Лінзоподібна галактика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лінзоподібна галактика NGC 5866 у сузір'ї Дракона.

Лінзоподі́бна гала́ктика — тип галактик, проміжний між еліптичними та спіральними в класифікації Габбла. Лінзоподібні галактики — це дискові галактики (як і, наприклад, спіральні), які витратили або втратили свою міжзоряну речовину (як еліптичні). Характерною особливістю лінзоподібних галактик є ступінчасте зменшення яскравості від центру до периферії. У них спостерігаються темні дугоподібні утвори між яскравішими центральними та тьмянішими периферійними частинами[1]. У тих випадках, коли галактика обернена до спостерігача ребром, часто буває важко відрізнити лінзоподібні галактики від спіральних через невиразність рукавів.

За класифікацією Хаббла лінзоподібними галактиками є класи S0 та SB0 (галактики з баром)[1]. Класифікація де Вокулера додає ще SA0, SAB0.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Галактики лінзоподібні // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 92. — ISBN 966-613-263-X.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]