Вассервага

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вассервага (Wasserwaage)
Студійний альбом
Виконавець Вагоновожатые
Дата випуску 21 листопада 2015 (2015-11-21)
Записаний 2014—2015
Жанр IDM, електронна музика, експериментальна музика, інді
Тривалість 44 хвилини
Мова російська,
українська
Лейбл Україна Aby Sho Music,
Україна SnowPuma Music
Хронологія Вагоновожатые
Попередній
←
Референс
(2018)
Наступний
→

«Вассервага» («Wasserwaage») — дебютний повноформатний студійний альбом українського музичного гурту «Вагоновожаті», що вийшов в 2015 році.

Супергурт «Вагоновожаті» було засновано 2012 року колишніми учасниками колективів «…и Друг Мой Грузовик», «Lюk» та «DOK», які почали разом грати електронну музику. Тріо стало відомим завдяки провокаційним пісням про війну на сході України («Восстание ватников», «Хундертвассер Хунта»).

Випустивши три мініальбоми, «Вагоновожаті» погодились на пропозицію лейблу «Aby Sho Music» записати дебютний довгогральний альбом. Платівка отримала назву «Вассервага» («Wasserwaage») та вийшла 21 листопада 2015 року на вінілі і в цифровому форматі. Альбом здобув схвальні відгуки музичної спільноти та був визнаний одним з найкращих українських релізів року.

Історія створення[ред. | ред. код]

Засновником колективу «Вагоновожаті» був Антон Слєпаков, лідер андеграундного дніпропетровського гурту «…и Друг Мой Грузовик», що виконував фанк-рок та альтернативний рок на початку 2000-х. Після розпаду «иДМГ» Слєпаков почав експериментувати з електронною музикою, створивши разом с бас-гітаристом Ростиславом Чабаном проєкт «НеГрузовики». Протягом двох років музиканти записали в Дніпрі та Санкт-Петербурзі 17 композицій, які потрапили до альбому «Не улыбаются», що вийшов у 2008 році[1]. Крім цього Слєпаков та Чабан тимчасово об'єдналися з ізраїльським колективом «Крузенштерн і Пароход[en]» щоб записати імпровізований альбом «Мелех», який вийшов 2008 року під вивіскою «Грузовик и Крузенштерн»[2][3].

Наприкінці 2012 року Слєпаков зустрівся з Валентином Панютою, гітаристом колишнього харківського гурту «Lюk». Музиканти знали один одного і раніше, зокрема, Слєпаков відзначився на альбомі «Lюk» «Мамина юность», що вийшов у 2009 році[4]. Під час зустрічі у харківській кав'ярні Слєпаков та Панюта з'ясували, що у них багато спільного, і домовилися спробувати створити щось разом[5]. Панюта надіслав приклад власної композиції, а Слєпаков написав для неї текст. Результат сподобався обом, і музиканти продовжили працювати разом, хоча і жили в різних містах: Панюта писав музику, створюючи семпли в домашній студії та записуючи гітарні партії в Києві, а Слєпаков додавав до цього власний речитатив, перебуваючи у Дніпрі. Проєкт отримав назву «Вагоновожаті» і протягом 2013 року видав два онлайн-мініальбоми «Сгруппироваться» та «Без трамваев», зібравши частину грошей за допомогою краудфандингу[5]. Для повноцінних живих виступів гуртів бракувало барабанщика, і невдовзі до дуету приєднався Станіслав Іващенко, який до цього грав в донецькому гурті «DOK». В новому складі вони записали третій мініальбом «Упасть с тандема», який вийшов в жовтні 2014 року[6][3].

Над альбомом працювали

«Вагоновожаті»:

  • Антон Слєпаков,
  • Валентин Панюта,
  • Станіслав Іващенко;

запрошені музиканти:

  • Тетяна Міхіна — вокал
  • Петро Целуйко — бас-гітара
  • Максо Грусевич — бас-гітара, спеціальні ефекти, зведення;

а також:

  • Дмитро Зінченко — запис,
  • Олександр Айзацький — запис,
  • Євген Чистяков — запис вокалу,
  • Микита Будаш — запис вокалу,
  • Мартін Бовес — майстеринг,
  • Віталій Парфільєв — дизайн обкладинки[7].

Ідея створення першого повноформатного альбому належала українському лейблу «Aby Sho Music», який запропонував «Вагоновожатим» видати вінілову платівку. І хоча до цього музиканти відчували себе комфортно, випускаючи лише мініальбоми, пропозиція записати повноцінний лонгплей їм сподобалась. Гурт працював над новими піснями протягом 2015 року. Слєпаков записував свій голос першим, в тиші або поверх чорнового варіанту треку[8], надсилав доріжку с голосом колегам, а ті удвох репетирували в Києві. Коли прийшов час записувати композиції для альбому, спочатку в студії було записано партії Слєпакова та Іващенка, а потім протягом декількох місяців Панюта дописував решту музики. Запис проходив в декількох студіях в Києві та Харкові, зведення відбувалося в Дніпрі, а майстеринг — в Великій Британії. Окрім тріо учасників «Вагоновожатих», на альбомі можна почути вокал Тетяни Міхіної, бас-гітару Петра Целуйка та спеціальні ефекти Максо Грусевича[9][7].

3 березня 2015 гурт випустив перший сингл до альбому, пісню «Хундертвассер Хунта», в якій співалося про Новоросію та Гаазький трибунал[10]. Врешті решт було вирішено видати дві версії альбому. Лейбл «Aby Sho Music» випустив 44-хвилинне видання на вінілі, куди увійшло дев'ять нових пісень. Компанія «SnowPuma Music» відповідала за розширене інтернет-видання з дванадцяти пісень, що також містило композиції з EP «Упасть с тандема»[11]. Попри те, що музиканти не вважали себе політичним гуртом, всі походили зі сходу України та співали російською, вони принципово відмовилися виступати в Росії, а також відхилили пропозицію студії «Союз» видати новий альбом в країні-агресорі[12].

Концерти на честь виходу альбому, який отримав назву «Wasserwaage» («Вассервага»), відбулися 7 листопада 2015 в Києві та 14 листопада у Львові. На презентації музиканти виконали всі пісні, які вони створили до цього, причому деякі — вперше. Виступ у київському клубі «Sentrum» супроводжувався відеорядом, створеним віджеями із команди «Tenpoint»[13]. Вінілові платівки з «Васервагою» було виготовлено в Німеччині, на тій же фабриці, де перед цим виробляли альбоми ТНМК та Івана Дорна[9].

Зміст альбому[ред. | ред. код]

Назва та обкладинка[ред. | ред. код]

Виступ гурту на фоні обкладинки цифрової версії альбому.

Коли альбом вже було записано, музиканти зібралися разом, щоб обрати для нього назву. Вони шукали слово, яке найкращим чином охарактеризувало би їхню нову роботу. «Васервага» — жаргонна назва будівельного рівня (нім. wasserwaage)[14] — зустрічалася в одній з пісень, але також резонувала з прізвищем «Гундертвассер». До того ж музикантам сподобалося написання «Wasserwaage» з подвійними «s» та «a»[12].

Альбом вийшов з двома варіантами оформлення. Автором обкладинки для вінілової платівки став харківський художник та поет Мітя Фєнєчкін: в центрі жовтого квадрату знаходяться три трамвайні пантографи, а зверху — той самий будівельний інструмент, на честь якого названо платівку. Цифрова версія альбому на компакт-диску мала іншу обкладинку, чорну, з літерами W A S S E R W A A G E, розташованими в три ряди на білому фоні. Перед презентацією альбому Антон Слєпаков зауважив, що «таємничий дизайнер побажав залишитись невідомим»[9], але в вихідних даних автором обкладинки вказано Віталія Парфільєва[7].

Музика та тексти[ред. | ред. код]

Автором текстів з альбому був фронтмен Антон Слєпаков. Більшість пісень було написано під час Революції гідності, тому деякі з них містили відсилання до «хунти», «ватників» тощо. Через це «Вагоновожатих» вважали політизированим гуртом, хоча Антон Слєпаков наголошував, що його тексти не є політичними. За словами лідера гурту, «ці події відбувалися навкруги нас, але вони могли відбуватися коли завгодно; це — дзеркальне відображення настроїв суспільства, соціального класу; це не обов'язково прив'язано до України, це могло відбутися в інших країнах, сусідніх або не сусідніх». «Коли будь-який політичний срач в інтернеті супроводжують піснею „Восстание ватников“, то мене, щиро кажучи, це коробить, бо люди не розуміють зміст цієї пісні»[9]. З іншого боку, Слєпаков визнавав, що ці пісні були провокацією, «культурним снарядом в той бік [росіян], бо насправді, нас там слухають і це як бомба сповільненої дії»[12]

Решта текстів не мала відношення до політики або актуальних подій. Пісня «Обабелые» описує відомий психологічний експеримент, який демонстрував залежність індивіда від соціума: учасникам показували чорну та білу пірамідки та пропонували назвати їхні кольори; якщо заздалегідь підготовлені учасники казали, що бачать дві білі пірамідки, то й випробовуваний — єдиний, хто не знав, що відбувається насправді — також називав їх білими. Фраза «собаки — это знаки» з «Жовніра» з'явилася після того, як на Слєпакова напали безпритульні собаки: «Я подумав: може вони протестували проти того, що я в цьому районі взяв кілька каменів і забрав. Беруть же часто каміння як сувенір, і я чув думки, що краще це каміння не чіпати»[13]. Композиція «Неудобен» була натхненна виставою театру «Дах», на базі якого було створено гурти «ДахаБраха» та «Dakh Daughters». Слєпаков зізнався, що писав пісні від імені вигаданого персонажу, більш сміливого та нерозважливого, аніж він сам: «Нестерпно нудно описувати лише те, що з тобою сталося. Як людина з гарною уявою, я часто сам починаю вірити у свої вигадки. І мені потім через це важко згадати, я це вигадав чи це було насправді. Тому я сам заплутався де персонаж, а де я»[3][13].

«Вагоновожаті» виконували електронну музику, обтяжену звучанням живої гітари та барабанів, на межі з нойзом або репкором. Формально, колектив відносили до напрямку IDM («розумної танцювальної музики»), проте музиканти відмовлялися від того, щоб ідентифікувати себе в межах будь-якого музичного стилю, жартівливо називаючи свій стиль «freaky cyber folk & starichuli hard electro». В піснях «Восстание ватников» та «Жовнір» присутні етнічні українські мотиви у виконанні Тетяни Міхіної. Якщо порівнювати з виступами в «иДМГ», Слєпаков повністю відмовився від співу як такого, зфокусувавшись на речитативі. Коли фронтмена запитали, чи він є більше виконавцем або автором, він відповів: «Я не співак, це точно. Я оповідач,… тому що я вмію розказувати історії»[9].

Структура альбому[ред. | ред. код]

Повна версія[7]
#НазваТривалість
1.«Неудобен»3:34
2.«Шлемофон»5:09
3.«Жовнір feat. Камні»5:47
4.«обабелые»6:50
5.«Упасть с тандема»4:57
6.«Старость»4:06
7.«Осень»4:32
8.«Фалунь»3:26
9.«Врезалось в память»5:09
10.«Хундертвассер Хунта»5:20
11.«Восстание ватников»4:23
12.«Программа защиты свидетелей»4:42
58:55

Альбом розпочинається з пісні «Неудобен», своєрідної відповіді на один з останніх синглів «Грузовиків» — «Удобен». Голос Антона Слєпакова на фоні тиші переростає у швидку та насичену суміш електронної музики та «живих» барабанів, що супроводжується несамовитим вокалом. Другою йде хітова композиція «Шлемофон», яка вирізняється жорсткою партією електрогітари. В дуеті з Тетяною Міхіною «Жовнір feat. Камни» електронне звучання та речитатив Слєпакова поєднуються з буковинською народною піснею. Далі йде пісня «Обабелые», монолог модератора відомого психологічного експерименту, покладений на необтяжливу та легку музику. П'ятою йде «Упасть с тандема», альбомна версія електро-фанкової композиції з однойменного EP, в якій автор розмірковує про особливості групової взаємодії[16][3].

Пісня «Старость» відкриває блок з трьох композицій з сумним настроєм. На неї — єдину з усіх пісень альбому — було знято документальний відеокліп, що містив кадри подорожі Антона Слєпакова поїздом «Київ — Дніпро», а також фрагменти виступу на розігріві у гурту «Stoned Jesus». За два роки після виходу альбому режисер Віктор Придувалов опублікував другу версію кліпу[17]. Далі йде «Осень», пісня про «час розсипати ці іржаві цвяхи», що вирізняється семплами Станіслава Іващенка. Текст наступної пісні «Фалунь» призначався для сольного проєкту Слєпакова «Стишение обстоятельств», але згодом співак адаптував його до музики, що написали Панюта та Іващенко[18][3].

Заключна третина альбому розпочинається зі спокійної композиції «Врезалось в память» з ліричним речитативом Слєпакова та танцювальною завершальною частиною. За нею йде вибухова «Хундертвассер Хунта», присвячена війні на сході України, в якій згадується австрійський художник Фріденсрайх Гундертвассер, порушуються питання відношення до мистецтва, протистояння робітництва та інтелігенції. «Восстание ватников» також відсилає до політичної кризи в Україні, але окрім цього містить несподівані рими та філологічні знахідки[16]. Завершальна «Программа защиты свидетелей» повністю написана барабанщиком гурту, єдина на альбомі містить «живу» бас-гітару та описує залежність людства від власних винаходів[3].

Критичні відгуки[ред. | ред. код]

Вокаліст Антон Слєпаков та барабанщик Станіслав Іващенко

Перший сингл з альбому на пісню «Хундертвассер Хунта» привернув свою увагу завдяки провокаційному тексту. В виданні «Republic» звернули увагу на численні відсилання до війни на Донбасі: прапор Новоросії, захоплення заручників, обстріли жилих кварталів, безпілотники та Гаазький трибунал, яким мав закінчитись конфлікт[19]. На сайті «Meduza» «Хундертвассер Хунту» було визнано кращою російськомовною піснею першої половини 2015 року, відзначивши, що «Вагоновожатим» як нікому «вдалося схопити дух часу, пропустити через себе та зафіксувати»[20].

Сергій Мєзєнов в інтернет-виданні «Colta.ru[en]» назвав повноцінний лонгплей «Васервага» більш злою та політизованою версією творчості «Грузовиків», з незмінними монологами Слєпакова та нервовою, але захоплюючою та емоційною музикою[21]. Оглядач сайту «Bit.ua» Олесь Никоненко відзначив актуальність творчості «Вагоновожатих», а також голос Слєпакова, який відображає «потік свідомості сучасного міського жителя, що втомився від божевілля інформаційного потоку»[22]. На сайті «Neformat» платівку назвали неординарним опусом, який претендує на звання альбому року: «З самого початку Wasserwaage ударяє в голову, як гарне кріплене вино, тому без підготовки та розуміння — звідки взялася така ударна сила — можна дуже швидко сп'яніти»[3].

Перед презентацією альбому на сайті «Rok.kiev.ua» зібрали відгуки інших музикантів та колег «Вагоновожатих» про нову платівку гурту. Діджей Влад Фісун назвав її «квінтесенцією світогляду свідомого, сучасного міського жителя», а ведучий аудіожурналу «Stereobaza» — «потужним, міцним альбомом, що елегантно балансує між небанальною поп-музикою та експериментальними звуковими та текстовими прийомами». Засновник лейблу «Aby Sho Music» Андрій Смірнов відзначив, що за майстеринг альбому відповідав англієць Мартін Бовес, відомий співпрацею з «Psychic TV[en]» та «Nine Inch Nails»[23].

Найбільш незвична «рецензія» належала художниці Наталії Корф-Іванюк, що після прослуховування альбому створила дев'ять картин, в яких втілила свої враження від платівки. Автором ідеї «графічних відгуків» став головний редактор видання «Cultprostir» Ігор Панасов[24]:

Я слухав альбом «Wasserwaage» п'ять разів, але так і не зрозумів, як про нього писати. Ця могутня неосяжна музика просочується крізь решето слів про неї, витікає містичним піском між пальців. Тоді я вирішив: не можеш сам — попроси того, хто може.

Значення[ред. | ред. код]

В інтернет-виданні «Comma» мініальбом «Упасть с тандема», пісні з якого пізніше увійшли до «Васерваги», віднесли до десяти найкращих альбомів 2014 року. Сергій Кейн поставив EP «Вагоновожатих» в один ряд з новими роботами Івана Дорна, «O.Torvald», «Onuka» та Софі Віллі, відзначивши, що «українська музика стає все цікавіше», та звернувши увагу на майстерність гурту у написанні пісень і музичну свіжість завдяки неупередженості та іронії[25].

На сайті «24» лонгплей «Васервага» відзначили у списку з дванадцяти альбомів 2015 року, які неможливо пропустити[26]. У виданні про нову українську культуру «LiRoom» його назвали однією з найкращих вітчизняних платівок за останні роки, «значною та в чомусь поворотною подією для української музики»[27]. Завдяки «Васервазі» на сайті «WeLoveUA» «Вагоновожатих» віднесли до списку найбільш талановитих нових виконавців 2015 року, разом з DaKooka, «The Erised» та «Peter and the Wolves», припустивши, що колектив «назавжди змінить вектор розвитку української музики»[28].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "НеГрузовики" выпустили бесплатный интернет-альбом. Lenta.ru. 22.10.2008. Архів оригіналу за 26 серпня 2009. Процитовано 26 липня 2023.
  2. intro. gruzovik.dp.ua. 23 липня 2009. Архів оригіналу за 23 липня 2009. Процитовано 26 липня 2023.
  3. а б в г д е ж Вагоновожатые – Wasserwaage (2015). neformat (укр.). 19.11.2015. Процитовано 26 липня 2023.
  4. Lюk - Мамина Юность (рос.), 2009, процитовано 26 липня 2023
  5. а б Леонова, Татьяна (25.12.2018). Антон Слепаков, лидер группы «Вагоновожатые»: «Когда твоя страна в состоянии войны, быть страусом с головой в песке просто невозможно». MyKharkov.info (рос.).
  6. Горбачев, Александр (27 жовтня 2014). Афиша Волна: «Жить в окружении войны страшно»: Слепаков о «Вагоновожатых», Майдане и Украине – Архив. Афиша (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  7. а б в г Вагоновожатые - Wasserwaage (рос.), 3 грудня 2016, процитовано 26 липня 2023
  8. Мудрик, Сергей (25.01.2016). ВАГОНОВОЖАТЫЕ - "Мы стараемся не спекулировать на национальных моментах" - Звуки.Ру. Zvuki.ru (англ.). Процитовано 26 липня 2023.
  9. а б в г д Антон Слепаков из группы Вагоновожатые о Wasserwaage и не только (укр.), процитовано 26 липня 2023
  10. Вагоновожатые выпустили песню "Хундертвассер Хунта". Музыкальный интернет-портал: Ваш гид по отборным мелодиям (рос.). 6 березня 2015. Процитовано 26 липня 2023.
  11. Премьера дебютного альбома: «вагоновожатые» – «Вассервага». Музыкальный интернет-портал: Ваш гид по отборным мелодиям (рос.). 22 жовтня 2015. Процитовано 26 липня 2023.
  12. а б в Маріаш, Катя (22 листопада 2015). Вагоновожатые: Комплексу меншовартості української музики більше немає. Varosh (укр.). Процитовано 26 липня 2023.
  13. а б в Кейн, Сергій (6 листопада 2015). Антон Слепаков («Вагоновожатые»): в поисках металлического кита. Comma — онлайн-журнал об актуальной музыке (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  14. Савченко, Оксана (29 лютого 2016). Меня бы под дулом пистолета не заставили на новогоднем огоньке в боа скакать,. ФОКУС (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  15. Wasserwaage, by вагоновожатые. вагоновожатые (англ.). Процитовано 26 липня 2023.
  16. а б Мажаев, Алексей (25 листопада 2014). «Вагоновожатые» - «Упасть с тандема» ***. www.intermedia.ru (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  17. Вагоновожатые выпустили новую версию клипа "Старость". neformat (укр.). 6 листопада 2017. Процитовано 26 липня 2023.
  18. Подчашинский, Алексей; Закревская, Ольга (5 червня 2018). Антон Слєпаков («вагоновожатые»): людина-феєрверк, діджей та листоноша. open.ua (англ.). Процитовано 26 липня 2023.
  19. Пономарев, Алексей (6 березня 2015). «Вагоновожатые» выпустили песню про Новороссию и Гаагский трибунал. republic.ru (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  20. Филимонов, Александр (26 липня 2015). Прощай, голова Лучшая русскоязычная музыка 2015 года. Meduza (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  21. Мезенов, Сергей (16 листопада 2015). Дайджест русскоязычной музыки: октябрь | Colta.ru. www.colta.ru. Процитовано 26 липня 2023.
  22. Николенко, Олесь (27 жовтня 2015). В наушниках: 9 главных альбомов октября. bit.ua Медіа про життя і технології в ньому (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  23. Wasserwaage живьем. Отличительные характеристики. Музыкальный интернет-портал: Ваш гид по отборным мелодиям (рос.). 5 листопада 2015. Процитовано 26 липня 2023.
  24. Учасниця ART-KYIV Contemporary 2015 відрецензувала музичний альбом картинами. ART Ukraine. 26 жовтня 2015. Процитовано 26 липня 2023.
  25. Кейн, Сергій (5 грудня 2014). Музичний тиждень: 10 найкращих українських альбомів року та інше. Українська правда _Життя. Процитовано 26 липня 2023.
  26. Цайтлер, Кристина (31 грудня 2015). ТОП-12 музыкальных работ 2015 года, которые нельзя пропустить. 24 Канал (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  27. Бондаренко, Олексій (31 грудня 2015). 15 лучших украинских альбомов 2015 года. LiRoom (рос.). Процитовано 26 липня 2023.
  28. Украинские музыкальные прорывы 2015 года. Новости Спектр (рос.). 25 січня 2016. Процитовано 26 липня 2023.