Італійці браві хлопці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Італійці браві хлопці
італ. Italiani brava gente
англ. Attack and Retreat
рос. Они шли на Восток
Жанр історичний фільм
Режисер Джузеппе Де Сантіс
Дмитро Васильєв
Продюсер Ліоннелло Санті
Сценарист Енніо де Кончіні
Джузеппе Де Сантіс
Сергій Смирнов
У головних
ролях
Артур Кеннеді
Пітер Фальк
Жанна Прохоренко
Тетяна Самойлова
Оператор Антоніо Секкі
Композитор Армандо Троваджолі
Кінокомпанія Galatea
Мосфільм
Тривалість 146 хв.
Мова італійська, російська і німецька
Країна Італія Італія
СРСР СРСР
Рік 1964
IMDb ID 0059323

«Італійці браві хлопці» (італ. «Italiani brava gente», у англомовному прокаті «Атака та відступ» англ. «Attack and Retreat», у радянському прокаті «Вони йшли на Схід» рос. «Они шли на Восток») — чорно-біла італо-радянська історична драма 1964 року режисера Джузеппе Де Сантіса про події 19411943 років на німецько-радянському фронті Другої світової війни.

Сюжет[ред. | ред. код]

У фільмі оповідається про трагічну долю солдатів та офіцерів італійського експедиційного корпусу в Росії. Час дії — Друга світова війна. Літо 1941 року. Полк, яким командує полковник Сермонті, направлений на «східний фронт» в Радянський Союз. Ентузіазм італійських солдатів скоро поохолоне: величезні простори, складні погодні умови, ворожість населення, жорстоке поводження з ув'язненими з боку німців, жорстокі перші бої, політика випаленої землі, складні стосунки з союзником, контрнаступ радянських військ під Москвою повільно підривають бойовий дух італійців. У цьому поході гине в соняшниковому полі каменяр з Черіньоли Лоріс, потім Коллоді — печатник з Тоскани, молодий селянин Бадзоккі та інші. Остаточно дух італійців буде підірваний під час боїв на Дону і Сталінградської битви. Після Сталінграду вони відступають, втративши багатьох товаришів і останні ілюзії. Серед відступаючих старшина Габріеллі. Йому теж не судилося більше побачити батьківщину: після багатоденного болісного переходу Габріеллі замерзне в пустельному полі…

Історія створення фільму[ред. | ред. код]

Фільм з проектною назвою «Італійці браві хлопці» — воєнно-історична драма італійської кіностудії «Галатея». Один з перших спільних проектів зарубіжних кінематографістів із радянським кіно. В СРСР до роботи над картиною підключили «Мосфільм», а у творців стрічки з'явилися «дублери»: у радянському варіанті титрів фільму постановником фігурує Джузеппе Де Сантіс, а «режисером-співпостановник» — Дмитро Васильєв.

Місця зйомок — Полтава і села Полтавської області Чернечий Яр, Гора, Нижні Млини.

Італійських солдат у фільмі грали італійці, радянських громадян — артисти радянського кіно: одну з головних ролей — української дівчини — зіграла полтавка Жанна Прохоренко, яка чотирма роками раніше прославилася завдяки фільму «Балада про солдата». Ще одна з головних жіночих ролей дісталася Тетяні Самойловій, що вже була відомою актрисою завдяки ролі у фільмі «Летять журавлі».

У масовках знімалися місцеві жителі й курсанти школи молодших командирів зв'язку з Полтави (так званих «Червоних казарм»): жителі Чернечого Яру грали по суті самих себе, а «червоноказармівці» зображали радянських і німецьких солдатів. Італійці були вражені гостинністю українських селян, але здивовані їхнім побутом, що не дуже відрізнявся від довоєнного. Для зйомок у масовках селянам навіть не треба було перевдягатися — «гардероб» порівняно з 1941 роком здебільшого не змінився.

Світова прем'єра фільму відбулася 16 вересня 1964 року. В СРСР — 21 грудня 1964-го. Цей фільм — один із останніх сплесків «відлиги» перед «залізною завісою». В СРСР його не надто жалували: «ідеологічно невитриману» назву змінили на «Вони йшли на Схід», а після прем'єри стрічку надовго поклали «на полицю». Адже вона викликала у радянських глядачів співчуття до італійців, які все ж були загарбниками, хоч здебільшого й «добрими».

У ролях[ред. | ред. код]

  • а також Леа Массарі, Джино Перніче, Вінченцо Поліцці, Валерій Сомов, Володимир Балашов та ін.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В січні 2013 року, напередодні свого 75-го дня народження, відомий італійський актор та співак Адріано Челентано вирішив піднести шанувальникам невеликий сюрприз, розмістивши у своєму інтернет-блозі раніше не опубліковане відео з кінопробами на роль у фільмі «Вони йшли на Схід». Незважаючи на те, що актор успішно пройшов проби, він не став зніматися в цій картині, оскільки, начебто, не хотів надовго розлучатися зі своєю дружиною — Клаудією Морі.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]