Бйорн I Залізнобокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бйорн Залізний Бік)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бйорн I Залізнобокий
бук. Björn Járnsíða
Народився 9 століття
Помер невідомо
Поховання Munsöd
Країна  Швеція
Вчителі Гастінґ
Посада Король Швеції[d]
Рід Династія Мунсьо
Батько Раґнар Лодброк
Мати Лагерта
Брати, сестри Сігурд Зміїноокий, Івар Безкосний, Убба, Гальфдан I і Гвітсеркd
Діти Ерік II Бйорнсон і Рефіл Бйорнсон

Бйо́рн I Залізнобокий (давньоскан. Björn Ragnarsson, «Бйорн, син Раґнара»), або просто Бйо́рн Залізнобо́кий (давньоскан. Björn Járnsíða, швед. Björn Järnsida) — напівлегендарний король Швеції, який жив у IX столітті. Син легендарного вікінга Раґнара Лодброка. Вважається першим правителем з нової династії. На початку XVIII століття курган на острові Мунсйо був названий могилою Бйорна Залізнобокого (швед. Björn Järnsidas hög, hög походить від др.-сканд. Haugr — курган, могильний пагорб). У 859 році він досяг Гібралтару і розграбував середземноморське узбережжя Марокко. Потім шлях Бйорна і його вікінгів лежав на Балеарські острови і в Прованс. У 862 році повернувся до Британії, розоривши на зворотному шляху Валенсію.

Родовід[ред. | ред. код]

Біографія[ред. | ред. код]

Бйорн Залізнобокий, один з синів Раґнара Лодброка, у 859 році досяг Гібралтару і розграбував середземноморське узбережжя Марокко. Потім його шлях лежав на Балеарські острови та в Прованс. У 862 році Бйорн повернувся до Британії, розоривши, дорогою назад, Валенсію.

У мистецтві[ред. | ред. код]

Сага про Гервйор[ред. | ред. код]

У «Сазі про Гервйор», як і в «Сазі про Раґнара Лодброка», говориться, що Ейстейн Грім[1] був убитий Бйорном і його братами, і що вони завоювали всю Швецію. Коли помер Раґнар, його титул конунга успадкував Бйорн Залізний Бік. У нього було двоє синів, Рефіл і Ерік Бйорнсон, який став наступним конунгом Швеції. «Сага про Ньялі» називає ще одного сина, Гроальда, нащадки якого влаштувалися в Ісландії, де увійшли в число найбільш знатних родів (один з них — Торд з Мису).

У кінематографі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ейстейн Грім давньоскан. Eysteinn Hálfdansson — напівлегендарний конунг із династії Інґлінґів, який керував Вестфольдом та Раумарікі після свого батька Хальвдана Біла Кістка; герой «Саги про Інґлінґів».

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]