Захарій Хмельницький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Захарій Хмельницький — український козацький полковник, дипломат, військовий та політичний діяч. Молодший родич гетьмана Богдана Хмельницького (відповідно до різних джерел — свояк, племінник або двоюрідний брат).[1]

1648 р. гетьман, після прийому польської делегації, послав до щойно обраного королем Яна Казимира полковника Захарія Хмельницького й католицького священика Андрія Гонцеля Мокрського (колишнього вчителя Б. Хмельницького) з кондиціями, що одночасно були інструкцією про угоду.[2] Вони мали запропонувати Яну Казимиру умови-«кондиції», на яких Український гетьманат визнає його зверхність над собою у випадку обрання:

  1. Щоб завжди козаків було 12 тисяч і щоб чинним був той привілей, який одержали від святої пам'яті короля з підписом чотирьох сенаторів 3.
  2. Щоб кварцяного війська не було, а вони самі оборонятимуть Річ Посполиту.
  3. Щоб Хмельницькому було дане в Україні староство, яке він собі вподобає, а цього староства 20 миль землі.
  4. Щоб пани не карали своїх підданих і все простили цим ребелітантам.
  5. Щоб можна було виходити в море, коли захочуть і в будь-якому числі.
  6. Щоб судилися козаки правом литовських татар, а литовські татари судяться таким правом, як шляхта.
  7. Щоб те, що сталося, було забуте.
  8. Щоб не були під владою панів коронних гетьманів, а тільки під владою короля його милості і мали свого гетьмана, обраного козаками.[1]

Окрім того, Ян ІІ Казимир мав би підтвердити привілеї, що перед тим були надані козацтву Владиславом IV.

Якщо порівняти ці умови підданства з «лат. privilegia et liberates» Війська Запорозького, окресленими Б. Хмельницьким в листі Владиславу IV на початку червня 1648 р., то можна відмітити існування повтору лише двох пунктів, а саме: про набір 12-тисячного реєстру та підтвердження правового статусу козацтва, надане попередниками короля.[3]

Посольство, очевидно, мало успіх, адже вже в статусі короля Ян II Казимир видає універсал до Війська Запорозького про збереження його давніх «лицарських прав». Він погоджувався бути його протектором, а також визначити комісію для обговорення й прийняття рішення щодо інших вимог козацтва. Крім того, король затвердив на гетьманстві Б. Хмельницького та вислав йому свої інсигнії — булаву та корогву з написом «лат. Ioannes Casimirus rex».[4] У лютому 1649 р. королівські посли на чолі з А. Кисилем вручили їх гетьманові.

1648 р. після зняття козацько-татарської облоги м. Львова Б.Хмельницький залишив у місті «для нагляду» Захарія Хмельницького і ще декількох інших козацьких старшин.[5] Наявні свідчення прийому З. Хмельницького міською радою у історичній будівлі львівської Ратуші.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б УМОВИ, ПОСЛАНІ У ВАРШАВУ З КОЗАЦЬКИМ ПОСЛОМ ХМЕЛЬНИЦЬКИМ-МОЛОДШИМ. litopys.org.ua. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 11 березня 2016.
  2. Зякун, Алла. “МОНАРХІЗМ” Б. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО: ГІПОТЕЗИ ТА РЕАЛІЇ (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 11 березня 2016.
  3. Концепція полівасалітетної підлеглості Б. Хмельницького та українсько-російські взаємовідносини середини XVII ст. www.uaterra.com.ua. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 11 березня 2016.
  4. Грушевський, Михайло. Історія України-Руси. с. Т. VIII. – С. 119-120. {{cite book}}: |pages= має зайвий текст (довідка)
  5. Енциклопедія історії України. www.litopys.com.ua. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 11 березня 2016.
  6. Відвідини ратуші. www.mistoleva.lviv.ua. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 11 березня 2016.