Ліро-епос

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ліро-епос[1][2] (грец. lyra ― струнний щипковий інструмент і грец. epos ― слово, оповідання, епічний вірш) ― проміжний рід літератури, який утворився на межі епосу та лірики Він притаманний художнім творам, в яких органічно поєднано принципи епічного зображення з ліричним вираженням. Епічне начало виражено у сюжетності та об'єктивно-наративних принципах зображення, а ліричне начало ― у віршованій формі та суб'єктивній, емоційній експресії, що демонструє ставлення автора до зоб­раженого.

Цей термін запровадили романтики Дж. Г. Байрон, П. Б. Шеллі, А. де Віньї, А. Міцкевич, Ю. Словацький та ін.

Жанрові різновиди[ред. | ред. код]

У межах ліро-епосу за характером взаємодії епічного та ліричного начал вирізняють два жанрові різновиди: епіко-розповідні та лірико-розповідні твори.

Епіко-розповідним творам властива прозаїчна орієнтація: розвинена фабула, конкретність і пластична предметність, індивідуалізація характерів, значний обсяг тексту, перевага розповіді над роздумом, зображення над вираженням, причому практично відсутнє «я» наратора. Виклад у цьому жанровому різновиді сконцентровано навколо певної події. До епіко-розповідних творів відносять поеми «Пансь­кі жарти» І. Франка, «Марина» М. Рильського, «Данило Галицький» М. Бажана; віршовану повість «Гарасько, або Талан і в неволі» М. Макаровського; оповідання «Іржавець» і «Саул» Т. Шевченка та інше.

Лірико-розповідним творам притаманний ліричний спосіб викладу як принцип поетичної структури: цей спосіб демонструє емоційну співучасть розповідача у розвинутому епічному сюжеті. Наратор нерідко виступає з позиції свідка, залучаючи читача до уявного світу твору. Текст ліризують насамперед стилістичні особливості викладу: риторичні запитання й вигуки, звернена до героя розповідь, ліричні повтори, експресивні епітети й метафори. Як приклади наводять фольклорні та літературні балади; поеми «Марія», «Гайдамаки» Т. Шевченка, «Магомет і Хадиза» П. Куліша, «Прометей» А. Малишка; історичний роман у віршах «Маруся Чурай» Л. Костенко та інші.

Види ліро-епосу[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смілянська, В. Л. Ліро-епос (Ukrainian) . Т. 17. Інститут енциклопедичних досліджень НАН України. ISBN 978-966-02-2074-4.
  2. Ковалів Ю.І. (2007). Літературознавча енциклопедія: У двох томах. Т. 1.

Джерела[ред. | ред. код]