Бернацький Михайло Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бернацький Михайло Володимирович
Народився 6 (18) жовтня 1876
Київ, Російська імперія
Помер 16 липня 1943(1943-07-16) (66 років)
Париж
Поховання Баньє (цвинтар)
Країна  Російська імперія
Діяльність економіст
Галузь економіка[1]
Alma mater Юридичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка
Знання мов російська[1], французька[1], німецька[1] і англійська[1]
Заклад Санкт-Петербурзький державний технологічний інститут
Партія Конституційно-демократична партія

Бернацький Михайло Володимирович (04.10.1876–16 або 17.07. 1943) — економіст, політичний діяч, публіцист. Масон (див. Масонство).

Закінчив 1-шу Київську гімназію (1894) з золотою медаллю та Київський університет. Слухав лекції у Берліні. Професор політичної економії. Читав лекції в Петербурзькому політехнічному та Петербурзькому технологічному інститутах. Співробітничав у легальних марксистських журналах («Образование», «Современный мир» та ін.). Відкидав ідеї націоналізації землі та безкоштовної експропріації приватних земель.

Після Лютневої революції 1917 керував відділом праці Міністерства торгівлі й промисловості Тимчасового уряду (з кінці липня — заступник міністра).

8 травня (25 квітня) 1917 під його головуванням при відділі праці Міністерства торгівлі й промисловості проведено нараду для обговорення законопроєкту про страйки, на якій відхилено вимоги робітників. Один з організаторів Радикально-демократичної партії (червень, ст. ст.).

Від кінця липня (ст. ст.) управляв міністерством, з 8 жовтня (25 вересня) — міністр фінансів у Тимчасовому уряді. У жовтні фактично призупинив дію податкових законів.

Арештований у Зимовому палаці уночі проти 8 листопада (26 жовтня) 1917 (див. Жовтнева революція 1917). Експерт фінансової комісії на російсько-українських переговорах у травні–жовтні 1918. Вважав, що при вирішенні питання, на яку частку майна колишньої Російської імперії може претендувати Українська Держава, необхідно керуватися не одним принципом, а мінімум трьома: ділити слід за територією, кількістю населення та обсягами податків. Міністр фінансів в урядах А.Денікіна та П.Врангеля. Емігрував до Франції, де керував емігрантським фінансовим комітетом.

Помер у Парижі.

Архів Б. зберігається у Батлерівській бібліотеці Колумбійського університету (Нью-Йорк, США; Бахметєвський архів).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Czech National Authority Database

Джерела та література[ред. | ред. код]