Дінофеліс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дінофеліс
Час існування: ранній міоцен—ранній плейстоцен, 5–1.2 млн р. т.
Художня реставрація D. barlowi
Художня реставрація D. barlowi
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котовиді (Feloidea)
Родина: Котові (Felidae)
Підродина: Махайродові
(Machairodontinae)
Триба: Metailurini
Рід: Дінофеліс (Dinofelis)
Zdansky, 1924
Мапа поширення дінофеліса
Мапа поширення дінофеліса
Види

Dinofelis aronoki
Dinofelis barlowi
Dinofelis cristata
Dinofelis darti
Dinofelis diastemata
Dinofelis paleoonca
Dinofelis petteri
Dinofelis piveteaui
Dinofelis werdelini

Посилання
Вікісховище: Dinofelis
EOL: 4444442
Fossilworks: 41052

Дінофеліс (Dinofelis) — викопний хижий ссавець родини котових (Felidae). Це рід шаблезубих кішок, що мешкав на території нинішніх Африки, Європи, Азії та Північної Америки, 5—1,2 мільйона років тому.

Опис[ред. | ред. код]

Дінофеліс за величиною походив на сучасного ягуара: 70 см у висоту, і вагою в 120 кг. Передні кінцівки дінофеліса були досить сильними (навіть сильнішими ніж у ягуара). Також, дінофеліс мав великі ікла, які були трохи більшими, ніж у сучасних котячих, однак набагато меншими, ніж у повноцінних шаблезубих кішок.

Серед потенційної здобичі Dinofelis могли виступати як примати, так і невеликого розміру мастодонти і різні парнокопитні. Але слід зазначити, що структура скелета Dinofelis говорить про те, що цей хижак не був активним переслідувачем і не використавував швидкий біг як свою мисливську перевагу.

Скоріше, Dinofelis, був «засадним» мисливцем — використовував густі й високі зарості як прикриття при нападі, причому потужні та міцні передні кінцівки, які за структурою нагадують такі у Smilodon і Megantereon, говорять про те, що Dinofelis, як і великі шаблезубі хижаки, був пристосований до активної боротьби або утримуванні здобичі на землі. Можливо, що така специфіка полювання була продиктована і середовищем існування — лісиста місцевість і джунглі, сприяють формуванню «деревних» мисливців, які пристосовані для нападу з дерев. Відповідно густий підлісок не припускав тривалої та виснажливої ​​гонитви. При цьому цілком можливо, що дінофеліс був виключно нічним мисливцем, який ефективно компенсує неповоротку кремезну статуру можливістю сховатися в темному густому підліску, вичікувати свою здобич і віднести її у своє нічне лігво, в печеру або на дерево, де йому не могли завадити інші хижаки.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Haines, Tom & Chambers, Paul (2006), The Complete Guide to Prehistoric Life, Canada: Firefly Books, с. 181
  • Turner, Alan (1997), The Big Cats and their fossil relatives, New York: Columbia University Press, ISBN 0-231-10228-3
  • Werdelin, Lars & Lewis, Margaret E. (2001), A revision of the genus Dinofelis (Mammalia, Felidae), Zoological Journal of the Linnean Society, 132 (2): 147—258, doi:10.1006/zjls.2000.0260