Вика жовта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вика жовта
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Триба: Fabeae
Рід: Вика (Vicia)
Вид:
Вика жовта (V. lutea)
Біноміальна назва
Vicia lutea

Вика жовта[1], горошок жовтий[1] (Vicia lutea L.) — вид квіткових рослин родини бобові (Fabaceae). Етимологія: лат. lutea — «жовтуватий».

Опис[ред. | ред. код]

Однорічна трав'яниста рослина. Приблизно від 20 до 60 см в довжину, витка або прямовисна. Може бути і волохатою і голою. Листя складається з 6 чи 8 листових фрагментів, які досягають довжини близько 10 до 20 мм і ширини від 3 до 5 мм. Квіти довжиною від 20 до 25 мм ростуть поодинці або рідко парами в пазухах листків. Пелюстки від блідо-жовтого до лимонно-жовтого кольору. Плоди 25–40 × 7–11 мм, запушені, з білим або жовтуватим або червонуватим волоссям, зрідка голі, з 2–8 насінням. Насіння ≈ 4–6 мм.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Країни поширення: Північна Африка: Алжир; Єгипет; Лівія; Марокко; Туніс. Західна Азія: Іран [пн.]; Ізраїль; Ліван; Сирія; Туреччина. Кавказ: Азербайджан; Грузія. Європа: Велика Британія; Угорщина; Швейцарія; Албанія; Болгарія; Колишня Югославія; Греція [вкл. Крит]; Італія [вкл. Сардинія, Сицилія]; Румунія; Франція; Португалія [вкл. Мадейра]; Гібралтар; Іспанія [вкл. Балеарські острови, Канарські острови]. Натуралізований в інших країнах.

Населяє поля, дороги, луки, і відкриті чагарники; 0–1700 м. Квіти в період з квітня по червень.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]