Вулиця Павла Скоропадського (Миколаїв)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Павла Скоропадського
Миколаїв
Будинок, в якому народився Степан Осипович Макаров
Будинок, в якому народився Степан Осипович Макаров
Будинок, в якому народився Степан Осипович Макаров
МісцевістьІсторичний центр
РайонЦентральний
Назва на честьПавла Скоропадського
Колишні назви
Католицька
Мархлевського
Адмірала Макарова
Загальні відомості
Протяжність1 850 м
Транспорт
Трамваї№ 1
Тролейбуси№ 6
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
БудівліБудинок, в якому народився С. О. Макаров
Римо-католицький костел святого Йосипа
Пам'ятник корабелам і флотоводцям Миколаєва
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMapпошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Вулиця Павла Скоропадського у Вікісховищі

Вулиця Павла Скоропадського — вулиця в історичній частині міста Миколаєва.

Житловий будинок середини XIX ст. Вул. Адмірала Макарова, 12 (пам'ятка архітектури)

Розташування

[ред. | ред. код]

Вулиця Павла Скоропадського — поздовжня вулиця в Городовій частині старого Миколаєва. Нині вона обмежена зі сходу вулицею Маріупольською, а із заходу — Спаським спуском. Має протяжність близько 1 850 м.

Історія

[ред. | ред. код]

У 1822 році поліцмейстер П. І. Федоров запропонував назвати цю вулицю Католицькою, оскільки вона проходила повз Католицьку церкву, розташовану на перетині з Молдаванською вулицею (зараз вулиця Декабристів), але назва не була затверджена адміралом О. С. Грейгом.

У 1835 році поліцмейстер Г. Г. Автомонов повторно запропонував цю назву і вона була прийнята. У 20-ті роки XX століття перейменована на вулицю Мархлевського в пам'ять про польського революціонера Юліана Мархлевського.

У 1986 році перейменована на вулицю Адмірала Макарова, оскільки на її початку розташований будинок, де у 1849 році народився і жив відомий океанограф, кораблебудівник і віце-адмірал Чорноморського флоту Степан Осипович Макаров (загинув у 1904 році на броненосці «Петропавловськ»). На цьому будинку встановлена меморіальна дошка адміралу Макарову.

26 липня 2024 року вулицю Адмірала Макарова було перейменовано розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адміністрації Віталія Кіма відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії»[1][2].

Будівлі і пам'ятки

[ред. | ред. код]
  • Будинок, в якому народився і жив С. О. Макаров. Знаходиться за адресою вулиця Адмірала Макарова, 4.
  • Будинок співробітників міністерства зв'язку (будівля 1955 року, присвоєно статус щойно виявленого об'єкту культурної спадщини[3]). Знаходиться за адресою вулиця Адмірала Макарова, 8.
  • Будинок, у якому жив відомий інженер, доктор технічних наук, професор і ректор Національного університету кораблебудування Віктор Михайлович Бузник. Знаходиться за адресою вулиця Адмірала Макарова, 34.
  • Будинок купця 2-ї гільдії Павла Михайловича Стоянова 1910 року будівництва. Знаходиться за адресою вулиця Адмірала Макарова, 40.
  • Будинок на розі вулиць Фалєєвської і Адмірала Макарова, де розміщувалися поштово-телеграфна контора і заїжджий двір. У різний час тут зупинялися В. Г. Бєлінський, М. О. Добролюбов, М. С. Щепкін та інші відомі діячі культури.
  • Римо-католицький костел святого Йосипа. Розташований на розі з вулицею Декабристів.
  • Будинок, в якому розташовувався готель Леоніда Васильовича Інглезі (сучасний готель «Континент») — один з найстаріших готелів Миколаєва, вперше згаданий у 1893 році. Знаходиться за адресою вулиця Адмірала Макарова, 41.

Галерея

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Без вулиць Адмірала Макарова, Декабристів та Лермонтова. У Миколаєві затверджено перейменування вулиць. 0512.com.ua - Сайт міста Миколаєва (укр.). Процитовано 26 липня 2024.
  2. Кім підписав розпорядження про перейменування вулиць та інших об'єктів в Миколаєві та області. СВІДОК.info (рос.). 26 липня 2024. Процитовано 26 липня 2024.
  3. Інтерактивна мапа охорони культурної спадщини. Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради (укр.). Процитовано 12 квітня 2023.

Література

[ред. | ред. код]
  • Крючков, Ю. С. История улиц Николаева: топонимический путеводитель по городу и окрестностям. — Николаев: Возможности Киммерии, 1997. — 160 с. (рос.)

Джерела

[ред. | ред. код]