Медаль Едісона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль Едісона
Країна  США
Тип наукова нагородаd і медаль
На честь: Томас Алва Едісон
Нагородження
Засновано: 1904
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю Едісона (38)
Черговість
Сайт ieee.org/about/awards/medals/edison.html

CMNS: Медаль Едісона у Вікісховищі

Медаль Едісона (англ. IEEE Edison Medal) — нагорода, яка вручається Інститутом інженерів електротехніки та електроніки (IEEE) за видатний внесок у науку або техніку в одній з областей інтересу Інституту.

Ця медаль найстаріша та найбажаніша серед нагород в галузі техніки у США.[1] Медаль вручається щорічно і тільки одній людині. Премія складається із золотої медалі, бронзової репліки, невеликої золотої репліки, сертифікату та гонорару.

Нагорода заснована у 1904 році на честь Томаса Едісона друзями Едісона; IEEE приєдналися тільки у 1909 році. Спочатку вважалася найвищою нагородою, однак після злиття Інституту радіоінженерів з Американським інститутом електротехніків у 1963 році, було прийнято рішення встановити найвищою нагородою Медаль пошани IEEE, а медаль Едісона — другою за значимістю.

Перша медаль була вручена у 1909 році Еліу Томсону. Іншими лауреатами медалі Едісона стали відомі вчені Джордж Вестінгауз, Александер Грем Белл, Нікола Тесла, Роберт Ендрюс Міллікен (Нобелівський лауреат 1923).[2] Повний та авторитетний список публікується IEEE онлайн.[3]

Список лауреатів[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. El-Sharkawi, Mohamed A, «Electric Energy- An Introduction.» CRC Press, 2005. ISBN 0-8493-3078-5. Page 8.
  2. IEEE Edison Medal. IEEE Global History Network. IEEE. Архів оригіналу за 8 грудня 2012. Процитовано 22 липня 2011.
  3. List of recipients of the IEEE Edison Medal (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 вересня 2016. Процитовано 1 березня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]