Кирпатий двадцятичотирьохкомірник

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кирпатий двадцятичотирьохкомірник
Тип однорідний 4-політоп[en]
Символ Шлефлі[1] s{3,4,3}
sr{3,3,4}
s{31,1,1}
Діаграми
Коксетера — Динкіна


або
або

Комірок 144 96 3.3.3 (неправильний) 
24 3.3.3
24 3.3.3.3.3
Граней 480 {3}
Ребер 432
Вершин 96
Вершинна фігура
(Тричі відсічений ікосаедр)
Групи симетрії [3+,4,3], 12F4, порядок 576

[(3,3)+,4], 12B4, порядок 192
[31,1,1]+, 12D4, порядок 96

Двоїстий Двоїстий кирпатий 24-комірник[en]
Властивості опуклий
Показник однорідності [уточнити] 30 31 32

Кирпа́тий двадцятичотирьохкомі́рникчотиривимірний многогранник, один із 47 непризматичних опуклих однорідних багатокомірників[en] і один із 3 напівправильних багатокомірників[en] (бо складається з платонових тіл двох різних видів).

Вперше описав у статті 1900 року Торольд Госсет[en][2], який назвав багатокомірник тетрікосаедриком (tetricosahedric), оскільки його комірки - тетраедри та ікосаедри. Також відомий як кирпатий ікосітетрахор, напівкирпатий поліоктаедр (англ. semi-snub polyoctahedron)[3].

Опис[ред. | ред. код]

Розгортка

Обмежений 144 тривимірними комірками - 120 правильними тетраедрами і 24 правильними ікосаедрами. Кожну ікосаедричну комірку оточують вісім ікосаедричних та дванадцять тетраедричних. Тетраедричні комірки поділяються на дві групи: 24 з них оточені чотирма тетраедричними, решта 96 — трьома ікосаедричними та тетраедричною.

480 двовимірних граней - однакові правильні трикутники. 96 граней розділяють дві ікосаедричні комірки, 96 граней — дві тетраедричні, інші 288 — ікосаедричну й тетраедричну.

Має 432 ребра рівної довжини. На 288 ребрах сходяться по три грані й по три комірки (дві ікосаедричні й тетраедрична), на решті 144 - по чотири грані й по чотири комірки (ікосаедрична та три тетраедричні).

Має 96 вершин. У кожній вершині сходяться по 9 ребер, по 15 граней і по 8 комірок (три ікосаедричні та п'ять тетраедричних).

Кирпатий двадцятичотирьохкомірник можна отримати з шестисоткомірника, відсікши від того 24 ікосаедричні піраміди — так, щоб замість них залишилися тільки їхні основи. Вершини отриманого багатокомірника - 96 зі 120 вершин шестисоткомірника (а видалені 24 вершини утворюють вершини звичайного двадцятичотирьохкомірника); ребра - 432 зі 720 ребер шестисоткомірника; грані - 480 із 1200 граней шестисоткомірника. Звідси ясно, що в кирпатого двадцятичотирьохкомірника теж існують описана і обидві напіввписані тривимірні гіперсфери, причому вони збігаються з описаною і напіввписаними гіперсферами початкового шестисоткомірника.

У координатах[ред. | ред. код]

Кирпатий двадцятичотирьохкомірник із довжиною ребра можна розмістити в декартовій системі координат так, щоб координати його вершин були різними парними перестановками наборів чисел де - відношення золотого перетину.

Початок координат буде при цьому центром симетрії багатокомірника, а також центром його описаної та напіввписаних гіперсфер.

Ортогональні проєкції на площину[ред. | ред. код]

Метричні характеристики[ред. | ред. код]

Якщо кирпатий двадцятичотирьохкомірник має ребро довжини то його чотиривимірний гіпероб'єм і тривимірна гіперплоща поверхні виражаються відповідно як

Радіус описаної гіперсфери (що проходить через усі вершини багатокомірника) при цьому дорівнює

радіус зовнішньої напіввписаної гіперсфери (що дотикається до всіх ребер у їхніх серединах) -

радіус внутрішньої напіввписаної гіперсфери (що дотикається до всіх граней у їхніх центрах)

Вписати в кирпатий двадцятичотирьохкомірник гіперсферу — так, щоб вона дотикалася до всіх комірок, — неможливо. Радіус найбільшої гіперсфери, яку можна помістити всередині кирпатого двадцятичотирьохкомірника з ребром (вона дотикатиметься лише до всіх ікосаедричних комірок у їхніх центрах), дорівнює

Відстань від центру багатокомірника до будь-якої тетраедричної комірки перевищує і становить

Заповнення простору[ред. | ред. код]

За допомогою кирпатих двадцятичотирьохкомірників, шістнадцятикомірників і п'ятикоміриків можна без проміжків і накладень замостити чотиривимірний простір (див. Стільник з кирпатих 24-комірників[en]). Це заповнення також знайшов Торольд Госсет.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Klitzing.
  2. Thorold Gosset. On the Regular and Semi-Regular Figures in Space of n Dimensions. — Messenger of Mathematics, vol. 29. — Macmillan, 1900. — pp. 43—48.
  3. John H. Conway, Heidi Burgiel, Chaim Goodman-Strass. The Symmetries of Things. — 2008, ISBN 978-1-56881-220-5. — p. 401.

Посилання[ред. | ред. код]