Арсенал (шрифт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арсенал
Стиль контрастний ґротеск
Класифікація Текстовий (набірний) шрифт
Дата створення 2011
Дизайнер Андрій Шевченко
Використання Stairsfor та The Arsenal Project Authors
Ліцензія OFL
Набір символів кирилиця, латиниця
Остання версія 2.000
Сайт www.ukrainian-type.com

Арсенал — сучасний український діловий шрифт, розроблений дизайнером Андрієм Шевченком у чотирьох накресленнях (Regular, Italic, Bold, Bold Italic). Містить знаки кирилиці та латиниці, капітелі, звичайні та старостильні цифри, кілька альтернативних та історичних знаків, а також розчеркові форми для великих літер.

Історія створення[ред. | ред. код]

Перший відкритий загальноукраїнський конкурс шрифтових гарнітур «Український шрифт» відбувся 2011-го року під патронатом центру української культури КММК «Мистецький Арсенал» (спільно з Благодійним фондом «Мистецький Арсенал»)[1] на конкурсній платформі креативної агенції StairsforDesign[2] за ідеєю й ініціативою Михайла Ілька — засновника креативної агенції та члена правління благодійного фонду.

Метою конкурсу було створити новий конкурентоздатний шрифт, який би відповідав трьом ключовим критеріям «сучасного», «ділового» й «українського», та забезпечити його розповсюдження та вільний доступ до його використання в Україні та за її межами[3]. Він мав задовольняти потреби державних установ, популярних медія, навчальних і наукових інституцій, бізнесу та приватних користувачів. Організатори сподівалися, що комп'ютерна гарнітура в перспективі буде включена до стандартних бібліотек дистрибутивів операційних систем Windows, Mac і Лінукс.

Переможця визначали у два етапи. На першому етапі 29 поданих робіт оцінювала експертна група, до якої увійшли Василь Чебаник, Ярослав Куць і Юрій Крукевич[4]. На другому етапі 10 відібраних робіт оцінювало журі, до якого увійшли Попович Мирослав Володимирович, Малкович Іван Антонович, Івшина Лариса Олексіївна, Заболотна Наталія Пилипівна, а також її заступник, голова правління благодійного фонду та автор ідеї.

За результатами конкурсу, Андрій Шевченко зайняв перше місце зі своєю роботою. Презентацію шрифту провели 4 жовтня 2012 року[5].

У 2016 році вийшла друга версія шрифту з розширеним набором кириличних гліфів і підтримкою в'єтнамської мови[6].

Розповсюдження шрифту[ред. | ред. код]

Шрифт випущено під вільною та відкритою ліцензією SIL Open Font License[7]. Його можна безкоштовно завантажити з офіційного сайту та інших джерел.

Станом на початок листопада 2019 року шрифт використовували через Google Fonts API понад 43 тисячі вебсайтів із 11,2 млн запитів до API на тиждень[8]. А на другу половину листопада 2022 року — понад 87 тисяч вебсайтів із 29,1 мільйонами запитів на тиждень[9]. У першій половині вересня 2023 року — понад 66 тисяч вебсайтів із 44,4 мільйонами запитів на тиждень, найбільша кількість яких була з України, Таїланду, США, Туреччини та В'єтнаму[10].

Шрифт не став стандартом ведення документації в України супроти сподівань організаторів конкурсу[11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Благодійний фонд «Мистецький Арсенал» продовжує свою діяльність. artarsenal.in.ua. ДП Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал». Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  2. Підсумки відкритих конкурсів під егідою Мистецького Арсеналу. stairsfordesign.com. Благодійний фонд «Мистецький Арсенал». 2 грудня 2011. Архів оригіналу за 22 лютого 2015.
  3. Сучасний український діловий український шрифт «Арсенал». Конкурсна платформа StairsforDesign. Архів оригіналу за 3 червня 2012.
  4. Шрифт «Арсенал» – Благодійний фонд «Мистецький Арсенал» (укр.). Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  5. Презентация современного делового украинского шрифта «АРСЕНАЛ» (ФОТО). ART Ukraine (рос.) . 4 жовтня 2012. Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  6. Arsenal/README.md at master · alexeiva/Arsenal · GitHub. GitHub. Процитовано 3 листопада 2019.
  7. Відтепер Україна має сучасний діловий український шрифт. Благодійний фонд «Мистецький Арсенал». 4 жовтня 2012. Архів оригіналу за 27 лютого 2015.
  8. Arsenal. Google Fonts (англ.) . Архів оригіналу за 2 березня 2017. Процитовано 3 листопада 2019.(англ.)
  9. Arsenal. Google Fonts (англ.) . Архів оригіналу за 20 листопада 2022. Процитовано 20 листопада 2022.(англ.)
  10. Arsenal. Google Fonts (англ.) . Процитовано 11 вересня 2023.(англ.)
  11. Ольга Вієру, глава БФ «Мистецький арсенал». www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.