відразу головна і помітна) роль у фільмі «Храм Шаоліня» (1982). Фільм мав великий успіх і на цій хвилі було знято ще два сиквели — «Храм Шаоліня 2: Діти Шаоліня» (1983) і «Храм Шаоліня 3: Північний і Південний Шаолінь» (1986). Остання, третя серія, в 1989 році уривками транслювалася на радянському телебаченні в альманасі «Навколо Світу» (тут він йшов під назвою «Бойові мистецтва Шаоліня»). Після зйомок в шаоліньській трилогії Лі і отримав прізвисько «Джет» (англ. Jet) — «реактивний».

1990—2000 роки[ред. | ред. код]

Наступні помітні кінострічки за участю Джета Лі — серія фільмів «Одного разу в Китаї» (1991), «Одного разу в Китаї 2» (1992) і «Одного разу в Китаї 3» (1993). Там він зіграв роль народного китайського героя-визволителя, майстра кунг-фу і цілителя Вонг Фей Хуна. Техніка завдання ударів, якість виконання трюків і їх видовищність ставлять цю кінотрилогію в ряд найвидатніших фільмів про східні єдиноборства.

Також треба відзначити фільми «Легенда» (1993) і «Легенда 2» (1993), де Джет Лі виконав роль молодого майстра кунг-фу Фонг Сай Юка (Фан Шиюй). Ці дві кінострічки зняті в найкращих традиціях фільмів про східні єдиноборства і вважаються класикою гонконзького кіно. Ще один фільм — «Кулак легенди» (1994) — своєрідний рімейк «Кулака люті» Брюса Лі (сюжети дуже схожі).

В 1998 році, вже маючи велику популярність в Азії, Європі та Америці, Джет Лі дебютує в Голлівуді. Його запрошують на роль «поганого хлопця» в блокбастер «Смертельна зброя 4» (Джет Лі перший раз зіграв негативного героя).

2000 — теперішній час[ред. | ред. код]

Далі він знімається у низці успішних стрічок: «Ромео повинен померти» (2000), «Поцілунок дракона» (2001), «Протистояння» (2001), «Герой» (2002), «Від колиски до могили» (2003), «Денні — пес» (2005), «Безстрашний» (2006), «Війна» (2007).

Останні роботи — «Заборонене царство» (2008), де Джет Лі вперше знявся в дуеті з другим культовим актором Джекі Чаном, а також чергова серія пригодницького фільму «Мумія: Гробниця імператора-дракона».

Цікаво, що в Голлівуді Джету Лі пропонували знятися в кінотрилогії «Матриця», а також у фільмі «Тигр, що підкрадається, дракон, що зачаївся», але актор відмовився. Як він сам неодноразово пояснював в різних інтерв'ю, зробив він це тому, що обіцяв дружині — якщо вона буде чекати дитину — буде залишатися з нею аж до її народження і не буде працювати. Пропозиція від Енга Лі знятися в «Тигр, що крадеться, дракон, що причаївся» надійшла якраз тоді, коли дружина Лі завагітніла. Так Джет Лі дотримався свого слова. Стосовно «Матриці», то Джет Лі вирішив, що його присутність і майстерність там не знадобиться, бо в комп'ютеризованому блокбастері зможуть знятися і звичайні актори[5].

У недавньому інтерв'ю Abacus News Лі розповів, що причина, через яку він відмовився від ролі Серафима у фільмі 2003 року «Перезавантаження матриці», була пов'язана з історією, що застерігає, про технології, проти якої застерігала франшиза «Матриця». Він не хотів, щоб голлівудські продюсери фільму «володіли» його прийомами в бойових мистецтвах як інтелектуальною власністю і, можливо, відтворювали їх у цифровому вигляді з обличчям іншої людини: Після того, як Лі відмовився від «Матриці», роль Серафа дісталася тайванському актору та майстру бойових мистецтв Колліну Чоу, який зіграв персонажа у «Матриці: перезавантаження» та «Матриця Революція».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Джет Лі є послідовником тибетського буддизму. Достовірно відомо, що він як мінімум один раз особисто зустрічався з Далай-ламою. У 2007 році Лі публічно заявив, що не є прихильником незалежності Тибету, пояснивши, що якщо людина поділяє релігійні погляди Далай-лами, він не зобов'язаний точно наслідувати політичні погляди.

В 1987 році Джет Лі одружився зі спортсменкою Хуан Цюянь (англ. Huang Qiuyan), яка разом з ним виступала в китайській збірній по ушу, а також знімалася у фільмі «Храм Шаоліня». У шлюбі були народжені 2 дочки. В 1990 році пара розлучилася.

В 1999 році Джет Лі одружився повторно. Його обраною стала гонконзька актриса Ніна Лі Чі (англ. Nina Li Chi). Пара виховує 2 дітей: Джейн (народилася в 2000 році) і Джаду (2002).

У 2004 році Джет Лі з дочкою відпочивав на Мальдівах, коли вдарило цунамі в південно-східній Азії. Спочатку вважалося, що Лі загинув під час катаклізму, але пізніше з'ясувалося, що він лише пошкодив ногу, коли рятував дочку з вестибюля готелю[6].

Джет Лі займається доброчинною діяльністю і є послом організації Червоний хрест[7].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Фільми
Рік Українською мовою Англійською мовою Оригінальна назва Роль
1982 Храм Шаоліня Shaolin Temple 少林寺 (Shǎolín sì) Чі Юань
1984 Храм Шаоліня 2: Діти Шаоліня Shaolin Temple 2: The Kids of Shaolin 少林小子 (Shǎolín xiǎozi) Сан Лун
1986 Народжений захищати 1. Born to Defend (Австралія)
2. Born to Defense (США)
中華英雄 (Zhōnghuá yīngxióng, дослівно «Китайський герой») Джет (також режисер)
Храм Шаолінь 3: Північний і Південний Шаолінь 1. Shaolin Temple 3: Martial Arts of Shaolin
2. Martial Arts of Shaolin
南北少林 (Nánběi Shàolín, дослівно «Південний і північний Шаолінь») Чжи Мін
1989 Битва дракона Dragon Fight 龍在天涯 (Lóng zài tiānyá, «Дракон у кінці світу») Джиммі Лі
Віртуоз The Master 龍行天下 (Lóng xíng tiānxià, «Дракон виходить у світ») Джет
1991 Одного разу в Китаї Once Upon a Time in China 黃飛鴻 (Huáng Fēihóng, «Вон Фейхун») Вон Фейхун[en]
1992 Одного разу в Китаї 2 Once Upon a Time in China II 黃飛鴻之二男兒當自强 (Huáng Fēihóng zhī èr: nán'ér dāng zìqiáng, «Вон Фейхун 2: Чоловіки мають бути сильними») Вон Фейхун
Віртуоз 2 1. Swordsman II
2. The Legend of the Swordsman (США)
笑傲江湖之東方不敗 (Xiào ào jiānghú: zhī dōngfāng bùbài, «Мечник: Непереможний Схід») Лін Хучун / Лін Вучхун
1993 Два воїни 1. Tai Chi Master
2. Twin Warriors (США)
太極張三豐 (Tàijí: Zhāng Sānfēng) Чжан Саньфен (також продюсер)
Легенда The Legend 方世玉 (Fāng Shìyù, «Фан Шию») Фан Шию / Фонг Сай Юк (також продюсер)
Легенда 2 The Legend II 方世玉續集 (Fāng Shìyù xùjí, «Фан Шию: Продовження») Фан Шию / Фонг Сай Юк (також продюсер)
Служителі зла 1. Kung Fu Cult Master
2. The Evil Cult (США)
3. Lord of the Wu Tang
4. Kung Fu Master
倚天屠龍記之魔教教主 (Yǐtiān tú lóngjì zhī: Mó jiào jiàozhǔ) Чанг Мо Кей (також продюсер)
Одного разу в Китаї 3 1. Once Upon a Time in China III
2. The Invincible Shaolin
黃飛鴻之三:獅王争霸 (Wong Fei Hung III: Si wong jaang ba) Вонг Фей Хун
Стальні кігті 1. Last Hero in China
2. Claws of Steel
3. Deadly China Hero
黃飛鴻之鐵雞斗蜈蚣 (Wong Fei Hung V: Tit gai dau ng gung) Вонг Фей Хун (також продюсер)
1994 Захисник 1. The Bodyguard from Beijing
2. The Defender
中南海保鑣 (Chung Nam Hoi bo biu) Алан Хуей Чінг Енг/Джон Чанг (також продюсер)
Кулак легенди Fist Of Legend 精武英雄 (Jing wu ying xiong) Чень Цзен (також продюсер)
Легенда про червоного дракона 1. The New Legend of Shaolin
2. Legend of the Red Dragon
洪熙官之少林五祖 (Hung Hei Kwun: Siu Lam ng zou) Хун Сюцюань (також продюсер)
1995 Степінь ризику 1. High Risk
2. Meltdown (США)
鼠胆龍威 (Shu dan long wei) Кіт Лі
Таємний агент 1. My Father Is a Hero
2. The Enforcer
3. Letter to Daddy
給爸爸的信 (Gei ba ba de xin) Кунг Вей
1996 Король пригод 1. Adventure King
2. Dr. Wai in «The Scripture with No Words»
3. The Scripture With No Words
冒險王 (Mao xian wang) Чоу Сі-Кіт
Чорна маска Black mask 黑俠 (Hak hap) Цуй Чик / Чорна маска
1997 Одного разу в Китаї та Америці 1. Once Upon a Time in China and America
2. Once Upon a Time in China IV
黃飛鴻之西域雄獅 (Wong Fei Hung VI: Sai Wik Hung See) Вонг Фей Хун
1998 Вбивця за контрактом 1. The Hitman
2. The Contract Killer
殺手之王 (Sat sau ji wong) Фу
Смертельна зброя 4 Lethal Weapon 4 Ва Синь Ку
2000 Ромео повинен померти Romeo Must Die Хан Синь
2001 Протистояння The One Гейб Лоу/Габлиель Юлоу / Лоулесс
Поцілунок дракона Kiss of the dragon Лю «Джонні» Дзян (також сценарист і продюсер)
2002 Герой Hero 英雄 (Ying xiong) Безіменний
2003 Від колиски до могили Cradle 2 the Grave Су
2005 Денні - пес 1. Unleashed
2. Danny the Dog
Денні (також продюсер)
2006 Безстрашний 1.Fearless
2. Legend of a Fighter (Гонконг)
霍元甲 (Huo Yuanjia) Хо Юаньцзя (також продюсер)
2007 Війна 1. War
2. Rogue Assassin
3. Rogue
Вбивця Роуг
Полководці The Warlords 投名狀 (Tóu míngzhuàng) генерал Пан Цін'юнь
2008 Заборонене царство The Forbidden Kingdom Король мавп / Мовчазний Монах
Мумія: Гробниця імператора-дракона The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor Імператор Цінь Ши Хуан-ді
2009 Заснування республіки 1. The Founding of a Republic
2. The Great Cause of China's Foundation
3. Founding of the Nation
4. Lofty Ambitions of Nation Building
建國大業 (Jiànguó dà yè) Чень Шаокуань
2010 Рай океану Ocean Heaven 海洋天堂 (Hǎiyáng tiāntáng) Сем Вонг
Нестримні The Expendables Інь-Ян
2011 Чарівник і Біла змія The Sorcerer and the White Snake 白蛇傳說之法海 (Báishé chuánshuō zhī fǎ hǎi, «Легенда про Білу Змію») абат Фахай
Брама дракона Flying Swords of Dragon Gate 龍門飛甲 (Lóngmén fēi jiǎ, «Політ через Ворота Дракона») Чжао Хуайань
2012 Нестримні 2 The Expendables 2 Інь-Ян
2013 Жетони люті Badges of Fury
The One Detective
不二神探 (Bù èr shéntàn, «Ніде») Хуан Фейхун
2014 Нестримні 3 The Expendables 3 Інь-Ян
2016 Лига Богов Feng Shen Bang 3D 3D封神榜 (3D fēngshénbǎng, «Список богів у 3D") Цзян Зія
2017 Gong shou dao 功守道 (Gōng shǒudào) Старий слуга, короткометражний фільм
2020 Мулан Mulan Mulan імператор Китаю

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jet Li's life essay: part 2. Архів оригіналу за 21 жовтня 2008. Процитовано 7 квітня 2010.
  2. Jet Li's life essay: part 5. Архів оригіналу за 16 серпня 2008. Процитовано 7 квітня 2010.
  3. а б Jet Li's life essay: part 7. Архів оригіналу за 24 грудня 2010. Процитовано 7 квітня 2010.
  4. Jet Li's life essay: part 6. Архів оригіналу за 16 серпня 2008. Процитовано 7 квітня 2010.
  5. Jet Li Interview on CNN. Архів оригіналу за 13 травня 2008. Процитовано 7 квітня 2010.
  6. Jet Li Biography on the Internet Movie Database. Архів оригіналу за 3 квітня 2016. Процитовано 7 квітня 2010.
  7. Jet Li Biography on Jetli.com. Архів оригіналу за 9 квітня 2008. Процитовано 7 квітня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]

П: П: П: П: П: