Віньєтка (філателія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віньєтка
Зображення
CMNS: Віньєтка у Вікісховищі

Віньєтка — у філателії поняття, що має кілька різних значень:

Елементи поштової марки: віньєтка в центрі[^]
Облатка для заклеювання конверта, що використовувалася верховним військовим командуванням Німеччини в Східній Азії (1901)[^]

Опис та історія[ред. | ред. код]

Віньєтки (разом з іншими подібними непоштовими знаками) складають окрему групу марок. Вони, як правило, не служать для оплати поштової кореспонденції, хоча можуть поширюватися через поштові установи. Кошти, зібрані від продажу марок-віньєток, перераховуються на благодійні цілі — на підтримку державних позичкових кас (Франція, 1927), поштових працівників, хворих на туберкульоз (Греція, 1940) і т. д. Перші благодійні марки з'явилися в 1904 році в Данії збирання грошей у фонд боротьби з туберкульозом. Марки надходили у продаж на Різдво і тому називалися дан. «Julmarken»різдвяні марки»[5]). Згодом такі марки стали випускати в інших країнах та називати їхангл. «Seals» («Christmas seals»). Купувати благодійні марки було добровільною справою, але в ряді країн, зазвичай у якийсь проміжок часу, такі марки поширювалися в обов'язковому продажу. Перші благодійні марки обов'язкового придбання з'явилися у Португалії 1911 року для фонду допомоги бідним. У РРФСР купівля цих марок мала добровільний характер.

Благодійні марки наклеювали на листах разом із поштовими, внаслідок чого їх також могли погасити поштовим штемпелем, і це може ввести в оману недосвідчених філателістів, які приймають благодійні марки за поштові. Це ж може статися і з рекламними марками-віньєтками, які теж можуть іноді наклеювати листи.

Рекламні віньєтки цікаві своєю графікою і несуть інформацію про різноманітні події — виставки (у тому числі філателістичні), міжнародні ярмарки, спортивні ігри тощо. Існує безліч агітаційних марок -віньєток, наприклад: «Боріться з лісовими пожежами!», «Вивчайте міжнародна мова есперанто» тощо.

Особливий інтерес викликають агітаційні марки-віньєтки політичного, пропагандистського характеру, що з'явилися, наприклад, у роки Першої світової війни[]. Вони випускалися з обох воюючих сторін і закликали до перемоги над ворогами. Не менш цікавими є благодійні марки-віньєтки революційного змісту. Так, у 1912 році виходили марки з портретами Карла Маркса і написом (трьома мовами): «РСДРП. На виборчу кампанію». Вони слугували для збору більшовиками коштів на агітацію під час виборів до Державної думи. Марки були виготовлені у Швейцарії і поширювалися не тільки за кордоном, а й у Росії в умовах переслідування з боку поліції та розшукового відділення. Приблизно тоді ж у Латвії були випущені інші марки із зображенням К. Маркса і гаслом «Пролетарі всіх країн, єднайтеся!». Їх віддрукували підпільно на користь засланців і каторжан. У 1970 році Французька комуністична партія видала благодійні марки-віньєтки з портретом В. І. Леніна. Зібрані при цьому кошти спрямовувалися в касу Французької комуністичної партії.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Виньетка // Филателистический словарь / В. Граллерт, В. Грушке; Сокр. пер. с нем. Ю. М. Соколова и Е. П. Сашенкова. — М.: Связь, 1977. — С. 26. — 271 с. — 63 000 экз.
  • Виньетки // Большой филателистический словарь / Н. И. Владинец, Л. И. Ильичёв, И. Я. Левитас … [и др.]; под общ. ред. Н. И. Владинца и В. А. Якобса. — М. : Радио и связь, 1988. — С. 44. — 40 000 экз. — ISBN 5-256-00175-2.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Klug J. Guide to Stamp Collecting. — N. Y.: HarperCollins, 2008. — P. 31. — ISBN 978-0061341397(англ.)
  2. Vignette [Архівовано 2016-04-20 у Wayback Machine.]. — Merriam-Webster.com.(англ.)
  3. Дивю також статтю Домарочні знаки поштової оплати.
  4. Про поштові марки, присвячені Новому року, див. статтю Новорічна марка.
  5. Про поштові марки, присвячені Різдву, див. статтю Різдвяна марка.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Виньетка. Русско-английский толковый словарь филателистических терминов — В. Юный филателист. Белпочта. Процитовано 20 жовтня 2009.
  • «Непочта.ру» — сайт о коллекционировании непочтовых марок(Перевірено 9 грудня 2008)
  • «American Lung Association Christmas Seals» — сайт Американской ассоциации лёгочных заболеваний (American Lung Association[en]), предлагающий рождественские благотворительные виньетки(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008):
  • «Collect Christmas Seals» (зеркало) — сайт Джона Денюна (John Denune, США), посвящённый рождественским благотворительным виньеткам(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008)
  • «Support Christmas Seals» — рождественские виньетки Канадской ассоциации лёгочных заболеваний (Canadian Lung Association; страница включает видео по истории канадских рождественских виньеток)(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008):
  • «Easter Seals» — сайт благотворительной организации Easter Seals Inc.[en] (США), распространяющей пасхальные виньетки(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008)
  • Сайт благотворительной организации Easter Seals Canada[en] (Канада), распространяющей пасхальные виньетки(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008)
  • Сайт Общества коллекционеров рождественских и благотворительных виньеток (Christmas Seal and Charity Stamp Society, США)(англ.)(Перевірено 9 грудня 2008)