Бенбальбін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Benbulbin
Benbulbin
Benbulbin

54°22′ пн. ш. 8°28′ зх. д. / 54.367° пн. ш. 8.467° зх. д. / 54.367; -8.467
Країна  Ірландія
Регіон Слайго
Розташування County Sligo, Ireland
Система Dartry Mountains
Тип гора
Висота 527 м
Список Marilyn
Топографічна карта OSi Discovery 16
Benbulbin. Карта розташування: Ірландія
Benbulbin
Benbulbin
Benbulbin (Ірландія)
Location in Ireland
Мапа
CMNS: Бенбальбін у Вікісховищі

Бенбальбін (ірл. Binn Ghulbain), [1] іноді Бенбальбен або Бен Бальбен — велика скеляста формація нунатак [2] з плоскою вершиною в графстві Слайго, Ірландія. Це частина гір Дартрі, в місцевості, яку іноді називають «Графство Єйтса»[3] [4] [5].

Бенбалбін є охоронюваною територією, визначеною Радою графства Слайго як геологічна зона графства[6] [7].

Етимологія[ред. | ред. код]

«Benbulbin», «Benbulben» і «Ben Bulben» — усі англіфікації ірландської назви «Binn Ghulbain». «Binn» означає «вершина» або «гора»; «ghulbain» може означати дзьоб або щелепу, або може стосуватися Коналла Гулбана (Conall Gulban), сина Ніла з Дев’яти Заручників, який був пов’язаний з горою [3] [8].

Геологія[ред. | ред. код]

Бенбалбін із Малламор Хеад із замком Класібаун на передньому плані

Формування[ред. | ред. код]

Бенбальбін сформувався в льодовиковий період, коли Ірландія була під льодовиками. Спочатку це було велике плато. Льодовики, що рухалися з північного сходу на південний захід, сформували його в теперішню чітку формацію [4] [9].

Скельна композиція[ред. | ред. код]

Бенбальбін і гори Дартрі в цілому складаються з вапняків зверху над аргілітами. Ці породи утворилися в цьому районі приблизно 345-330 мільйонів років тому на візейському етапі кам'яновугільного періоду. Середовищем було мілке море. Найвищий у шарі вапняку знаходиться більш товстий, твердіший вапняк, який називається вапнякова формація Дартрі [10]. Нижче розташована більш тонка перехідна вапнякова формація – вапнякова формація Гленкар. Далі вниз нижні схили складаються з глинистого аргіліту, відомого як сланцева формація Бенбальбен [11]. Біля основи знаходяться осипні відкладення [4] [6].

Скам'янілості існують у всіх шарах гір. Усі шари мають багато скам’янілих морських раковин. Сланцевий шар також містить деякі корали [6].

Барит видобували в Гленкарбі поблизу Бенбалбіна на хребті Дартрі між 1894 і 1979 роками [6].

Скелелазіння[ред. | ред. код]

Бенбальбін через затоку Слайго

Бенбульбін – популярне місце для прогулянок [12] [13] [14]. Якщо підійматися по північній стіні, це небезпечно. Ця сторона несе основний тягар сильних вітрів і штормів, які надходять з Атлантичного океану. Однак, якщо підійти з південного боку, маршрут легко пройти, оскільки ця сторона має дуже пологий схил. З вершини відкривається вид на прибережну рівнину північного графства Слайго та Атлантичний океан [4]. Земля, що прилягає до західного краю хребта, є приватною сільськогосподарською землею та недоступна для широкої громадськості. Однак біля водоспаду Гленкар є асфальтована стежка вгору по південній стороні на схід біля кордону графства Лейтрім.

Прогулянки[ред. | ред. код]

Одним із маршрутів, що пролягають уздовж гори Бенбальбін, є петля Гортаровей (Gortarowey Looped Walk), яка пролягає як через ліс, так і на відкритій місцевості, звідки відкривається вид на Бенбалбін і затоку Донегол. Цей маршрут 5,5 км завдовжки і займає приблизно 1,5 години ходьби [15].

Флора і фауна[ред. | ред. код]

У Бенбальбіні росте безліч рослин, у тому числі деякі, які більше ніде в Ірландії не зустрічаються. Багато з них є арктично-альпійськими видами завдяки висоті гори, яка забезпечує нижчу температуру на висоті, ніж на навколишній місцевості. Вважається, що ці рослини еволюціонували та утвердилися відразу після того, як льодовики, які утворили Бенбальбін, відступили. У 2012 році дослідження показало, що бахромчаста піщанка, яка росте на Бенбальбіні (більше ніде в країні не зустрічається), справді існує з останнього льодовикового періоду; вважається, що ендемічні рослини мають сукупний вік близько 100 000 років. Це відкриття знову відкриває дискусію про те, чи екологія Ірландії, як ми її знаємо сьогодні, передує Льодовиковому періоду [16]. Інша відомі представники флори, знайдені на Бенбульбіні, включають альпійський ломикамен, Гусимка spp. , Рутвиця альпійська, Hyacinthoides non-scripta, Meconopsis spp. , Тонконіг альпійський, Багаторядник списовидний, Верба трав'яна.

Тут можна зустріти дикого борсука, зайця та лисицю руду [4]. У формації також мешкає популяція клушиць — птахів, схожих на ворон, граків та інших вранових, хоча з яскраво-червоними дзьобами.

В історії Ірландії[ред. | ред. код]

Одна з гробниць Карроумор і Бенбульбін
Північна сторона

Ірландські легенди[ред. | ред. код]

Бенбальбін є місцем дії кількох ірландських легенд. Кажуть, що це одне з мисливських угідь феніїв, групи воїнів, які, як кажуть, жили в 3 столітті. Одним із прикладів є історія The Pursuit of Diarmuid and Grainne [17], у якій воїн Diarmuid Ua Duibhne (Diarmuid) обманутий Фінном Мак Камгайлом (Фін МакКул), вступає у бій із зачарованим кабаном, який пізніше вбиває воїна, проколюючи його серце бивнем. Кажуть, що МакКул знайшов у цьому місці свого давно втраченого сина Ойсіна. Кажуть, що гора є місцем спочинку Діармуїда та Грейнне. Крім того, у VI столітті святий Колумба вів битву на рівнині нижче Бенбальбіна біля Кул Дреймне (Куладрумман) за право копіювати Псалтир, який він запозичив у святого Фініана [18].

Новітня історія[ред. | ред. код]

У 1970-х і 1980-х роках Шинн Фейн брав участь у рекламній кампанії навколо теми «Брити геть з Ірландії» ('Brits out of Ireland'). Дороги та стіни по всій Ірландії були позначені цими гаслами, як і Бенбалбін у 1977 році. Спочатку був маркований гаслом «Brits Out» (180 футів завширшки та 25 футів заввишки), а потім гаслом «H-Block».

Бенбалбін виходить на село Малламор, місце вбивства лорда Маунтбеттена в 1979 році [19] [20].

Як зазначено вище, Бенбалбін є охоронюваною територією, визначеною Радою графства Слайго, як геологічна зона графства. Однак у травні 2018 року учасники кампанії «Голосуйте проти» ('Vote No') (8-ма поправка) встановили великий знак «НІ» ("NO"), що серйозно вплинуло на мальовничий вигляд. Рада графства Слайго відповіла в соціальних мережах такою заявою : «Оскільки земля, на якій розміщено напис, є загальною, Рада графства Слайго не має жодної ролі в цьому питанні ». Наступного дня табличку зняли [21].

Відомі люди[ред. | ред. код]

Спортсменка Мері Каллен родом із сусіднього Драмкліффа [22]. Енді «Бик» МакШеррі, який брав участь у відомій 17-річній суперечці щодо дозволу на доступ до своєї землі, живе поблизу Бенбалбіна [23].

В літературі[ред. | ред. код]

Бенбальбін займає важливе місце в поезії В. Б. Єйтса, на честь якого місцевість названо Графство Єйтса [17]. Графство Слайго вважається невід’ємною частиною творчості поета. [24] Гора – один із пунктів «паспортного шляху» (the Passport Trail) життя поета [24].

У «Кельтських сутінках» Єйтс написав наступне:

But for Ben Bulben and Knocknarea,
Many a poor sailor'd be cast away
.[25]

Гора також згадується в творі Єйтса «Про політичного в’язня», де він згадує, як графиня Маркевич проїжджала повз неї на політичні збори [17].

Знаменитий вірш Єйтса «Під Беном Бальбеном» є, по суті, описом Графства Єйтса. У ньому описуються пам'ятки, які він бачив у Графстві Єйтса. Нижче наведено уривок із Under Ben Bulben:

Under bare Ben Bulben's head
In Drumcliff churchyard Yeats is laid.
An ancestor was rector there
Long years ago, a church stands near,
By the road an ancient cross.
No marble, no conventional phrase;
On limestone quarried near the spot
By his command these words are cut:

Cast a cold eye
On life, on death.
Horseman, pass by!

—Under Ben Bulben, W.B. Yeats

Це був останній вірш Єйтса, опублікований в The Irish Times [26]. Він похований на цвинтарі Драмкліффа, в тіні Бенбалбіна [17] [26] [27].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Benbulbin. Placenames Database of Ireland.
  2. The Geological Society Benbulben.
  3. а б Mountain Views: Benbulbin in area Dartry Mountains. Процитовано 4 квітня 2007.
  4. а б в г д Reader's Digest Natural Wonders of the World. The Reader's Digest Association, Inc. 1988. ISBN 0-89577-087-3.
  5. Yeats Country Drive Sligo. Процитовано 28 July 2012.
  6. а б в г Williams, Mary Anne (2008). Landscapes, Rocks and Fossils: The Geological Heritage of County Sligo: An Action of the County Sligo Heritage Plan. Sligo Regional Technical College. с. 21, 22. ISBN 978-0955565311.
  7. Marese McDonagh (14 March 2009). Yeats-link 19th century house could face demolition. The Irish Times. Процитовано 7 February 2010. Sligo Borough Council has confirmed there is a recommendation in the recently published draft Sligo Environs Development Plan that Markievicz House be removed from the list of protected structures. If the elected members vote to delist the building, which in the late 1800s was home to Yeats's maternal grandparents William and Elizabeth Pollexfen, it clears the way for its demolition. [...] Stella Mew, chief executive of the Yeats Society, which is preparing for the 50th International Yeats Summer School this summer, said Sligo's Yeatsian heritage was being "whittled away piece by piece". "Luckily Ben Bulben and Knocknarea are sacrosanct – they cannot delist the mountains or they might be at risk too," she said.
  8. McGarry, James (1976). Place names in the writings of William Butler Yeats. Smythe. с. 21. ISBN 0901072397.
  9. RootsWeb: IRL-SLIGO-L Climbing Benbulben. Архів оригіналу за 3 жовтня 2011. Процитовано 10 квітня 2007.
  10. Dartry Limestone Formation. British Geological Survey. Процитовано 16 February 2023.
  11. Benbulben Shale Formation. British Geological Survey. Процитовано 16 February 2023.
  12. Marese McDonagh (7 January 2010). 10-fold increase in AE patients in Sligo. The Irish Times. Процитовано 7 February 2010. These are not people climbing Ben Bulben," he stressed. "This is happening outside people's front doors when they are walking on footpaths or crossing the road.
  13. Lorna Siggins (24 March 2009). Arrival of the fittest. The Irish Times. Процитовано 7 February 2010. She is said to be looking forward to climbing Ben Bulben again, having already done so several times as a student.
  14. Léargas. RTÉ. Процитовано 7 February 2010. As he ascends Ben Bulben, he acutely feels the lack of certainty about his right of access to the uplands.
  15. Benbulben (Gortarowey) Looped Walk. Sligo Walks. Процитовано 15 March 2018.
  16. Edel O'Connell (18 August 2012). Researchers find first hardy Irish plant that beat Ice Age. Irish Independent. Процитовано 5 September 2012.
  17. а б в г Conner, L.I. (1998). A Yeats Dictionary: Persons and Places in the Poetry of William Butler Yeats. Irish studies. Syracuse University Press. с. 14. ISBN 978-0-8156-2770-8.
  18. Bright, Michael (2005). 1001 Natural Wonders You Must See Before You Die. Quintet Publishing Limited. ISBN 0-7641-5817-1.
  19. Kim Bielenberg (11 July 2009). The day death came from a clear blue sky. Irish Independent. Процитовано 7 February 2010.
  20. Valerie Shanley (23 August 2009). The shadow of Mullaghmore. Sunday Tribune. Архів оригіналу за 9 September 2010. Процитовано 7 February 2010.
  21. Rónán Duffy (18 May 2018). Pro-life group says the 'No' on Ben Bulben was 'vandalised' and removed. TheJournal.ie. Процитовано 18 June 2022.
  22. Athletics: Cullen back on track after year from hell. Irish Independent. 5 December 2009. Процитовано 7 February 2010. She's from picturesque Drumcliffe, in the heart of Yeats country, surrounded by idyllic sea, sands and Benbulbin but, ironically, the weather has been unseasonably foul and her preparations epitomise the loneliness of the long-distance runner.
  23. Anita Guidera (22 September 2009). Hills alive as 17-year walker row resolved. Irish Independent. Процитовано 7 February 2010.
  24. а б Anita Guidera (29 January 2009). Poetry fans tread softly on trail of Yeats's most beloved haunts. Irish Independent. Процитовано 7 February 2010.
  25. Christopher Somerville (7 November 2009). Walk of the week: The Rosses Co Sligo. Irish Independent. Процитовано 7 February 2010.
  26. а б Joe Joyce (18 September 1948). WB Yeats laid to rest in Drumcliffe. The Irish Times. Архів оригіналу за 18 October 2012. Процитовано 7 February 2010. The scene at Drumcliffe was set by Yeats himself. In his last poem, published in The Irish Times, he wrote: Under bare Ben Bulben's head / In Drumcliffe Churchyard Yeats is laid . . .
  27. Orla Tinsley (18 July 1948). Irish coasting. The Irish Times. Процитовано 7 February 2010. After a quick leg-stretch in Mullaghmore we travel past the looming presence of Ben Bulben on our way to Yeats's grave at Drumcliff.

Посилання[ред. | ред. код]

Єйтс[ред. | ред. код]