Євстахій Антіохійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Євстахій Антіохійський
Ευστάθιος Αντιοχείας
Народився3 століття
Сіде, Манавґат, Анталія, Туреччина
Помер4 століття
Traianoupolid, Evros Regional Unitd, Східна Македонія та Фракія, Македонія та Фракіяd, Греція
Діяльністьсвященник, патріарх, християнський теолог
Галузьбогослів'я[1] і аріанство[1]
Знання мовдавньогрецька[1][2]
Посадаєпископ
Конфесіяправослав'я

Євстахій Антіохійський (грец. Ευστάθιος Αντιοχείας,  ? —337) — архієпископ Антіохійський (323—331), перший голова на Першому Вселенському соборі в Нікеї, богослов, борець з аріанством, святий.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Святитель Євстахій, архієпископ Антіохійський (323—331) народився в Сиді Памфилійському у другій половині III століття. Він був єпископом міста Берії. За клопотанням пастви був зведений отцями I Вселенського собору (325) на Антіохійську катедру.

Святитель Євстахій був глибоко освіченим богословом, а також вирізнявся глибокими знаннями в світських науках. Коли на Сході стала розповсюджуватися єресь Арія, який не визнавав єдиносутності Сина Божого з Отцем, святитель Євстахій ревно боровся — усно і письмово — за чистоту християнської віри. У 325 році святим рівноапостольним царем Костянтином Великим було скликано Перший Вселенський Нікейський собор. Першим головою на цьому Соборі був святитель Євстахій. Собор засудив навчання Арія і висловив православне вчення в Символі віри. Несамовитого Арія, як назвав його святитель Євстафій, що не побажав відмовитися від своєї помилки, і його однодумців Собор, позбавивши сану, відлучив від церкви. Проте серед єпископів, що підписали Нікейський Символ, були й такі, які співчували єресі Арія і підписали акти Собору не через переконання, а через страх відлучення. Після собору почалися їхні підступи проти святителя Євстахія. З великою хитрістю вони добилися його згоди на скликання в Антіохії Помісного собору. Підкупивши одну блудницю, вони намовили її з'явитися на Соборі з немовлям і лжесвідчити про те, що батьком немовляти є святитель Євстахій. Порушуючи Апостольські правила про те, що звинувачення на священнослужителя слід приймати при підтвердженні двох свідків, аріани позбавили святителя Євстахія влади. Він без суду був відправлений на заслання, у Фракію. Але помилковість звинувачення незабаром відкрилася: тяжко захворівши після наклепу, жінка розкаялася, прикликала кліриків і у присутності багатьох людей висповідалася у своєму грісі. Проте до того часу святий Костянтин Великий помер, і на престол вступив його син Констанцій (337—361), що поділяв єретичні погляди Арія і не дозволив святителю Євстахієві повернутися. Святий Євстахій помер на засланні, у місті Филиппах або Траянополі, в 337 році.

Вшанування пам'яті

[ред. | ред. код]

Твори

[ред. | ред. код]
  • Вісім книг проти Арія.
  • Про душу (власне про душу Ісуса Христа).
  • Пояснення книг Приповідок (8,22 і 9,5) і Псалмів (15, 56 і 92)
  • Промова імператору Констянтину
  • Слово о трапезе в доме Лазаря и его сестёр Марии и Марфы. / пер. Н. П. Кудрявцева. // Богословский вестник. — 1903, июль — август. — № II. — С. 1—14.
  • Опубліковані в зібрані творів Patrologia Graeca, том 18, Eustathius of Antioch
  • Розмова проти Орігена на його писання про чарівницю (відома також як "Про аендорську чарівницю")

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Czech National Authority Database
  2. CONOR.Sl

Джерела

[ред. | ред. код]