Захумлє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Захумл'є)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Захумлє (серб. Захумље, хорв. Zahumlje, також знана як Земля Хум і Холм) — середньовічне сербське князівство, що було розташоване в сьогоднішній Герцеговині (у сучасній Боснії та Герцеговині) і Південній Далмації (сучасна Республіка Хорватія).

Захумле отримало свою назву від гори Хум (За + Хумом => Нижче Хума), біля Блага, де починається річка Буна. Там знаходяться два дуже старі міста: Бона і Хум. У Захумлі панівні династії були Вишевичі або Вушевичі, що були вихідцями з західної частини Білої Сербії. Вони називали себе червоними хорватами, хоч за часів візантійського імператора Костянтина VII, вони були сербами. Захумле рішуче протистояло будь-яким спробам контролю з боку сербських Великих князів на півночі, і зрештою її керманичі отримали титул Великого князя для себе. Земля Захумля простяглася в східному напрямку до Калиновика та області Гатак, де вона межувала з Травунією. Фактично кордон йшов уздовж Захумлської лінії Попово — Любинє — Дабар і візантійського анклаву Рагуза.

Під сербською владою, для полегшення контролю Захумле було поділено на два князівства: Верхнє Захумле і Нижнє Захумле. Верхнє Захумле незабаром було включено безпосередньо в Сербію, Нижнє Захумле продовжувало існувати. Захумле було васалом Хорватії за часів Томіслава, надалі залежить від Сербії, яку очолила Дукля. Після довгої династичної боротьби Захумле анексує Паганію, з часом Захумле стає частиною Великого Князівства Рашка.

Історія Хорватії

Хорватія до хорватів
Іллірія • Паннонія • Далмація
Походження хорватів
Біла Хорватія
Середньовічна Хорватська держава
Паннонська Хорватія
Приморська Хорватія
Далматинські князівства
Захумлє • Травунія • Паганія
Хорватське королівство (середньовічне)
Рагузька республіка
Унія з Угорщиною
Хорватське королівство (Габсбурги)
Королівство Славонія
Королівство Іллірія
Королівство Хорватія і Славонія
Королівство Далмація
Держава словенців, хорватів і сербів
Королівство Югославія
Бановина Хорватія
Незалежна Держава Хорватія
Соціалістична республіка Хорватія
(як частина СФР Югославія)
Війна за незалежність
Історія Хорватії після 1995

Портал «Хорватія»

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Історія Сербії