Єспер Кюд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єспер Кюд
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 3 лютого 1972(1972-02-03) (52 роки)
Місце народження Херсхольм (Данія)
Роки активності 1986 — тепер. час
Громадянство Королівство Данія
Професії Музикант
композитор
Інструменти ПК
Клавішні
Синтезатор
Жанри Ембієнт
IDM
Оркестрова музика
Псевдоніми Deftronic
Jonesy
Лейбли Sumthing Distribution
La-La Land Records
jesperkyd.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Єспер Якобсон Кюд (дан. Jesper Jakobson Kyd ; рід. 3 лютого 1972 року (Херсхольм, Данія)) - композитор, переважно пише музику для комп'ютерних ігор: Hitman, Kane & Lynch: Dead Men або Assassin's Creed.

Початок кар'єри[ред. | ред. код]

Композитор Єспер Кюд починав з написання трекерної музики для європейської демосцени з 1986 по 1992 рік. Його музика супроводжувала демки, написані для Commodore 64 та Amiga.

Він був музикантом у данському підрозділі демогрупи Silents. Ця група мала підрозділи також і в інших країнах. До речі, шведський підрозділ Silents заснував компанію Digital Illusions, яка розробила Battlefield 1942, а серія ігор Max Payne була створена фінським підрозділом Silents.

Потім Silents почали співпрацювати із групою Crionics і почали створювати ігри. Першою грою була Subterrania, яку вони продали компанії Sega. Після цього всі члени групи відправились у Бостон (США), де почали співпрацювати з компанією Scavenger. Згодом Silents вирушили у Голлівуд, але там молоді люди не знайшли роботу і вирішили повернутися у Копенгаген, де заснували компанію IO Interactive.

Єспер залишився у США та вирішив заснувати компанію з виробництва музики та звуку для ігор, фільмів і телепередач. Перший свій саундтрек до гри Йеспер записав у 19 років, після чого створення музики стало основним заняттям у його житті. У 1998 році заснував власну студію звукозапису (Nano Studios), що знаходиться в Мангеттені.

Єспер Кюд спеціалізується на електронній та оркестровій музиці. Композитор працював з такими компаніями, як Activision, BioWare, Eidos, Electronic Arts, Konami, Майкрософт, Sega, Shiny Entertainment, Take 2, Treyarch, Plarium та Ubisoft.

Коли в Єспера з'являється вільний час, він грає в ігри. Найбільше його цікавлять ігри з хорошим сюжетом і просунутим штучним інтелектом, а також цікавлять ігри, в яких при проходженні потрібно напружувати мозок. Єспер віддає перевагу іграм, таким як Call of Duty, GTA: Vice City, Mafia і Freedom Fighters.

Доробок Єспера[ред. | ред. код]

Кюд написав музику для понад 20 ігор. З цих ігор він віддає перевагу таким іграм, як Hitman: Codename 47, Hitman 2: Silent Assassin, Hitman: Contracts, Hitman: Blood Money, Freedom Fighters, Brute Force, MDK2 : Armageddon, Minority Report і Messiah.

Коли митець тільки починав писати музику, він надихався такими виконавцями, як Вангеліс, Жан-Мішель Жарр та Майк Олдфілд . Також він слухає виконавців: Джеррі Голдсміта, Рахманінова та Стравінського.

Оскільки розробники з компанії IO Interactive були старими друзями Кюда, вони показали йому свою першу гру — Hitman: Codename 47. Унікальна атмосфера гри вразила Єспера опрацьованим геймплеєм та чудовою графікою. Через це він погодився написати саундтрек. Кожна наступна частина гри мала також вдалі, як і оригінал, якості. Сюжет кожної частини серії є неповторним, унаслідок чого ми маємо чотири абсолютно неповторні і не схожі один на одного саундтреки. Наприклад, саундтрек до другої частини записувався спільно з Будапештським симфонічним оркестром та диригентом Белою Драхошем, а саундтрек до Hitman: Contracts був повністю електронним.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Шевкун, Михаил (11 травня 2020). Йеспер Кюд выступит одним из композиторов Assassin's Creed Valhalla!. Игромания. Архів оригіналу за 16 травня 2020. Процитовано 11 травня 2020.
  2. Jesper Kyd Scores Warhammer: Vermintide 2 (англ.). Архів оригіналу за 19 червня 2018. Процитовано 1 липня 2018.
  3. Eddie Makuch (27 січня 2017). Listen To The Pulsing, Electronic Music From Crytek's VR Game, Robinson: The Journey (англ.). GameSpot. Архів оригіналу за 1 липня 2018. Процитовано 1 липня 2018.