Вбивство через необережність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Злочин (КК України)
Вбивство через необережність
Загальна характеристика
Номер розділуII
Злочин протижиття та здоров'я особи
Номер статті119
Кримінальне покарання
види і термін покараньч.1: від 3 до 5 років ОВ або від 3 до 5 років ПВ
ч.2: від 5 до 8 років ПВ

Заподіяння смерті з необережності чи вбивство через необережністьзаподіяння смерті іншій людині, що зробила людина з легковажності або недбалості, без умислу на позбавлення життя.

Трактування

[ред. | ред. код]

В Україні

[ред. | ред. код]

За Кримінальним кодексом України спричинення смерті з необережності ( ст. 119) карається обмеженням волі на строк від 3 до 5 років, або позбавленням волі на той же строк, а заподіяння смерті з необережності двом або більше особам — позбавленням волі на строк від 5 до 8 років[1].

В США

[ред. | ред. код]

Схожим чином трактується ненавмисне вбивство в США (англ. manslaughter).

В Росії

[ред. | ред. код]

В російській юридичній термінології «вбивством» іменується лише умисне заподіяння смерті, тобто юридично, відповідно до КК РФ «вбивство з необережності» не може існувати, тому що поняття «вбивство» вже вказує на форму вини у вигляді умислу на заподіяння смерті, і необережним може бути, тому використовують термін «заподіяння смерті з необережності» (рос. причинение смерти по неосторожности).

Заподіянням смерті з необережності в Кримінальному кодексі РФ визнається дія або бездіяльність, яка об'єктивно спричинила за собою смерть іншої людини, але вчинене не навмисне, а в результаті необережності, тобто коли винний не передбачав, хоча міг і повинен був передбачати, що його діяння призведе або може призвести до смерті іншої людини (злочинна недбалість); або ж передбачив, але безпідставно припускав, що цього не станеться, або розраховував цього уникнути (злочинна легковажність).

Покарання за необережного заподіяння смерті призначається м'яке покарання. Стаття 109. Заподіяння смерті з необережності КК РФ містить в санкції статті більш легке покарання, ніж за вбивство (стаття 105 КК РФ, аж до смертної кари): виправні роботи або обмеження, або позбавлення волі строком до 2 років; обмеження або позбавлення волі строком до 3 років — якщо смерть була заподіяна внаслідок неналежного виконання винним своїх професійних обов'язків; обмеження або позбавлення волі строком до 4 років — якщо смерть була заподіяна двом або більше особам.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Стаття 119 Кримінального кодексу України. Кримінальний кодекс України (укр.). Архів оригіналу за 7 червня 2019. Процитовано 24 вересня 2014.

Література

[ред. | ред. код]
  • Розслідування вбивств через необережність : навч. посіб. / А. В. Іваниця, М. М. Єфімов. – Дніпро : ДДУВС, 2018. – 152 с. – ISBN 617-7665-64-8.