Морський рушій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Rolls-Royce Marine Spey, газова турбіна, розроблена Rolls-Royce Holdings у 1960-х роках для морського руху.

Морський рушій або морська рушійна установка — це механізм або система, яка використовується для створення тяги для руху водного транспортного засобу через воду. У той час як весла та вітрила все ще використовуються на деяких невеликих човнах, більшість сучасних кораблів приводяться в рух механічними системами, що складаються з електродвигуна або двигуна внутрішнього згоряння, що приводить в рух гвинт, або рідше, у реактивних насосах, крильчатку. Морська інженерія — дисципліна, що займається процесом інженерного проєктування морських силових установок.

Суднові дизельні двигуни V12

Весла а пізніше вітрила були першими формами морського руху. Веслові галери, деякі з яких були оснащені вітрилом, відігравали важливу роль у ранньому мореплавстві та війнах людей. Першим вдосконаленим механічним засобом морського руху був морський паровий двигун, представлений на початку 19 століття. Протягом 20-го століття його замінили двотактні або чотиритактні дизельні двигуни, підвісні мотори та газотурбінні двигуни на більш швидкісних кораблях. Морські ядерні реактори, які з'явилися в 1950-х роках, виробляють пару для приводу військових кораблів і криголамів. Спроба комерційного застосування, зроблена наприкінці того десятиліття, не прижилася. Електродвигуни, які використовують акумуляторні блоки, використовувалися для руху на підводних човнах і електричних човнах і були запропоновані для енергоефективного руху[1].

Суднова парова турбіна виробництва MAN Energy Solutions

Розробки двигунів, що працюють на зрідженому природному газі (СПГ), отримують визнання за низькі викиди та економічні переваги. Двигуни Стірлінга, які є тихішими та плавніше працюють, приводять у рух низку малих підводних човнів, щоб вони працювали якомога тихіше. Його конструкція не використовується в цивільному морському застосуванні через нижчий загальний ККД, ніж у двигунів внутрішнього згоряння або силових турбін.

Історія[ред. | ред. код]

Суднові парові поршневі двигуни, бл. 1905 рік
Рибальський човен, що рухався вітром, у Мозамбіку

До застосування парового двигуна, що працює на вугіллі, на кораблях на початку 19 століття використовували весла або вітер для руху водних суден. Торговельні кораблі переважно використовували вітрила, але в періоди, коли морська війна залежала від кораблів, які йшли на таран або вели рукопашний бій, перевагу надавали галерам через їх маневреність і швидкість. Грецький флот, який брав участь у Пелопоннеській війні, використовував трієри, як і римляни в битві при Акціумі. Розвиток військово-морської артилерії, починаючи з 16-го сторіччя, випереджав маневреність над маневреністю; це призвело до домінування вітрильних військових кораблів протягом наступних трьох століть.

У сучасний час рух людини використовується переважно на невеликих човнах або як допоміжний двигун на вітрильниках. Людський рух включає жердину для штовхання, веслування та педалі.

Вітрильний рух, як правило, складається з вітрила, піднятого на випрямленій щоглі, що підтримується опорами та контролюється тросами, зробленими з мотузки. Вітрила були домінуючою формою комерційного двигуна до кінця дев'ятнадцятого століття і продовжували використовуватися навіть у двадцятому столітті на маршрутах, де вітер був забезпечений і вугілля недоступне, наприклад, у південноамериканській торгівлі нітратами. Вітрила зараз зазвичай використовуються для відпочинку та перегонів, хоча інноваційні застосування повітряних зміїв / королівських вітрил, турбовітрил, гвинтових вітрил, крилових вітрил, вітряних млинів і власної системи повітряних зміїв SkySails використовуються на більших сучасних суднах для економії палива.

Як працює парова машина з потрійним розширенням

У другій половині 20 століття зростання вартості палива майже призвело до загибелі парових турбін. Більшість нових кораблів приблизно з 1960 року будували з дизельними двигунами, як чотири, так і двотактними. Останнім великим пасажирським судном, побудованим з паровими турбінами, був Fairsky, спущений на воду в 1984 році. Подібним чином, багато парових суден були переобладнані двигунами, щоб покращити паливну ефективність. Одним із гучних прикладів був побудований у 1968 році Queen Elizabeth 2, на якому в 1986 році було замінено парові турбіни на дизель-електричну силову установку.

Більшість новопобудованих суден з паровими турбінами є спеціалізованими суднами, такими як атомні судна, а також деякі торгові судна (зокрема, судна для перевезення зрідженого природного газу (LNG) і вугілля), де вантаж може використовуватися як бункерне паливо.

Двигуни[ред. | ред. код]

Сучасний дизельний двигун на борту вантажного судна
Потік впуску та вихлопу в 2-тактному дизельному двигуні великої навантаженості

Пар[ред. | ред. код]

Пара приводить в дію два типи двигунів: поршневий (з паровими поршнями, з'єднаними з колінчастим валом) і турбінний (з паровими лопатями, радіально прикріпленими до обертового валу). Потужність валу від кожного може надходити безпосередньо до гвинта, насоса чи іншого механізму, або вона проходить через певну форму трансмісії; механічні, електричні або гідравлічні. У 1800-х роках пар був одним з основних джерел енергії для морської тяги. У 1869 році відбувся великий приплив парових кораблів, оскільки парова машина зазнала значного прогресу протягом цього періоду.

Розвиток поршневих пароплавів був складним процесом. Ранні пароплави використовували дрова, пізніші — вугілля або мазут. Ранні кораблі використовували кормові або бічні гребні колеса, які поступилися місцем гвинтовим гвинтам.

4-тактний судновий дизельний двигун

Дизель[ред. | ред. код]

Більшість сучасних кораблів використовують поршневий дизельний двигун як головний рушій завдяки простоті експлуатації, надійності та економії палива порівняно з більшістю інших механізмів первинного рушія. Обертовий колінчастий вал може бути безпосередньо з'єднаний з пропелером у тихохідних двигунах, через редуктор для середньо- та високошвидкісних двигунів або через генератор змінного струму та електродвигун у дизель-електричних суднах. Обертання колінчастого вала з'єднане з розподільним валом або гідравлічним насосом на інтелектуальному дизелі.

Плавучість[ред. | ред. код]

Підводні глайдери перетворюють плавучість на тягу за допомогою крил або нещодавно форми корпусу (SeaExplorer Glider). Плавучість робиться альтернативно негативною та позитивною, створюючи профілі зубчастої пилки.  

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Energy Efficient - All Electric Ship. Архів оригіналу за 17 травня 2009. Процитовано 25 листопада 2009.