Бичкова Олена Олександрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бичкова Олена Олександрівна
Бычкова Елена Александровна
Ім'я при народженні Бычкова Елена Александровна
Псевдонім Lena Meydan
Народилася 21 серпня 1976(1976-08-21) (47 років)
Москва, РФ
Громадянство Росія Росія
Діяльність прозаїк
Alma mater Московський державний університет
Мова творів російська
Роки активності 2000-наш час
Жанр фантастика
Magnum opus «Рубін Карашехра» (2004)
У шлюбі з Олексій Пєхов (2004 р. -)
Нагороди Срібний кадуцей,
Мандрівник,
Кинджал без імені,
Медаль ім. М. В. Гоголя
Сайт: rubinka.ru

Бичкова Олена Олександрівна (рос. Бычкова Елена Александровна, 21 серпня 1976(19760821), Москва, РФ) — російська письменниця-фантаст та журналістка. Постійний співавтор Олексія Пєхова та Наталії Турчанінової. Член Союзу письменників РФ.

Дебютний роман «Рубін Карашехра» (у співавторстві з Наталією Турчаніновою), перший у однойменній трилогії, отримав нагороду «Срібний кадуцей» у 2004 р. на Міжнародному фестивалі фантастики «Зоряний міст», а також премію «Кинджал без імені» від видавництва «Армада» у номінації кращий дебют року.

Роман «Променистий» був названий «Книгою року» журналом «Світ Фантастики» у 2007 р., як краще продовження російського циклу.

Найбільш популярний у автора цикл «Кіндрет» (у співавторстві з Н. Турчаніновою та О. Пєховим). Міське фентезі у сучасних реаліях – про вампіра-емпата Дареле, який володіє унікальними можливостями та відчуває себе людиною, а також широкою мережею вампірських кланів, які ведуть постійну боротьбу за владу. Перша книга циклу – «Кіндрет. Кровні брати» – отримала літературну премію «Мандрівник» у 2006 р. як краще міське фентезі 2001-2005 рр.

У 2013 р. професійну літературну премію «Мандрівник» отримав роман «Іноді вони помирають», що був написаний за особистих вражень авторів від Еверест-треку у Гімалаях – підйому на 5500 м до базового табору Евереста.

Сценарист комп’ютерних ігор, у тому числі «King’s Bounty. Легенда про лицаря» та доповнення «Heroes of Might and Magic V» (у співавторстві з Н. Турчаніновою та О. Пєховим).

Біографія[ред. | ред. код]

Олена Бичкова народилася 21 серпня 1976 року у Москві. Навчалась у гуманітарному класі. Після закінчення школи вступила на факультет журналістики Московського Державного Університету.

Після закінчення ВНЗу вступила до аспірантури на кафедру зарубіжної журналістики та літератури.

Паралельно працювала журналісткою, редакторкою, спеціальним кореспондентом. Спеціалізується на тематиці «зарубіжна нерухомість», «неформальний молодіжний рух», «боротьба за СНІДом».

Перша літературна публікація (оповідання «Сніговий тигр») відбулась у 2000 р. в інтернет-журналі молодих російських письменників «Пролог» при Міністерстві культури РФ. Дебютний роман «Рубін Карашехра» вийшов у 2004 р. у видавництві «Альфа-книга».

Особисте життя[ред. | ред. код]

Заміжня за письменником-фантастом Олексієм Пєховим з вересня 2004 р. Працює з ним у постійному співавторстві.

Захоплюється гірським трекінгом та фотографією. Разом з співавторами пройшла Еверест-трек (висота 5550 м) та Аннапурна-круг (5416 м).

Часто подорожує країнами світу. Використовує свої мандрівки для написання нових сюжетів книг.

Російське вторгнення в Україну[ред. | ред. код]

Підтримує російське вторгнення в Україну. Допис з публічним виправданням агресії був опублікований в мережі Instagram. За кілька днів був видалений, можливо у зв'язку з тим, що авторка має публікації в країнах ЄС.

Нагороди та премії[ред. | ред. код]

Творчість[ред. | ред. код]

Романи[ред. | ред. код]

Трилогія «Рубін Карашехра» (рос. Трилогия «Рубин Карашэхра»)

Тетралогія «Кіндрет» (рос. Тетралогия «Киндрэт»)

Ділогія «Заклинателі» (рос. Дилогия «Заклинатели»)

Цикл «Майстер снів» (рос. Цикл «Мастер снов»)

Повісті та оповідання[ред. | ред. код]

Збірка «Шанс»

Переклади[ред. | ред. код]

Переклад роман «Кровні брати» під псевдонімом Lena Meydan. Це не просто переклад, а адаптація, в якій змінені сюжетні лінії та персонажі.

  • Американське видавництво: Twilight Forever Rising (презентація відбулась 28 вересня 2010)
  • Німецьке видавництво: Der Clan der Vampire (книга опублікована 21 лютого 2011)

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Ілюстрації до книг О. Бичкової та Н. Турчанінової створює художник Володимир Бондарь
  • Разом з О. Пєховим та Н. Турчаніновою брала участь у створенні сценарію до комп’ютерної гри — «King’s Bounty. Легенда про лицаря»
  • Роман «Кровні брати» був перекладений англійською та випущений у вересні 2010 р. у США видавництвом TOR. Перекладач — Ендрю Бромфілд (Adrew Blomfield).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]