Індо-гаянці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Індо-гаянці

Індія Гаяна
Ареал У Гаяні: За кордоном:
Близькі до:
Мова Колоніальні мови: Південноазійські мови:
Релігія Більшість: індуїзм
меншість: іслам, християнство, інше

Індо-гаянці — гаянці індійського походження, предки яких походять з Індії та індійського субконтиненту в цілому. Вони походять від підневільних договірних робітників та поселенців, що мігрували з Індії починаючи з 1838 року, та продовжували прибувати до Гаяни протягом подальшого панування британців в Індії.

Абсолютна більшість таких робітників прибула до Гаяни із регіонів Бходжпур[en] та Ауд, що знаходяться у нинішніх штатах Уттар-Прадеш, Біхар та Джхаркханд. Значна меншість також походить з південної Індії[2]. Деякі робітники походили з інших регіонів південної Азії. Абсолютна більшість договірних робітників з Індії прибула у країну протягом XIX століття через політичні заворушення, наслідки повстання сипаїв у 1857 році, та голод. У Гаяну з Індії прибували й представники вищих соціальних класів: торговці, землевласники та фермери, які покидали Індію з подібних причин[3].

Згідно з офіційним переписом, індо-гаянці — найбільша етнічна група Гаяни, у 2012 році вони складали приблизно 40% населення. Велика індо-гаянська діаспора також існує у таких країнах, як Сполучені Штати Америки, Канада, Велика Британія[4].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Many Guyanese Asian backgrounds speak Hindi, Urdu, Tamil, Telugu." Magocsi, Paul R. (1999). Encyclopedia of Canada's Peoples. ISBN 9780802029386.
  2. News, Stabroek (28 травня 2009). The Indian presence in Guyana. Stabroek News (en-us) . Процитовано 4 липня 2023.
  3. Lomarsh Roopnarine, "Indian migration during indentured servitude in British Guiana and Trinidad, 1850–1920." Labor History 52.2 (2011): 173-191.
  4. Lomarsh Roopnarine, "Indian social identity in Guyana, Trinidad, and the North American diaspora." Wadabagei: A Journal of the Caribbean and its Diaspora 12.3 (2009): 87.