Ксанаду (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ксанаду
англ. Xanadu
Жанр фентезі
мелодрама
мюзикл
Режисер Роберт Ґрінвальдd
Продюсер Брендан Кехілл
Джоел Сільвер
Лоуренс Гордон
Сценарист Марк Рейд Рабел
У головних
ролях
Олівія Ньютон-Джон, Michael Beckd, Джин Келлі, James Sloyand, Jo Ann Harrisd, Renn Woodsd, Wilfrid Hyde-Whited і Aharon Ipaléd
Оператор Віктор Дж. Кемпер
Композитор Беррі Де Ворзон
Electric Light Orchestra
John Farrar[en]
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures, Netflix і iTunes
Тривалість 92 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1980
Кошторис 20 млн $[1]
IMDb ID 0081777

«Ксанаду» (англ. Xanadu) (ЗанадуШанду) — романтичний мюзикл 1980 року режисера Роберта Грінволда. Ця картина є неофіційним ремейком фільму «З небес на землю» 1947 року з Рітою Гейворт у головній ролі, а також неофіційними сіквелом фільму «Дівчина з обкладинки» 1944 року, в якому Джин Келлі зіграв власника нічного клубу, Денні Макгвайр. Назва картини є відсиланням до поемі «Кубла Хан, або бачення у мріях: фрагмент» Семюеля Кольріджа, яка цитується у фільмі. Ксанаду (правильніше Шанду) є назвою китайського міста, де в поемі хан заснував свій улюблений сад.

Опис сюжету[ред. | ред. код]

Сонні Мелоун - талановитий художник, який мріє про славу, яку не може принести йому його робота, що полягає в нетворчому малюванні великої кількості версій обкладинок альбомів для реклами звукозаписів. На початку фільму Сонні розорений і відмовляється від своєї мрії. Він йде зі своєї постійної роботи, намагаючись жити як вільний художник, але не зумівши заробити на цьому повертається на колишню роботу в ЕйрФло Рекордс. Після декількох гумористичних зіткнень з владним і палаючим відплатою босом, Сімпсоном, він повертається до малювання обкладинок.

На роботі Сонні малює обкладинку до альбому гурту «Дев'ять сестер». Обкладинка являє собою красиву жінку, що йде перед публікою в залі. Він впізнає в ній ту саму жінку, з якою він зіткнувся в той день, вона його поцілувала, і вони каталися на роликах — Мелоун одержимий прагненням розшукати її. І він знаходить її в тому ж самому залі, але вже порожньому. Вона представляється як Кіра, але більше нічого не говорить про себе. Сонні не знає і того, що Кіра є однією з дев'яти таємничих і красивих жінок і яка буквально вистрибнула у реальне життя з фрески.

Сонні і Кіра заводять дружбу, а потім вона закохується в нього, але це становить проблему, бо вона — Терпсіхора, муза танцю з Олімпу. А інші вісім жінок на початку фільму є богинями та іншими музами, і фреска на стіні в дійсності — портал для переходу з небес на Землю.

Музи часто відвідують Землю, щоб надихати людей для втілення своїх мрії і бажань. Але Кіра порушила правила, закохавшись в Сонні, хоча повинна була лише надихати його. Її батьки, імовірно Зевс і Мнемосіна, нагадують їй про вічне життя у царстві богів. Кіра іде на Олімп, і Сонні, який також любить її, слідує за нею крізь фреску.

В ролях[ред. | ред. код]

Нагороди та премії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hollywood Flashback: 'Xanadu' Was So Bad It Launched the Razzies in 1980. The Hollywood Reporter. 21 грудня 2018. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 25 липня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]