Маціґенка (мова)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мачіґенґа
Matsigenka
Поширена в Перу Перу
Етнічність 13 250 мачіґенґа (2007)[1][2]
Носії 6 160 (2007)
Класифікація
Аравацькі мови
південна гілка
Мови кампа
Офіційний статус
Коди мови
ISO 639-2 mcb
ISO 639-3 cox

Мачіґенґа (Маціґенка) — велика мова з аравацької сім'ї мов, підсім'ї кампа. Нею говорять приблизно 6 200 осіб в басейні річки Урубамба та вздовж річки Ману в регіонах Куско та Мадре-де-Дьйос. Згідно з Ethnologue, на цю мову здійснюється тиск з боку іспанської та кечуа у басейні Урубамби, проте вона активно вживається вздовж Ману, де більшість носіїв монолінгви. Ця мова доволі близька до мови номаціґенка, настільки, що їх інколи вважають діалектами однієї мови. Обидвома мовами говорить народ мачіґенґа (народ). Мова нанті є частково взаємнозрозумілою з маціґенка, але народи-носії мов між собою не подібні.

У маціґенка дуже розвинута система відмінювання слів, ця мова вважається полісинтетичною та має аглютинативну морфологію: для позначення різних форм при словозміні використовуються і суфікси, і префікси.

Фонологія[ред. | ред. код]

Приголосні[ред. | ред. код]

Губні Ясенні Середньопіднебінні Задньоязикові Глоткові
Проривні p t k
Африкати t͡s t͡ʃ
Фрикативні β s ʃ ɣ ɣʲ h
Носові m n ɲ
Дрижачі r
  • Звуки /p, t, tʲ/ після носових приголосних звучать як дзвінкі [b, d, dʲ]. Крім того, вони можуть звучати як преназалізовані [ᵐb, ⁿd] на початку слова.
  • /β/ може звучати як апроксимант [w, β̞] між фонемами /a/. Після носових він може звучати як дзвінкий проривний [b], і як преназалізований [ᵐb] на початку слова.
  • Фонеми /ɣ, ɣʲ/ можуть звучати як апроксиманти [ɰ, ɰʲ] між голосними на початку складу, та /ɣʲ/ може звучати як [j] або в будь-яких випадках або на початку слова. Вони також можуть звучати як [ɡ, ɡʲ] перед носовими. /ɣ, ɣʲ/ можуть звучати як преназалізовані [ᵑɡ, ᵑɡʲ] на початку слова.
  • /n/ може звучати як [ŋ] перед задньоязиковими звуками[3].

Голосні[ред. | ред. код]

Передні Задні
Високі i u
Середні e o
Низькі a
  • /i, u/ можуть звучати як напівголосні [w, j] перед іншими голосними.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Machiguenga. Ethnologue.
  2. Nanti. Ethnologue.
  3. Snell, Betty (1978). Machiguenga: Fonología y Vocabulario Breve. Pucallpa: Instituto Lingüístico del Verano.