Люсі (фільм, 2014)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Люсі (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люсі
англ. Lucy
Жанр Фантастичний бойовик
Режисер Люк Бессон
Продюсер Вірджинія Сілла
Сценарист Люк Бессон
У головних
ролях
Скарлетт Йоханссон,
Морган Фрімен
Оператор Т'єррі Арбогаст
Композитор Ерік Серра
Художник Hugues Tissandierd
Кінокомпанія EuropaCorp
Дистриб'ютор EuropaCorp Distr. (Франція)
Universal Pictures (США)
B&H (Україна)
Тривалість 90 хв.
Мова англійська
французька
іспанська
корейська
китайська
Країна Франція Франція
Рік 2014
Дата виходу 21 серпня 2014 (Україна)
Кошторис $ 40 млн[1]
Касові збори $ 463 360 063
IMDb ID 2872732
lucymovie.com
CMNS: Люсі у Вікісховищі
Зовнішні відеофайли
Люсі
Перший трейлер
Другий трейлер

«Люсі» (англ. Lucy) — французький науково-фантастичний екшн 2014 року. Люк Бессон став сценаристом, режисером та співпродюсером фільму. Прем'єра в США відбулася 25 липня 2014 у Франції — 6 серпня[2][3], в Україні — 21 серпня 2014 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Ще вчора Люсі була звичайнісінькою 25-річною дівчиною, яка приїхала на Тайвань вчитися. Але одного разу її новий приятель Річард пропонує їй заробити доставкою кейса з невідомим вмістом. Так дівчина опиняється у владі корейської мафії, якою керує містер Чан.

Прокинувшись на наступний день вранці, Люсі виявляє, що їй ввели наркоз, а після розрізали живіт і помістили в нього пакет з наркотиками для подальшого перевезення. У кейсі було 4 пакети, відповідно - ще три людини, крім Люсі, повинні перевезти речовину. За непокору Люсі отримує кілька сильних ударів, в тому числі і удар в живіт. Зашитий в живіт дівчини пакет рветься, і наркотики потрапляють в її організм, проте діють вельми специфічно. За лічені секунди вона приходить до тями, легко розправляється з одним з членів мафії і приїжджає в лікарню, щоб їй вийняли пакет. Лікар розповів їй, що це за речовина (CPH4) і якими побічними ефектами воно володіє.

Протягом фільму професор Норман розповідає студентам про те, що частини людського мозку, відповідальні за інтелект і розумові здібності, використовують всього 10% свого потенціалу, в той час як звичайними тваринами використовується до 5% - ця різниця і робить людство домінуючим видом на Землі. Після того, як Люсі потрапила не в той час і не в те місце, а головне, не до тієї людини, її життя сильно змінилася, тому як, сама того не підозрюючи, вона починає глобально еволюціонувати, тепер для неї немає меж в 10% . Вона починає відчувати і підкоряти все навколо себе і готова вдосконалюватися, сама не здогадуючись, що її може очікувати далі.

Після цього Люсі повертається до містера Чану і за допомогою телепатії дізнається пункти призначення інших кур'єрів: Париж, Рим і Берлін. Використовуючи на той момент потенціал свого мозку на 28% і ноутбук своєї подруги, Люсі за 10 хвилин вивчає всі роботи професора Нормана, зв'язується з ним і просить про зустріч. Вона розуміє, що за відсутності наркотику в організмі її життя неможливе, тому вирішує знайти всіх «транспортерів». У цьому їй допомагає П'єр Дель Ріо - поліцейський з Парижа.

По дорозі в Париж з нею трапляються неймовірні речі - вона буквально «тане» на очах, але вчасно приймає залишки вмісту пакета, який залишився у неї, і приходить до тями вже в лікарні. Вона розмовляє з поліцейським і переконує його допомогти.

Разом вони йдуть в лікарню, куди привезли інших «транспортерів», але трохи запізнюються: люди містера Чана вже встигли прооперувати одного з них і дістати пакет, і оперують другого. Люсі з неймовірною легкістю вдається забрати всі три пакети (третій їй доводиться власноруч витягти з трупа), і вони з П'єром Дель Ріо їдуть до професора Норману.

Люсі розповідає професору і ще кільком вченим, як їй стали доступні приховані куточки мозку. Вона пояснює, що немає нічого вимірного в нашому світі, крім часу. Те ж саме, що якщо пустити запис з машиною в звичайній швидкості - вона їде. А якщо прискорити запис ще і ще? Поступово машина зникне з поля зору. «Час - це єдина одиниця виміру», - говорить вона.

В цей час до будівлі прибувають мафіозі на чолі з містером Чаном і, зносячи все на своєму шляху, намагаються дістатися до Люсі. Поліцейські намагаються їх втримати, а в цей час вчені допомагають ввести в організм Люсі залишки речовини і, тим самим, поступово збільшити використання мозку до 100%. Люсі створює якийсь комп'ютер, в який вона вирішила перемістити всі свої знання, які їй стали доступні. Мафіозі і містер Чан поступово з боєм просуваються все ближче.

Люсі переноситься в різні місця і в різний час минулого за власним бажанням: бачить Нью-Йорк часів XIX століття, австралопітека, динозаврів, моменти створення Землі і Всесвіту. Остання представлена ​​маленькою клітиною великого багатоклітинного організму, яка повинна залишити після себе свою інформацію, передати спадкоємцям свої «знання». В цей час містер Чан входить в кімнату, де знаходиться Люсі. Він повільно підходить ззаду і направляє дуло пістолета їй у потилицю. У момент, коли Чан натискає на спусковий гачок, ефективність діяльності мозку досягає 100% і Люсі зникає. Містер Чан в замішанні і, погрожуючи пістолетом, запитує професора і вчених «Де вона?». П'єр Дель Ріо вривається в кабінет, розстрілює Чана і задає їм те ж саме питання, після чого дивиться на екран свого телефону і бачить і чує «Я ВСЮДИ» ( «I AM EVERYWHERE»). Комп'ютер, створений Люсі, залишає професору Норману велику флешку незвичайного виду і розсипається в пил. Фільм завершується реплікою всюдисущої Люсі: «Мільярди років тому нам було дароване життя. Тепер ви знаєте, що з ним робити ».

У ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму почалися у вересні 2013 року в Парижі, переважно на кіностудії Cité du Cinéma. За словами CEO EuropaCorp бюджет фільму став найбільшим в історії компанії[4]. У жовтні протягом 11 днів зйомки проходили в Тайбеї, Тайвань. Після зйомок Люк Бессон поскаржився, що через папараці знімати в нічний час було дуже складно[5].

Неточності[ред. | ред. код]

Коли Люсі замикає себе в санвузлі літака, персонал закликає її відкрити двері. Будь-який туалет літака може бути відкритий зовні за кілька секунд без особливих зусиль.[6]

Основна ідея цього фільму — що люди використовують лише невеликий відсоток мозку — це помилка. І це визнав кінорежисер Люк Бессон.[6]

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм отримав змішані відгуки. Критики зазначили, що фільм дещо безглуздий, але захопливий. На сайті Rotten Tomatoes фільм має рейтинг 66% на основі 192 рецензій.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Люсі на сайті Box Office Mojo (англ.)
  2. Kroll Justin (23 травня 2014). Universal Moves Up Scarlett Johansson's 'Lucy' to July 25. Variety. Архів оригіналу за 26 грудня 2018. Процитовано 27 липня 2014.
  3. Lucy (2014) - Release Info. Internet Movie Database. Архів оригіналу за 28 липня 2014. Процитовано 27 липня 2014.
  4. Luc Besson’s Sci-Fi Superheroine Movie Lucy Will Spend EuropaCorp’s Biggest Budget To Date. Архів оригіналу за 6 квітня 2014. Процитовано 8 червня 2014.
  5. Luc Besson Blasts Taiwanese Press for Interfering in 'Lucy' Shoot. The Hollywood Reporter. 1 листопада 2013. Архів оригіналу за 20 липня 2014. Процитовано 8 червня 2014.
  6. а б Goofs. Архів оригіналу за 3 грудня 2016. Процитовано 6 серпня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]