Банм'ян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Банм'ян
Походження  КНР і  Малайзія
Регіон чи країна Hokkien-speaking areas (e.g. Malaysia, Singapore)
Необхідні компоненти борошно

Банм'ян ( кит. 板麵, переклад "локшина з дощок/блоків") — популярна китайська страва з локшини [1] . Використовується різни види невиробничою (домашньої) локшини: юміан (тонша кругла локшина) або ме хун куе (плоскі та тонкі прямокутні шматочки тіста). Банм'ян - це популярна страва в Китаї, Малайзії, Сінгапурі та Тайвані.

Назва походить від технології створення локшини, коли вона нарізається на прямі пасма за допомогою дерев’яної дошки як лінійки.

Походження[ред. | ред. код]

Сучасна страва банм'ян є сумішшю традиційних методів хаккапівденно-східній частині Китаю і Міннань[2]. Хакка спочатку робили локшину, відрізаючи шматочки від цілого шматка тіста, а в регіоні Міннань повари розгортали тісто у великий плоский шматок, який потім розривали руками на не великі шматочки. Сучасна локшина частіше має форму плоских смужок.

Опис[ред. | ред. код]

Ця страва вважається здоровою їжею, її можна знайти у продажу в ресторанах, у вуличних торговців і на продуктових кіосках Азії. Основою всієї страви є суп, тому існують численні варіанти інгредієнтів, бульйонів і форм локшини[3]. У багатьох випадках готовий суп заправляють яйцем, яке варять у гарячій рідині над локшиною.

Приготування[ред. | ред. код]

Виготовлення локшини

Основою супу може бути вода, але частіше це кістковий бульйон або рибний бульйон (зазвичай з анчоусів)[3]. Різні інгредієнти, такі як цибуля, часник, імбир і квасолева паста, також можна додавати в бульйон, щоб додати більше смаку, хоча деякі препарати настільки прості, що використовуються лише звичайні бульйони[4].

Процес приготування Банм'ян на сковороді (суп)[5][6]

  1. Спочатку готується тісто з пшеничного борошна та солі, але можна додавати й яйце.
  2. Розгортати тісто, нарізати його на смужки 2-3 мм завширшки та посипати борошном.
  3. Покласти тонкі смужки в киплячу воду і бланшувати їх до готовності, приблизно 1-2 хвилини.
  4. Відкинути варену локшину на друшляк, щоб стекла вода.
  5. Відціджену локшину покласти на сковороду, додати соус, овочі, фарш або шматочки м'яс, риби чи морепродуктів і рівномірно обсмажити.
  6. Подавати на тарілці, посипати нарізаної зеленої цибулею або порошком сушеного чилі.

Банм'ян може мати різні інгредієнти в рецепті, окрім локшини, сушені анчоуси, гриби, пагони бамбука та листові овочі, такі як листя батату або катук[en]( Sauropus androgynus )тощо[7] [8]. У Малайзії суху локшину і суп подають окремо.

В Малайзії готують банм'ян зі свинячим фаршем, смаженою цибулею, анчоусами, а зверху яйцем пашот, яке потім вмішують в суп. Зазвичай його подають із сухим перцем чилі або самбалом [9] [10].

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Quek, Eunice (27 травня 2018). Cheap & Good: Dry ban mian packs a punch. The Straits Times. Процитовано 26 серпня 2018.
  2. 巴生麵粉粿. www.got1mag.com. Процитовано 29 лютого 2024.
  3. а б 5 places for really delicious ban mian. AsiaOne (англ.). 8 листопада 2016. Процитовано 29 лютого 2024.
  4. Malaysian Pan Mee. Asian Inspirations (en-AU) . 20 серпня 2018. Процитовано 29 лютого 2024.
  5. Ago, Dailyke20in #wherein • 5 Years (5 червня 2019). 马来西亚客家板面. Steemit (англ.). Процитовано 29 лютого 2024.
  6. 马来西亚人最爱的板面,好吃到落泪。. www.xiachufang.com. Процитовано 29 лютого 2024.
  7. Beh, Amy (20 червня 2003). Pan Mein (Flat Flour Noodle Soup). The Star Online - Kuali. Kuala Lumpur. Архів оригіналу за 1 лютого 2010. .
  8. Quek, Rina Yu Chin; Goh, Hui Jen; Henry, Christiani Jeyakumar (March 2019). Energy density of ethnic cuisines in Singaporean hawker centres: a comparative study of Chinese, Malay and Indian foods (PDF). Malaysian Journal of Nutrition. 25 (1): 171—184. Процитовано 29 лютого 2024.
  9. Food Review: Chilli Pan Mee @ Restoran Kin Kin, Chow Kit, Kuala Lumpur. 14 December 2017.
  10. Here is where you can find the best chilli pan mee in KL. 12 April 2019.