Комарницькі гори

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комарницькі гори
Вигляд на Комарницькі гори. На передньому плані — місце впадіння річки Опір у річку Стрий
Вигляд на Комарницькі гори. На передньому плані — місце впадіння річки Опір у річку Стрий
Вигляд на Комарницькі гори. На передньому плані — місце впадіння річки Опір у річку Стрий

49°09′17″ пн. ш. 23°34′10″ сх. д. / 49.15472° пн. ш. 23.56944° сх. д. / 49.15472; 23.56944Координати: 49°09′17″ пн. ш. 23°34′10″ сх. д. / 49.15472° пн. ш. 23.56944° сх. д. / 49.15472; 23.56944
Країна  Україна
Регіон Львівська область,
Сколівський район
Система Орівська скиба (Українські Карпати)
Тип тектонічний, ерозійно-денудаційний
Висота 773 м (макс.)
Маршрут з смт Верхнє Синьовидне або с. Нижнє Синьовидне
Комарницькі гори. Карта розташування: Львівська область
Комарницькі гори
Комарницькі гори
Комарницькі гори (Львівська область)
Мапа

Комарни́цькі го́ри (Комарницький хребет) — невисокий гірський хребет в Українських Карпатах. Розташований у Східних Бескидах, у межах Сколівського і (частково) Стрийського районів Львівської області, в межиріччі Стрию і Стинавки.

Хребет тягнеться від села Нижнє Синьовидне на північний захід до сіл Орів та Ямельниці, де переходить у хребет Цюховий, звідки недалеко до курортів Східниця і Трускавець. У надрах Комарницьких гір є поклади нафти, тож на ньому можна побачити діючі та закинуті нафтові свердловини. Більша частина Комарницьких гір вкрита лісом. Привершинні частини — безлісі, тому з хребта відкриваються чудові краєвиди на довколишні села та гори, зокрема на Сколівські Бескиди. По Комарницькому хребту проходить ґрунтова дорога, яка сполучає села Нижнє Синьовидне та Орів. Також по цій дорозі промаркований туристичний маршрут № 11, який починається з Нижнього Синьовидного.

Південно-західні схили Комарницьких гір цікаві тим, що на них є декілька скельних масивів за назвою Комарницькі скелі, зокрема геологічна пам'ятка природи «Красний Камінь», а також Комплекс мальовничих скель з лісонасадженнями на горі «Соколовець». Першу групу скель можна знайти на схилах, які розміщені за кілька кілометрів на північний захід від мосту через річку Стрий, що між селами Межиброди та Верхнє Синьовидне. Але найбільше скель розташовано навколо села Ямельниця. Також на схилах хребта розташована ботанічна пам'ятка природи «Дугласія».

Комарницькі гори — популярне місце для пішохідних та велосипедних мандрівок. Verhnie Syniovydne.jpg

Вигляд з Комарницьких гір на Верхньосиньовидненську улоговину та смт Верхнє Синьовидне (вдалині — масив Сколівські Бескиди

Вершини[ред. | ред. код]

  • Соколовець (685 м)
  • Погар (719 м)
  • Яворики (678 м)
  • Кобура (773 м)
  • Рівна Гора (766 м)

Джерела[ред. | ред. код]