Користувач:Ящірка з ящика/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Португальські крила

[ред. | ред. код]
Крила Португалії
порт. Asas de Portugal
На службі 1977—1990
1997–1998
2001
2005–2010
Країна Португалія Португалія
Належність Повітряні сили Португалії
Роль Пілотажна група
Гарнізон/Штаб авіабаза Бежа
Кольори зелений, червоний, білий і чорний
Авіація
Навчальні літаки Cessna T-37 (1977—1992)
Dassault/Dornier Alpha (1997—2010)

Крила Португалії (порт. Asas de Portugal — пілотажна група португальських ВПС.

Історія

[ред. | ред. код]

Asas de Portugal стала третьою португальською пілотажною групою: до того існували команди Dragões і São Jorge, що виступали на реактивних винищувачах F-84G[en] і зрештою були розпущені через початок Колоніальної війни.

В 1977 році наказом начальника штабу ВПС Португалії було створено нову пілотажну групу Asas de Portugal для представлення ВПС на фестивалі Royal International Air Tattoo. Протягом 13 років Asas de Portugal числилася у складі Ескадрильї 102, базувалася разом з нею на аеродромі Сінтра[en] та експлуатувала літаки Cessna T-37C[en].

9 грудня 1990 року сталася аварія одного з T-37C команди. Під час тренувального польоту літак зазнав катастрофічної поломки крила і впав у річку Тахо, внаслідок чого його пілот Хосе Магальяйнш да Коста загинув. Ця катастрофа спонукала до перевірки всього авіафлоту, яка показала, що майже всі літаки Т-37 у складі PoAF мають спричинені втомою матеріалу мікротріщини в структурі крил. Ремонт до стану льотної придатності було визнано фінансово недоцільним. Почалося виведення всіх Т-37 з використання, внаслідок чого діяльність Asas de Portugal також була припинена у 1990 році.

У 1997 році команда була відновлена, інтегрована зі 103 ескадрильєю та оснащена реактивними літаками Dassault-Breguet/Dornier Alpha[en], що раніше належали Люфтваффе. До команди входило сім пілотів. Перший публічний виступ на цих літаках відбувся 27 червня 1997 року на святкуванні 45-ї річниці ВПС Португалії в Сінтрі.

У 1998 році діяльність команди було знову призупинено з матеріально-технічних причин.

У 2001 з нагоди 50-річчя ВПС Asas de Portugal було тимчасово відновлено під назвою Parelha da Cruz de Cristo у кількості двох літаків для 16-хвилинного виступу на пам'ятних заходах.

У 2005 році команду було відновлено остаточно і знову об'єднано зі 103 ескадрильєю, що базується на авіабазі Бежа[en].

В 2010 році, перед початком сезону авіашоу, діяльність команди знову було припинено через аварію, що сталася під час проходу на дуже низькій висоті. У 2014 році команда виступала на двох літаках на авіашоу на честь 100 років ВПС Швейцарії Air14[en] на військовому аеродромі Паєрн[en].

Галерея

[ред. | ред. код]

[[Категорія:Військові формування, засновані 1977 ]] [[Категорія:Повітряні сили Португалії ]] [[Категорія:Сучасні аеробатичні команди ]]

Португальські пропелери

[ред. | ред. код]
Португальські Ротори
порт. Rotores de Portugal
Файл:Rotores de Portugal insignia.svg
На службі 1976—1994
2005-2010
Країна Португалія Португалія
Належність Повітряні сили Португалії
Роль Пілотажна група
Гарнізон/Штаб авіабаза Бежа
Кольори зелений, червоний і жовтий
Авіація
Універсальні
гелікоптери
три Aerospace Alouette III

Португальські Ротори (порт. Rotores de Portugal) — вертолітна пілотажна група португальських ВПС. Виступала на трьох гелікоптерах Alouette III.

Створена у квітні 1976 року за наказом начальника штабу ВПС. Діяла протягом 18 років, будучи інтегрованою зі 102 Ескадрильєю, разом з якою базувалася на аеродромі Танкуш[pt], і здійснила загалом 41 виступ.

Машини команди експлуатувалися не тільки для показових виступів, але й виконували основну роботу ескадрильї, тому часто можна було побачити гелікоптери у барвистій лівреї команди під час пошуково-рятувальних робіт або тренувань аеромобільних штурмових груп. Навіть після призупинення діяльності команди лівреї на її колишніх машинах якийсь час не міняли.

На п'ятдесят третю річницю ВПС у 2005 році Rotores de Portugal було відновлено у складі 552 ескадрильї, що базується на аеродромі Бежа[en].

Останній виступ Rotores de Portugal відбувся в 2010 році, з того часу команда неактивна. Тим часом португальські ВПС ініціювали виведення з експлуатації вертольотів Alouette III з заміною їх на меншу кількість AgustaWestland AW119 Koala[en], і станом на 2024 рік невідомо, чи буде відновлена Rotores de Portugal в такому складі.

Галерея

[ред. | ред. код]

[[Категорія:Військові формування, засновані 1976 ]] [[Категорія:Повітряні сили Португалії ]] [[Категорія:Сучасні аеробатичні команди ]]