Легкі крейсери типу «Ява»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ява» в Нідерландській Ост-Індії, 1935 р.
Проєкт
Будівники: Koninklijke Maatschappij De Schelde; Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij
Оператори: Військово-морські сили Нідерландів
Попередник: Крейсери типу «Голланд»
Наступник: De Ruyter (1935)
Будівництво: 1916-1926
У експлуатації: 1925-1944
Заплановано: 3
Побудовано: 2
Скасовано: 1
Втрачено: 2
Основні характеристики
Тип: легкий крейсер
Водотоннажність: 6776 т. (стандартна)
Довжина: 155,3 м.
Ширина: 16 м
Осадка: 6,1 м.
Швидкість: 31 вузлів
Екіпаж: 525
Озброєння:
Бронювання:
  • пояс - 75 мм.
  • палуба - 25-50 мм.
  • бойова рубка - 125 мм.
  • щити гармат - 100 мм.
Авіаційна група: 2 гідролітаки Fokker C.VII-W

Тип «Ява» — тип легких крейсерів Королівського флоту Нідерландів з головним кораблем, названим на честь острова Ява в Голландській Ост-Індії . Спочатку планувалося три кораблі: «Ява», «Суматра» і «Целебес». «Целебес» мав стати флагманом командувача військово-морських сил Нідерландської Ост-Індії, тому він був трохи більшим за два інших кораблі. Однак контракт розірвали, коли 30 тон тонн матеріалу вже підготовлено (новий крейсер за іншим проєктом,«Де Рюйтер» пізніше був побудований для виконання цієї місії).

Конструкція і опис[ред. | ред. код]

Військово-морська політика Нідерландів на початку 20 століття була зосереджена на колоніальних територіях, головним з яких була Нідерландська Ост-Індія. У той час Ця колонія була головним постачальником нафти та джерелом багатства для голландців. Проте з початком Першої світової війни та розвитком Японської імперії як військово-морської держави в Тихому океані голландці більше не могли зрівнятися з багатшими державами у будівництві великих потужних основних кораблів і натомість зосередили свою політику розбудови флоту на кораблях, які б завдавали відволікаючих ударів, затримуючи противника до прибуття підкріплень.[1] Проект нових крейсерів був завершений у 1916 році, створений голландськими військово-морськими архітекторами за технічного нагляду німецького концерну Крупп і відображав розташування гармат того часу на кораблі розмірами з крейсер. На момент завершення проектування крейсери мали б такі ж спроможності, як і аналогічні британські та німецькі проекти.[2]

Критика проєкту[ред. | ред. код]

Оскільки проектування було завершено в 1916 році, компонування озброєння відображало ідеї того часу. Розташування гармат на одиночних установках ґрунтувалося на переконанні часів броненосців, що пряме попадання в гармату виведе з ладу лише одну гармату, а не кілька, якщо гармати будуть розміщені здвоєно у баштах. Крім того, гармати були захищені лише спрямованим вперед щитом. Це було зроблено для економії ваги, оскільки розміщення додаткової броні навколо гармат збільшило б водотоннажність судна. Це були недоліки конструкції, оскільки артилеристи залишалися відкриті в бою, а компонування механізмів гармат перешкоджало їх використанню їх повних спроможностей.[3]

Історія служби[ред. | ред. код]

«Ява»[ред. | ред. код]

«Ява» в Нідерландській Ост-Індії

На момент введення в експлуатацію в 1925 році «Ява» вже була технологічно застарілою. «Ява» брав участь, переважно для супроводження конвоїв під час громадянської війни в Іспанії та на ранніх етапах Другої світової війни. На початку війни з Японією «Ява» перебував у водах Нідерландської Ост-Індії, де крейсер був частиною флоту командування ABDA під командуванням контр-адмірала Карела Дормана. Він брав участь у битві в протоці Бадунг у лютому 1942 року. Під час битви в Яванському морі 27 лютого 1942 року він був потоплений далекобійною торпедою тип 93 з японського крейсера «Наті» і затонув з великими жертвами серед екіпажу.

«Суматра»[ред. | ред. код]

«Суматра» також виконувала обов'язки з супроводження конвоїв під час Другої світової війни та транспортувала частину королівської сім'ї в безпечне місце в Канаді, але через проблеми з приводом крейсер був обмежено придатний для бойових місій. Зрештою «Суматра» був затоплений біля узбережжя Нормандії 9 червня 1944 року в Уістрехамі як частина «агрусового» пірсу для захисту штучної гавані Малберрі, побудованої союзниками в рамках операції «Оверлорд». Гармати «Суматри» були встановлен на канонерські човни типу «Флорес», власні гармати були зношені через інтенсивну експлуатацію.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gardiner, Robert, ред. (1980). Conway's all the world's fighting ships. 3: 1922 - 1946 (вид. 1. publ). London: Conway Maritime Press. с. 385. ISBN 978-0-85177-146-5.
  2. Whitley, Michael J. (1996). Cruisers of World War Two: an international encyclopedia (вид. Reprinted). London: Arms and Armour. с. 190. ISBN 978-1-85409-225-0.
  3. Van Willigenburg, Henk (2010). Dutch Warships of World War II. Emmen, the Netherlands: Lanasta. с. 22. ISBN 978-90-8616-318-2.
  4. Van Willigenburg, Henk (2010). Dutch Warships of World War II. Emmen, the Netherlands: Lanasta. с. 23—25. ISBN 978-90-8616-318-2.