Микола (Дутка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола (Дутка)
Єпископ Находкинський та Преображенський
 
Діяльність: священник
Народження: 23 травня 1966(1966-05-23) (57 років)
Чернівці, Українська РСР, СРСР
Священство: 7 травня 1991 року

Єпископ Микола (в миру Микола Іванович Дутка; нар. 23 травня 1966 року у м. Чернівці, Української РСР) — єпископ Російської православної церкви, єпископ Находкинський і Преображенський. Тезоіменитство — 4(17) лютого.

Походження та навчання[ред. | ред. код]

Микола Дутка народився у 1966 році в православній родині у м. Чернівці.

У 1983 році він закінчив середню загальноосвітню школу. По закінченні школи співав у хорі Миколаївського кафедрального собору в місті Чернівці, паралельно служив старшим іподияконом при єпископі Чернівецькому і Буковинському Варлаамі.

У 1984 — 1986 роках Микола Дутка служив у лавах Збройних сил СРСР.

Після демобілізації служив старшим іподияконом у Чернівецькій єпархії при єпископі Антонію, одночасно працював діловодом в канцелярії.

У 1987 році він вступив на очне відділення Московської духовної семінарії, яку закінчив у 1990 році.

Православне служіння[ред. | ред. код]

Чернецтво[ред. | ред. код]

У 1989 році був зарахований до братії Троїце-Сергієвої лаври. 3 січня 1991 року архімандритом Феогностом, намісником Лаври, в Троїцькому соборі Микола Дутка був пострижений у чернецтво з ім'ям Микола (Николай), на честь преподобного Миколи сповідника, ігумена Студійського.

7 травня 1991 року в Трапезному храмі Свято-Троїцької лаври він був висвячений на ієродиякона архієпископом Корсунським Валентином.

Пресвітер[ред. | ред. код]

6 січня 2002 року направлений на церковно-приходське служіння до Владивостоцької єпархії. У тому ж році єпископом Владивостокським та Приморським Веніаміном був висвячений на пресвітера до Свято-Успенської церкви міста Владивостока (Російська Федерація). Пізніше призначений настоятелем храму преподобного Серафима Саровського міста Владивостока. У 2008 році одночасно призначений настоятелем храму Казанської ікони Божої Матері міста Находка.

Одночасно навчався на заочному секторі Київської духовної академії.

Єпископ та архімандрит[ред. | ред. код]

Рішенням Священного синоду від 27 липня 2011 року (журнал № 69) обраний єпископом Находкинським та Преображенським[1].

27 серпня 2011 року за всенічним бдінням у Храмі Христа Спасителя Патріарх Московський і всієї Русі Кирил підніс ігумена Миколу (Дутку) до сану архімандрита[2], а по закінченні богослужіння в Тронному залі Патріарших покоїв Храму Христа Спасителя очолив чин наречення архімандрита Миколи (Николая) у єпископа Находкинського та Преображенського[3].

1 вересня 2011 року в Свято-Троїцькому кафедральному соборі міста Магадана Патріарх Кирил очолив хіротонію архімандрита Миколи у єпископа Находкинського та Преображенського[4]. У богослужінні взяли участь: керуючий справами Московської Патріархії митрополит Саранський та Мордовський Варсонофій; архієпископ Владивостоцький та Приморський Веніамін; архієпископ Томський та Асиновський Ростислав; архієпископ Хабаровський та Приамурський Ігнатій; архієпископ Челябінський та Златоустівський Феофан; єпископ Магаданський та Синегорський Гурій; єпископ Костанайський та Петропавлівський Анатолій; єпископ Бєльцький та Фелештський Маркел; керівник Адміністративного секретаріату Московської Патріархії єпископ Солнєчногорський Сергій. З 12 по 23 грудня 2011 року Микола Дутка слухав двотижневі курси підвищення кваліфікації для новообраних архієреїв Російської Православної Церкви в Загальноцерковній аспірантурі та докторантурі імені святих рівноапостольних Кирила і Мефодія[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Образованы новые епархии Русской Православной Церкви в Приморье [Архівовано 26 липня 2014 у Wayback Machine.](рос.)
  2. В канун праздника Успения Пресвятой Богородицы Святейший Патриарх Кирилл совершил всенощное бдение в кафедральном соборном Храме Христа Спасителя. Архів оригіналу за 20 січня 2014. Процитовано 13 липня 2018.
  3. Состоялось наречение архимандрита Серафима (Кузьминова) во епископа Каменского и Алапаевского и архимандрита Николая (Дутки) во епископа Находкинского и Преображенского. Архів оригіналу за 20 січня 2014. Процитовано 13 липня 2018.
  4. Предстоятель Русской Церкви совершил великое освящение Свято-Троицкого собора в Магадане и возглавил хиротонию архимандрита Николая (Дутки) во епископа Находкинского и Преображенского [Архівовано 24 грудня 2011 у Wayback Machine.](рос.)
  5. Митрополит Волоколамский Иларион вручил удостоверения о повышении квалификации 17 слушателям архиерейских курсов / Новости / Патриархия.ru [Архівовано 29 квітня 2014 у Wayback Machine.](рос.)

Посилання[ред. | ред. код]