Користувач:Venzz/Клеомен III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Cleòmene (in greco antico: Κλεομένης?, Kleoménēs; Sparta, 260 a.C. circa – Alessandria d'Egitto, 219 a.C.), chiamato nella storiografia moderna Cleomene III, è stato un sovrano greco antico, re di Sparta della dinastia agiade dal 235 al 222 a.C.

Він зійшов на престол у 235 р. до н.е. після смерті свого батька Леоніда II, який п’ятьма роками раніше наказав стратити свого співправителя, царя з роду Евріпонтідів, Агіса IV і видав його вдову Агіатиду за свого сина. Згідно зі свідченням Плутарха, саме Агатида ознайомила Клеомена з проєктом реформ свого першого чоловіка, через які його і було страчено Леонідом. Також саме дружина переконала Клеомена слідувати цьому проєкту, коли він прийшов до влади.

Проект Агіса складався з фінансової реформи, яка санкціонувала повне прощення боргів, і аграрної реформи, яка передбачала перерозподіл земель між спартанцями. Намір полягав у тому, щоб відновити баланс між багатством громадян, що призвело до появи соціальних та економічних умов для повернення Спарті гегемонії на Пелопоннесі .

Добре знаючи про невдачу свого попередника Агіса, який впровадив прощення боргів, але не аграрну реформу, Клеомен для досягнення своєї мети перш за все підвищив свій військовий престиж, розв'язавши так звану Клеоменову війну проти Ахейського союзу. Перемігши своїх ворогів на горі Лікеї, у Ладокіях ( 227 р. до н. е. ) і при Дімах ( 226 р. до н. е. ) і знищивши ефорів, верховних спартанських магістратів, він таким чином отримав абсолютні повноваження для проведення аграрної реформи. Щоб зробити абсолютну владу менш одіозною, він проголосив свого брата Евкліда царем-співправителем, нехтуючи спартанським двовладдям, яке передбачало, що два царі з різних родів здійснювали правили одночасно.

Тим часом Арат, стратег Ахейського союзу, об'єднався з македонським царем Антигоном III Досоном і з його допомогою зумів остаточно перемогти Клеомена під Селласією. Антигон завоював Спарту, скасував її тисячолітню двовладність і встановив на її місці республіку, лояльну до Македонії. Натомість Клеоменові вдалося втекти до Александрії, до двору єгипетського царя Птолемея III ( 222 р. до н. е .).

Тут Клеомен пробув кілька років в умовах золотої в'язниці, поки, зазнавши невдачі в крайній спробі повстання і втечі, він не покінчив життя самогубством разом зі своїми товаришами, які залишилися йому вірними ( 219 р. до н. е.).

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походження і вступ на престол

[ред. | ред. код]
Леонід II відправляє у вигнання Клеомброта II (картина Бенджаміна Веста ).

Клеомен був старшим сином царя Леоніда II і його дружини Кратесіклеї. Він мав брата Евкліда, який сам став царем, і сестру Хілоніду, дружину царя Клеомброта II.

За свідченням Плутарха, його вчителем філософії був Сфер з Борисфена, один із найвідоміших учнів Зенона Кітіонського[1].

Клеомену було близько двадцяти років, коли цар з роду Евріпонтидів Агіс IV, співправитель його батька Леоніда[2], за підтримки ефора Лісандра проголосив реформу, яка передбачала прощення боргів і перерозподіл земель між громадянами[3]. Метою Агіса було відновити рівновагу між багатством спартанців: скасування заборони на продаж земельної власності, ухвалене близько ста п'ятдесяти років тому ефором Епітадеєм, фактично призвело до накопичення майже всіх великих маєтків в руках небагатьох громадян, особливо жінок[4][5], залишаючи переважну більшість спартанців злиденними. Через це багато хто з них заборгували та перебували в умовах крайньої бідності[6].

Леонід, однак, виступив проти реформи свого колеги, щоб не позбавити себе свого величезного багатства, і з цієї причини він був скинутий і відправлений у вигнання ефором Лісандром (242 р. до н. е.), під приводом стародавнього закону, який забороняв царям одружуватися з іноземками (Кратесіклея насправді була перського походження). Леоніда змінив на престолі його зять Клеомброт II[7][8].

Агісу вдалося проголосити боргову амністію, але закінчення строку повноважень Лісандра (мандат ефорів фактично тривав лише один рік і не підлягав поновленню), перешкоди, створені новим ефором Агесілаєм, який не хотів позбавляти себе великих маєтків і участь у військовій кампанії проти Етолійської ліги, затримали проведення аграрної реформи[9], поки Леоніду не вдалося повернутися на трон ( 241 р. до н. е. ).

Після того як Леонід, своєю чергою, відправив Клеомброта та його дружину Хілоніду, яка була його дочкою (і сестрою Клеомена), у вигнання, замінив ефорів, які були на посаді в той час, іншими магістратами, призначеними ним самим, і засудив свого колегу Агіса до смерті. Вперше з моменту заснування цар Спарти був страчений; разом з ним були задушені його мати Агесістрата і бабуся Архідамія, прихильниці його реформаторської політики[10].

Після смерті Агіса трон Еврипонтіда перейшов до Евдаміда III, малолітнього сина царя, тоді як Леонід змусив Агіатиду, вдову Агіса та матір Евдаміда III, вийти заміж за його сина Клеомена, який був ще надто молодим для одруження, згідно зі спартанськими традиціями[11][12].

За повідомленням Плутарха, саме Агіатида ознайомила другого чоловіка з поглядами Агіса, переконавши його продовжити реформу всупереч консервативній політиці свого батька Леоніда[11][13]. Плутарх свідчить, що Клеомен був дуже закоханий у свою дружину, настільки сильно, що під час Клеоменової війни він повертався до Спарти, щоразу коли міг, навіть якщо лише на кілька годин, з єдиною метою побачити її знову[14].

Після смерті Леоніда Клеомен став царем (235 р. до н. е.) у віці близько двадцяти п'яти років і негайно втілив у життя свій проєкт вдосконаленої реформи Агіса. За свідченням Плутарха, спочатку цар не довіряв свої наміри нікому, окрім свого друга Сенареса[15].

Початок Клеоменової війни

[ред. | ред. код]
Греція в період Клеоменової війни

Клеомен скористався провокаціями Ахейського союзу, які спричинили деякі інциденти на кордоні з Аркадією, щоб отримати від ефорів мандат на ведення війни проти самого союзу, розпочавши так звану Клеоменову війну (228 р. до н. е.). Згідно зі свідченням Плутарха, Клеомен вважав більш доцільним здійснити свій проєкт під час війни завдяки військовій владі, якою користувався цар, а не під час миру, коли натомість ефори мали повний політичний контроль[15].

Молодий цар зайняв храм Афіни в Белбіні, на кордоні між Лаконією та Аркадією, але потім ефори змусили його відступити, оскільки з ним було лише триста гоплітів[16]. Коли Арат Сікіонський, стратег ліги, зайняв Кафі, Клеомен у відповідь спустошив Арголіду та викликав реакцію Арістомаха, стратега ліги, який обіймав посаду в 228 р. до н.е., який готувався до різкої битви. Однак Арат негайно змусив Арістомаха відступити, попри те, що ахейці мали у своєму розпорядженні двадцять сім тисяч гоплітів, а спартанці — лише п’ять тисяч. Престиж Арата насправді був настільки помітним, що йому вдалося нав’язати свою волю навіть у ті роки, коли він офіційно не обіймав посаду стратега[16].

Згодом Клеомен допоміг елейським союзникам, які, своєю чергою, зазнали нападу Ахейської ліги, розгромивши ахейську армію в битві біля гори Лікей, на кордоні між Аркадією та Елідою ( 227 р. до н. е. )[17]. Поразка ахейських військ[18], які були захоплені спартанцями зненацька під час відступу з Еліди, була такою, що навіть поширилися чутки про те, що сам Арат загинув. Однак стратег ліги не здавався і незабаром зумів завоюватиМантінею у спартанців[19][20].

Саме в той період помер другий цар Евдамід III, пасинок Клеомена, і його замінив Архідам V, брат Агіса, якого для цієї нагоди було відкликано до Спарти з вигнання, де він перебував. Однак Архідам був убитий незабаром після вступу на престол[19], і Клеомен обрав на його місце свого брата Евкліда, створивши унікальний в історії Спарти прецедент, коли на троні одночасно були два царі однієї династії[21].

Влітку 227 року до нашої ери Клеомен, зайнявши фортецю Левктра в районі Мегалополя, знову зіткнувся з ахейською армією, очолюваною Аратом з Сікіону та Лідіадом з Мегалополя, і розгромив її в битві при Ладокіях[17], убивши в бою самого Лідіада[22]. Зміцнений цією новою перемогою, Клеомен підготувався до державного перевороту, щоб нав’язати аграрну реформу, яку він планував протягом деякого часу. Згідно зі свідченням Плутарха, цар Спарти довірив свої наміри своєму вітчиму Мегістону, другому чоловікові Кратесіклеї, та іншим довіреним друзям[23].

Атака на ефорів і реформи

[ред. | ред. код]
Ефори здійснювали свою магістратуру, сидячи на п’яти місцях, розташованих в одній кімнаті[23] (малюнок 19 століття Людвіга Леффлера).

Щоб реалізувати свій проєкт реформ, Клеомен спочатку вирішив ліквідувати ефорів, щоб отримати абсолютну владу над Спартою[24].

Згідно зі свідченням Плутарха, коли він повертався до міста після перемоги в Ладокіях, цар послав гінця Еврікліда до столу ефорів, де п'ятеро магістратів, як завжди, обідали разом, щоб передати фальшиве повідомлення. Поки ефори уважно прислухалися до слів посланця, кілька вбивць, посланих королем, увійшли в їдальню і, вихопивши мечі, зненацька напали на суддів. Четверо з них загинули миттєво, а п'ятого, якого звали Агілей, лише поранили, але він кинувся на землю і прикинувся мертвим. Згодом, скориставшись плутаниною, йому вдалося втекти[25].

Потім Клеомен здобув абсолютну владу (розділив її зі своїм братом Евклідом, якого він зробив колегою на троні), виправдовуючи державний переворот тим приводом, що магістратуру ефорів не ввів стародавній законодавець Лікург, а вона з'явилася лише у пізнішу епоху, під час мессенських війн, коли обидва царі були настільки зайняті військовими справами, що їм потрібні були помічники для звичайного управління містом. Згодом ці магістрати взяли на себе дедалі більші повноваження, аж до майже повного позбавлення царської влади[26].

Після того як ефори були ліквідовані, Клеомен використав повну повноваження, отримані таким чином, щоб завершити повне списання боргів, розпочате Агісом, і розподілити 4000 рівних земельних ділянок, реквізованих у землевласників, між новими громадянами, обраних з числа гіпомейонів (тобто представників сімей спартіатів, які були позбавлені політичних прав через недостатні вимоги до багатства) і періеків. Громадянство також було надано деяким іноземцям, які мали право стати громадянами Спарти наприкінці правління, а також багатьом ілотам, здатним платити за власні виборчі права. Щоб інтегрувати нових громадян у спартанські інститути, Клеомен відновив обов’язкове агоге, тобто традиційну жорстку систему освіти, установу якої приписувалася Лікургу[27].

Гегемонія над Пелопоннесом

[ред. | ред. код]
Монетний портрет Антігона III Досона, супротивника Клеомена в останні роки Клеоменової війни

Масове збільшення кількості громадян дозволило зміцнити спартанську армію, яка також підвищила свою ефективність завдяки різноманітним військовим реформам, запровадженим царем; соціальні реформи також привернули симпатії різних полісів до Спарти: спільна дія цих двох факторів дозволила Клеомену здійснити переможну політику експансії, завоювавши кілька міст, включаючи Мантінею, Тегею та Діми, де спартанці завдали ще однієї поразки Ахейцям на чолі зі стратегом Гіпербатом (битва при Дімах, осінь 226 р. до н. е. ) [17] [18] відновили гегемонію Спарти над Пелопоннесом ( 226 р. до н. е. ). Клеомен повернув елейським союзникам кілька територій, у тому числі самі Діми, які раніше потрапила до рук ахейців[28].

Згідно зі свідченням Плутарха, після поразки при Дімах і тимчасового відходу Арата від керівництва лігою ахейці запросили Клеомена на мирні переговори в Лерни, але спартанський цар не зміг взяти участь через раптову хворобу ( 225 р. до н. е. )[29]. Херонейський історик приписує загибель Спарти та всієї Греції цій несподіваній невдачі, оскільки Арат скористався нею, щоб укласти угоду з історичними ворогами Ахейської ліги, македонцями.

Зокрема, надіславши двох мегапольських послів до Пелли для початку переговорів, він об’єднався з басилевсом Антигоном III Досоном[29]. В обмін на свою підтримку Арат пообіцяв македонському правителю повернути фортецю Акрокоринф, яку вісімнадцять років тому він сам відібрав у попередника Досона: Антигона II Гоната[13][30].

Зміцнений союзом з македонцями, Арат перешкодив проведенню нових мирних переговорів, які мали відбутися в Аргосі, коли Клеомен одужав від хвороби. Потім Клеомен продовжив війну, спочатку завоювавши за допомогою Арістомаха (який перейшов на його бік) сам Аргос, який ніколи раніше не захоплювали спартанці, а потім Фліунт, Сікіон і Коринф, за винятком фортеці Акрокоринф, де залишався ахейський гарнізон[31].

Македонія вступає у війну

[ред. | ред. код]
Кратесіклея та син Клеомена їдуть до Єгипту як заручники Птолемея III (малюнок Бартоломео Пінеллі, 1805)

У 224 році до н. е. Антігон III Досон на чолі своєї армії прибув до Греції через перевали на горі Геранія. Клеомен протидіяв йому за допомогою партизанської тактики, уникаючи великої битви та намагаючись виграти час, поки ворог не вичерпає свої запаси їжі. Однак до нього раптово дійшла звістка, що мешканці Аргосу повстали[32].

Тоді Клеомен послав свого вітчима Мегістона відвоювати місто, але той зазнав поразки та був вбитий у битві. Після втрати Аргоса Клеомен також був змушений відступити з Коринфа. Після марних спроб відвоювати Аргос спартанський цар вирішив відступити до Спарти[14], і, коли він був транзитом у Тегеї, до нього дістався гонець, який повідомив йому про раптову смерть його дружини Агіатиди[14].

Повернувшись до Спарти, він отримав пропозицію про допомогу від басилевса Єгипту Птолемея III за умови, що цар Спарти відправить його матір Кратесіклею та одного з двох його неповнолітніх дітей до Александрії як заручників. Попросивши згоди матері, Клеомен погодився[33].

Антігон підкорив Тегею, Мантінею та Орхомен, а Клеомен несподівано захопив Мегалополіс (223 р. до н. е.)[34]. Спочатку цар Спарти намагався переконати мегалопольців розірвати союз з Ахейським союзом, але потім, після прямої відмови Філопемена[34][35], Клеомен зрівняв місто з землею та відступив до Спарти, залишивши всю Ахейську лігу в жаху через швидкість дій і повне знищення одного з найважливіших міст у всьому Пелопоннесі[36]. Після цього Клеомен почав спустошувати Арголіду, поки не дійшов до стін Аргоса, де знаходився Антігон, який шукав бою. Македонський цар, однак, попри образи аргівців, які заохочували його до боротьби, вважав більш розумним почекати й організувати більш структурований контрнаступ[37].

Поразка і втеча

[ред. | ред. код]
Монетний портрет Птолемея III, при дворі якого знайшов притулок Клеомен після поразки під Селласією

У 222 році до н. е. на рівнині Селласія об'єднані сили ліги та македонян нарешті зіткнулися зі спартанською армією. Щоб зміцнити свою армію, Клеомен викупив свободу шести тисяч ілотів і дозволив їм вступити до війська[13].

Попри підкріплення, спартанці зазнали повної поразки[13]: за свідченням Плутарха, із шести тисяч лакедемонських воїнів вижили лише дві сотні, і навіть найманці були знищені[38].

Згідно з історією Плутарха, який, своєю чергою, цитує Філарха, поразка Спарти була спричинена зрадою Дамотла, голови криптії, стародавньої спартанської установи на той час, ймовірно, організованої як свого роду таємної поліції. Фактично Дамотл міг ввести в оману Клеомена щодо справжньої позиції, яку займали в ахейському розгортанні іллірійці та ахарманці, найсильніші найманці на македонській службі, таким чином підштовхнувши спартанського правителя до неправильної стратегії щодо розташування підрозділів його армії. У Селласії загинув і Евклід, брат Клеомена і його співправитель[38].

Натомість Клеомен зумів врятуватися і втекти до Спарти[13]. Звідси він швидко попрямував до порту Гітейо, звідки відплив спочатку до Кітери, потім до острова Егіалія і, нарешті, до Кірени в Лівії. Тут він висадився, щоб відправитися по суші до Александрії[39], де Птолемей III зустрів його з усіма почестями, а також забезпечивши йому, згідно зі свідченням Плутарха, річну платню у двадцять чотири таланти, суму, яку Клеомен використовував для допомогти своїм друзям-біженцям[40].

Тим часом Антігон увійшов до Спарти, де він поставився до населення з м'якістю: однак він скасував закони, які були проголошені Клеоменом, відновив ефорат і встановив, вперше після заснування Спарти, республіку замість традиційної діархії.

Невдовзі після цього македонському басилевсу довелося спішно повернутися до Македонії, яка тим часом була захоплена іллірійською армією[13]. Плутарх свідчить, що посланці, які принесли звістку про раптове вторгнення іллірійців, прибули відразу після битви при Селласії, настільки, що херонейський історик зазначав, що якби Клеоменові вдалося відкласти битву лише на два дні, македонський басилевс не став би вступили з ним у сутичку, але відступив би до Македонії, щоб втрутитися на захист своєї батьківщини, залишивши Клеомена домовлятися про мир з Ахейською лігою на будь-яких умовах, на які він забажає[41].

Смерть

[ред. | ред. код]
Мармурова голова Птолемея IV ( Музей образотворчих мистецтв, Бостон)

Невдовзі після прибуття Клеомена до Александрії басилевс Птолемей III помер, перш ніж виконав свою обіцянку повернути колишнього царя Спарти до Греції. Наступник єгипетського престолу Птолемей IV натомість утримував Клеомена, його сім'ю та друзів протягом трьох років у золотій в'язниці без надії повернутися на батьківщину за порадою свого міністра Сосібія[42]. Але колишній цар Спарти шукав притулку в Єгипті саме для того, щоб отримати допомогу для контратаки на македонян, на той час політичних противників династії Птолемеїв[13].

У 219 році до н. е. Клеомен зробив усе, щоб спробувати втекти з Александрії, і, скориставшись поїздкою Птолемея IV до Канопусу, поширив інформацію про те, що цар звільнив його, надіславши багато подарунків до палацу, де він перебував, наприклад, правитель сам із Єгипту послав їх. Таким чином йому вдалося обдурити воїнів, що стояли на варті, і, вийшовши на вулиці Александрії зі своїми друзями (за свідченням Плутарха, всього їх було тринадцять), спробував підняти народне повстання проти царя, але не зміг зробити це будь-яким способом. Зрозумівши, що він зазнав невдачі, Клеомен наказав своїм послідовникам вбити його і придушити один одного, порадивши своєму другові Пантею залишитися живим останнім, а самому покінчити життя самогубством лише після того, як переконається, що всі інші мертві[43].

Птолемей IV, повернувшись до Александрії, наказав убити Кратесіклею, двох неповнолітніх синів Клеомена (один з яких сам марно намагався покінчити життя самогубством) і жінок зі свити колишнього царя Спарти, включаючи дружину Пантея, яка за іронією долі, за оповіданням Плутарха, щойно возз’єдналася зі своїм чоловіком після довгої та повної пригод подорожі[44].

Історіографія

[ред. | ред. код]
Бюст Плутарха, Херонея .

Давніх джерел про період еллінізму небагато, і, зокрема, єдині роботи, які ми маємо для аналізу постаті Клеомена III, це «Порівняльні життєписи» Плутарха. Історик з Херонеї фактично присвятив один зі своїх життєписів самому Клеомену та навів інші подробиці в життєписі Агіса (пов’язаному з життям самого Клеомена) і в життєписі Арата.

Інші стародавні автори, такі як Павсаній[45], згадують спартанського царя лише випадково, за єдиним винятком Полібія, який у своїй «Загальній історії» точно описує війну Клеомена, однак не зупиняється на постаті царя, а натомість зосереджуючи увагу на аспектах війни та політики[46].

Для написання «Життєписів Агіса та Клеомена» Плутарх в основному використовував як джерело твори історика Філарха Афінського, який писав із проспартанським настроєм[15], тоді як для «Життпису Арата» хіронейський історик використав автобіографічні «Мемуари» стратега, які були написані з явним самовибачливим наміром і тому ворожі до самого Клеомена[47].

Завдяки різноманітності між цими двома точками зору, присутніми в стародавніх джерелах, сучасні історики можуть бачити як авторитарну, і деспотичну сторону царя Спарти, якого його опоненти визначали як «розбійника і тирана» ( дав.-гр. παράνομος καὶ τυραννικός)[48], так і реформаторську та благодійну сторону, у якій Клеомен реформував фінансовий і політичний апарат, досягнувши, хоча й на короткий час, гегемонії на Пелопоннесі.

Згідно з Полібієм, який використовує Мемуари Арата як джерело, Клеомен був тираном[49] [50], але, зрештою, історик Мегалополя взагалі не згадує про економічні та інституційні реформи, проведені царем Спарти, змусивши сучасних людей дійти висновку, що Полібій навмисно опустив ці факти, щоб підкреслити лише авторитарний характер царя[47][51] і таким чином виправдати ахейсько-македонський союз проти Спарти.

За словами історіографа Франсуази Лефевр, Клеомен проводив політику, яка змішувала традиціоналізм та новаторство: з одного боку, він фактично відновив закони Лікурга та запровадив магістратуру patronomoi, хранителів традицій, з іншого — скасував ефорів, проголосив фінансову та аграрну реформи та реформував армію, запровадивши використання фаланги за аналогією з македонськими військами[30].

В літературі

[ред. | ред. код]

Драматург Джон Драйден присвятив Клеомену трагедію, написану у квітні 1692 року під назвою «Клеомен, спартанський герой».

Клеомен з'являється серед персонажів у книзі «Волосся Береніки» Деніса Гюджа, дія якої відбувається в 3 столітті до нашої ери в Єгипті Птолемеїв.

Клеомен з'являється серед персонажів книги Наомі Мітчісон "Кукурудзяний король і весняна королева".

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. (Plutarco, Cleomene, 2 та Plutarco).
  2. A Sparta era in vigore una diarchia che prevedeva due re contemporaneamente in carica, uno della famiglia agiade e uno della famiglia euripontide.
  3. (Pozzi, 388).
  4. (Plutarco, Agide, 7 та Plutarco).
  5. (Pomeroy та 87-88).
  6. (Plutarco, Agide, 5 та Plutarco).
  7. (Plutarco, Agide, 11 та Plutarco).
  8. (Pozzi, 389).
  9. (Plutarco, Agide, 13 та Plutarco).
  10. (Plutarco, Agide, 18-19 та Plutarco).
  11. а б (Plutarco, Cleomene, 1 та Plutarco).
  12. (Pozzi, 390).
  13. а б в г д е ж (Musti та pag. 726-727).
  14. а б в (Plutarco, Cleomene, 21 та Plutarco).
  15. а б в (Plutarco, Cleomene, 3 та Plutarco).
  16. а б (Plutarco, Cleomene, 4 та Plutarco).
  17. а б в (Orsi та 53).
  18. а б (Polibio, Storie, 2, 51 та Polibio).
  19. а б (Plutarco, Cleomene, 5 та Plutarco).
  20. (Plutarco, Arato, 36 та Plutarco).
  21. (Plutarco, Cleomene, 11 та Plutarco).
  22. (Plutarco, Cleomene, 6 та Plutarco).
  23. а б (Plutarco, Cleomene, 7 та Plutarco).
  24. (Pozzi, 392).
  25. (Plutarco, Cleomene, 8 та Plutarco).
  26. (Plutarco, Cleomene, 10 та Plutarco).
  27. (Plutarco, Cleomene, 10-11 та Plutarco).
  28. (Plutarco, Cleomene, 14 та Plutarco).
  29. а б (Plutarco, Cleomene, 15-16 та Plutarco).
  30. а б (Lefèvre та pag. 326).
  31. (Plutarco, Cleomene, 18-19 та Plutarco).
  32. (Plutarco, Cleomene, 20 та Plutarco).
  33. (Plutarco, Cleomene, 22 та Plutarco).
  34. а б (Plutarco, Cleomene, 24 та Plutarco).
  35. (Plutarco, Filopemene, 5 та Plutarco).
  36. (Plutarco, Cleomene, 25 та Plutarco).
  37. (Plutarco, Cleomene, 26 та Plutarco).
  38. а б (Plutarco, Cleomene, 28 та Plutarco).
  39. (Pozzi, 393).
  40. (Plutarco, Cleomene, 30-32 та Plutarco).
  41. (Plutarco, Cleomene, 27 та Plutarco).
  42. (Plutarco, Cleomene, 33 та Plutarco).
  43. (Plutarco, leomene, 37 та Plutarco).
  44. (Plutarco, Cleomene, 38 та Plutarco).
  45. (Pausania, Periegesi della Grecia, 2, 9, 1 та Pausania).
  46. (Polibio, Storie, 2,47-2,70 та Polibio).
  47. а б (Orsi та 39).
  48. (Plutarco, Arato, 38 та Plutarco).
  49. (Polibio, 2, 47, 3 та Polibio, Storie).
  50. (Orsi та pag. 23).
  51. (Shimron та 147-155).

Джерела

[ред. | ред. код]
Першоджерела
  • Periegesi della Grecia.
  • Vite parallele: Agide e Cleomene, Filopemene, Arato.
  • Storie.
Вторинні джерела

Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]
Орган контролю VIAF ( EN232153040 · CERL cnp00283862 · LCCN ( ENn83206533 · GND ( DE102385173 · BNF ( FRcb11992092p (дата) · J9U ( ENВІН987007276383205171 · NSK ( HR000359166

[[Категорія:Самогубці]] [[Категорія:Спартанські царі]] [[Категорія:Сторінки з неперевіреними перекладами]]