Діти вод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діти води
The Water-Babies, A Fairy Tale for a Land Baby
Жанр фентезі, казка, сатира
Форма роман
Автор Чарльз Кінгслі
Мова англійська
Опубліковано 1863
Країна  Велика Британія
Видання London, Macmillan
У «Гутенберзі» 1018

CMNS: Цей твір у Вікісховищі
Ілюстрація Джессі Сміт до видання 1916 року.

«Діти вод» (оригінальна назва англ. The Water-Babies, A Fairy Tale for a Land Baby — «Діти води, чарівна казка для земних дітей») — дитячий казково-фентезійний роман англійського письменника Чарльза Кінгслі. Написана в 1862-63 роках в якості серіалу для журналу Macmillan's Magazine, книга була вперше опублікована в повному обсязі в 1863 році. Твір є, з одного боку, дидактичною казкою, типовою для часів вікторіанської Англії, а з іншого — свого роду сатирична підтримка знаменитої книги Чарльза Дарвіна «Походження видів»[1]. Книга була дуже популярна в Англії протягом багатьох десятиліть, але згодом втратила популярність, зокрема, через « неполіткорректність» (поширену у Великій Британії під час її створення негативних стереотипів щодо ірландців, євреїв, американців і бідних).

Сюжет[ред. | ред. код]

Головний герой книги — хлопчик — сажотрус Том, який після вигнання з дому і зустрічі з дівчинкою з вищих прошарків суспільства Еллі тоне в річці, де перетворюється в «дитя води»[2]. У підводному світі з Томом відбуваються різні пригоди, в ході яких він проходить довгий шлях морального виховання. Його наставниками на цьому шляху є феї Doasyouwouldbedoneby і Bedonebyasyoudid (імена яких є «формулюванням» золотого правила моральності) і матінка Кері. Том зрештою заробляє собі повернення в людську подобу і стає великим ученим, який може планувати залізниці, парові машини, електричний телеграф, нарізну зброю і т. д.

Кінгслі використовував форму казкової оповіді, щоб торкнутися ряд релігійних проблем (як наприклад, тему спокутування), а також соціальних проблем тодішньої Англії, включаючи бідність та дитячу працю.

Екранізації і театральні постановки[ред. | ред. код]

У 1935 році книга була екранізована [en] компанією Уолта Діснея в складі мультиплікаційного серіалу Silly Symphonies, а в 1978 році британський режисер Ліонел Джеффріс[en] зняв анімаційний фільм Діти вод[en], в якому головні ролі озвучували Джеймс Мейсон, Бернард Кріббінс і Біллі Уайтлоу. Сюжет фільму Джеффріса істотно відрізняється від книги Кінгслі, зокрема, там з'являється новий подсюжет за участю акули-вбивці і міфічного персонажа Кракена.

У 1902 році в лондонському театрі Гарік[en] за книгою Кінгслі режисер Рутланд Баррінгтон [en] поставив мюзикл на музику Фредеріка Россе[en]. У 2003 році за книгою була постановка в Чичестерські театрі режисером Джеремі Семсом.

На основі книги була також зроблена серія радіопередач (BBC Audiobooks Ltd, 1998) за участю Тімоті Уеста, Джулії Маккензі та Олівера Писа в ролі Тома[3].

У 2013 році на BBC Radio 4 була поставлена ​​нова версія книги (автор — Пол Фарлі, режисер Емма Хардінг), в якій Том виведений в якості жертви работорговців, вивезеної з Нігерії[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hale, Piers J. (November 2013). Monkeys into Men and Men into Monkeys: Chance and Contingency in the Evolution of Man, Mind and Morals in Charles Kingsley's Water Babies. Journal of the History of Biology. 46 (4): 551—597. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  2. Hoagwood, Terrence (Summer 1988). Kingsley's Young and Old. Explicator. 46 (4): 18. {{cite journal}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  3. (BBC Audiobooks Ltd, 1998) ISBN 978-0-563-55810-1
  4. BBC Radio 4 - Classic Serial, The Water Babies: A Modern Fairy Tale. Bbc.co.uk. 30 березня 2013. Архів оригіналу за 10 травня 2013. Процитовано 19 квітня 2014.

Література[ред. | ред. код]