Вільям Етті

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Див. також: Етті (значення)
Вільям Етті
William Etty
Народження 10 березня 1787(1787-03-10)[1][2][…]
Йорк, Йорк, Північний Йоркшир, Англія, Королівство Велика Британія
Смерть 13 листопада 1849(1849-11-13)[1][2][…] (62 роки)
  Йорк, Йорк, Північний Йоркшир, Англія, Сполучене Королівство[4]
Поховання Північний Йоркшир
Країна  Сполучене Королівство
 Королівство Велика Британія
Навчання Королівська академія мистецтв
Діяльність художник
Роки творчості 1802[5]1849[5]1849[5]
Член Королівська академія мистецтв[6]
Батько Matthew Ettyd[7]
Мати Esther Calverleyd[7]
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Художній інститут Чикаго, Оклендська галерея мистецтвd, Тейт, Національна галерея Вікторії, Національна галерея мистецтв, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен[8], Національні галереї Шотландіїd, Національна галерея, The New Art Gallery Walsalld, Манчестерська художня галереяd, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Мистецька галерея Йоркаd, Southampton City Art Galleryd, Художня галерея Нового Південного Уельсу, Художня галерея леді Левер, Музей мистецтв Філадельфії, Russell-Cotes Art Gallery & Museumd, Musée des Beaux-Arts d'Orléansd, Єльський центр британського мистецтваd, Національний музей західноєвропейського мистецтва, Токіо, Художня галерея Єльського університету, Музей Фіцвільяма, Rhode Island School of Design Museumd, Національна галерея Ірландії, Вустерський музей мистецтв, Рінглінг музей, Бостонський музей образотворчих мистецтв, Смітсонівський музей американського мистецтва[9], Гарвардський художній музей, Нью-Йоркське історичне товариствоd, Sarjeant Gallery Te Whare O Rehua Whanganuid, Художній музей Фогга[d], Princeton University Art Museumd, Anglesey Abbey, Gardens and Lode Milld, National Army Museumd, Музей Вікторії та Альберта, Національний музей Кардіффа, Ашмолеан музей, Pollok Housed, Brighton Museum & Art Galleryd, Gallery Oldhamd, Dick Instituted, Ferens Art Galleryd, Королівська академія мистецтв, Beecroft Art Galleryd, Bolton Museumd, Bristol City Museum and Art Galleryd, William Morris Galleryd, Wolverhampton Art Galleryd, Worcester City Art Gallery and Museumd, Maidstone Museum and Bentlif Art Galleryd, Potteries Museum & Art Galleryd, Художня галерея Лідса і Museum of John Paul II Collectiond

CMNS: Вільям Етті у Вікісховищі

Вільям Етті (англ. William Etty; 10 березня 1787, Йорк — 13 листопада 1849, там же ж) — англійський живописець. Відомий як видатний колорист. Головною темою його творчості стала оголена жіноча натура.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в багатодітній сім'ї мельника, з раннього дитинства проявив інтерес до живопису. Відповідно до побажань батька, Етті протягом 7 років навчався в гравера в Галлі. Етті почав своє навчання, створюючи начерки пейзажів, копіюючи різні зображення, малюнки друкованих видань та інше. В 1806 році по запрошенню дядька, який підтримував його прагнення вивчати живопис, приїхав в Лондон, а в 1807 році поступив в Королівська академія мистецтв, де його наставником став Генрі Фюзелі. В 1811 році після багатьох спроб на стіні талановитих учнів Академії появилась картина молодого Вільяма Етті «Телемах, рятує Антилопу».

Великий вплив на Вільяма Етті в ті роки справив художник Томас Лоуренс, в домі якого Етті жив в часи навчання в Лондоні.

В 1816 році Етті ненадовго відвідав Париж і Флоренцію.

В 1820 його «Шукачі коралів», показані в Королівській Академії, привернули велику увагу. Ще більший успіх був у картини «Прибуття Клеопатри в Кілікію», показаної в наступному році.

В 1822 він вирушив в Італію, де більшу частину часу провів у Венеції, вивчаючи старих венеціанських майстрів (таких як Тіціан, Тінторетто, Паоло Веронезе) і набуваючи досвіду поводження з кольором.

В 1840 і в 1841 Етті здійснив паломництво в Нідерланди для вивчення картин голландських художників, в тому числі і Рубенса в церквах і громадських галереях цієї країни.


Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]