Живе телебачення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Живе телебачення
Логотип «Живого телебачення»
Країна Україна Україна
Мова мовлення українська
Дата початку
мовлення
2013
Сайт zhyve.tv

Живе́ телеба́чення (Живе́ ТБ, Телеба́чення УГКЦ, УГКЦ на́живо) — це суспільно-релігійний проєкт Української греко-гатолицької церкви, що забезпечує присутність УГКЦ в медійному просторі та надає вірянам можливість бути більш залученими в життя церкви. Проєкт покликаний залучати у своїй діяльності широку авдиторію в Україні й поза її межами, незалежно від національности й віку, християнської конфесії та суспільно-політичних переконань.

«Живе телебачення» висвітлює події, що відбуваються в житті УГКЦ по всій Україні та за кордоном. З цією метою «Живе ТБ» регулярно організовує трансляції літургій та важливих подій з життя УГКЦ з різних міст України та з-за кордону.

Мета[ред. | ред. код]

  • висвітлення діяльності Української греко-католицької церкви
  • полегшення комунікації між вірянами УГКЦ в усіх куточках України та за її межами
  • поширення в українському суспільстві християнських цінностей
  • створення програм, новин, документальних фільмів
  • організація й проведення трансляцій наживо

Канали комунікації[ред. | ред. код]

Сьогодні «Живе ТБ» — це медіа-ресурс, який має багатотисячну авдиторію в інтернеті (сайт, канал на YouTube, сторінки в соціальних мережах) та час в ефірі загальнонаціональних каналів: 5 канал, 24 канал, Еспресо TV, Zik, Телевсесвіт, EWTN, «15 канал» (Червоноград), «ГЛАС» (Одеса), «Ритм» (Рівне).

Також організовуються покази відеоматеріалів на спеціальних церковних та світських заходах, у кінотеатрах, поширюються матеріали на DVD-дисках.

Історія[ред. | ред. код]

2013[ред. | ред. код]

«Живе телебачення» створене Патріаршою курією УГКЦ завдяки фінансовій підтримці диякона Петра Токача та його родини. На різних етапах «Живе телебачення» підтримували благодійні організації «Церква в потребі», «Реновабіс» та окремі жертводавці. Перед відкриттям телеканалу протоєрей Ігор Яців, керівник Департаменту інформації УГКЦ, зазначив: «У нас є продакшн-студії, з якими ми співпрацюємо, — зокрема, «Дзвони» в Івано-Франківську і мультимедійна студія «Свічадо» в Тернополі»[1]. Гостем прем'єрного прямого етеру на телеканалі був предстоятель УГКЦ Святослав[2].

2015[ред. | ред. код]

Щонеділі «Живе телебачення» транслює наживо Літургії з Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, а також з церков інших міст в Україні та поза її межами.

2016[ред. | ред. код]

Розпочато проєкт «Відкрита Церква» — відвертий інтерактивний діалог між Главою церкви, духовенством, мирянами та глядачами про найрізноманітніші сфери життя. Цього ж року були презентовані фільми:

  • «Ті, що вірні», про існування УГКЦ в підпіллі[3];
  • «Володимир Стернюк: служіння у підпіллі», про місцеблюстителя глави УГКЦ за часів радянської окупації Володимира (Стернюка)[4]; творці фільму — рекламно-продюсерський центр «Стар-ТВ» спільно зі Львівською архиєпархією УГКЦ
  • «Спадщина Андрея Шептицького», присвячений постаті Андрея Шептицького[5] та інші.

2017[ред. | ред. код]

«Живе телебачення» висвітлювало візит кардинала Сандрі в Україну [Архівовано 26 червня 2018 у Wayback Machine.], також підготувало фільм-спогад про Любомира Гузара, приурочений до засідання Синоду[6].

2018[ред. | ред. код]

Трансляція візиту Святішого Отця до собору Святої Софії у Римі [Архівовано 1 лютого 2018 у Wayback Machine.]

2019[ред. | ред. код]

Живе ТБ транслювало введення на престол Філадельфійської архиєпархії митрополита Бориса Ґудзяка. Літургію очолював Святослав (Шевчук)[7].

2020[ред. | ред. код]

З Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві 16 березня 2020 року розпочалися щоденні онлайн-трансляції Молебнів до Богородиці за здоров’я та припинення пандемії COVID-19 [Архівовано 26 квітня 2022 у Wayback Machine.].

з 15 березня 2020 року започатковані онлайн-трансляції Молебнів за узалежнених та членів їхніх родин [Архівовано 2 травня 2022 у Wayback Machine.] з храму Трьох Святителів УГКЦ.

27 березня 2020 року Папа Римський Франциск провів молитву, Євхаристійну адорацію та уділив особливе благословення Urbi et Orbi (містові і світові), щоб «з вірою та надією переживати цей період випробування для всього людства». Блаженніший Святослав заохочував всіх вірних УГКЦ єднатися в цій особливій молитві за допомогою «Живого телебачення», яке її вперше ретранслювало. Синхронний переклад у студії «Живого ТБ» здійснював о. Віталій Храбатин, референт Пасторально-міграційного відділу УГКЦ.

Сто дітей з усього світу висловили своє бажання взяти участь у медійно-просвітницькому проєкті «Живого ТБ» [Архівовано 12 травня 2020 у Wayback Machine.] і вчитися в Катехитичній онлайн-школі «Промінь світла» [Архівовано 12 травня 2022 у Wayback Machine.]. Анкети, які заповнили їхні батьки, надійшли з України, Бельгії, Німеччини, США, Канади, Казахстану. Навчання почалося 13 травня 2020 року

Джерела[ред. | ред. код]

Проєкти[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська Греко-Католицька Церква запускає інтернет-телебачення «Живе.ТБ». risu.org.ua. Архів оригіналу за 3 січня 2017. Процитовано 11 лютого 2020. 
  2. "ICTV" про інтернет-телебачення УГКЦ "Живе.ТБ". ugcc.tv. Архів оригіналу за 20 травня 2019. Процитовано 11 лютого 2020. 
  3. Цієї неділі дивіться документальний фільм «Ті, що вірні» на «5 каналі». news.ugcc.ua (англ.). Архів оригіналу за 16 вересня 2019. Процитовано 11 лютого 2020. 
  4. Презентуємо документальний фільм «Володимир Стернюк служіння у підпіллі». ugcc.ua. Процитовано 11 лютого 2020. 
  5. У день пам’яті митрополита Андрея запрошуємо подивитися фільм «Спадщина Андрея Шептицького». news.ugcc.ua (англ.). Архів оригіналу за 5 листопада 2016. Процитовано 11 лютого 2020. 
  6. Синоду Єпископів УГКЦ презентували фільм-спогад про Блаженнішого Любомира. news.ugcc.ua (англ.). Архів оригіналу за 4 грудня 2018. Процитовано 11 лютого 2020. 
  7. «Живе телебачення» проведе з Філадельфії три прямі трансляції. ugcc.ua. Архів оригіналу за 7 вересня 2019. Процитовано 11 лютого 2020.