Мішель Пессель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мішель Пессель
фр. Michel Peissel
Народився 11 лютого 1937(1937-02-11)[2][3]
Париж
Помер 7 жовтня 2011(2011-10-07)[1][2][…] (74 роки)
Париж
·інфаркт міокарда
Країна  Франція
Діяльність учений-етнолог, мандрівник, письменник
Alma mater Університет Оксфорда, Гарвардська школа бізнесу, Паризький університет і Гарвардський університет
Науковий керівник Rolf Steind
Знання мов французька[3] і англійська[3][4]
Членство Королівське географічне товариство
Magnum opus Cavaliers of Kham: The secret war in Tibetd
Діти Olivier Peisseld і Morgan Peisseld
Нагороди

Мішель Пессель (фр. Michel Peissel; 19372011[5]) — французький антрополог, мандрівник і письменник.

Відомий завдяки зробленому у віці 21 року відкриттям археологічних пам'яток мая на півострові Кінтана-Роо, а також численними подорожами маловивченими районами Гімалаїв і Тибету, опису яких присвячена більша частина його книг. Є почесним членом Нью-Йоркського клубу дослідників і членом Королівського географічного товариства.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 11 лютого 1937 року. Дитинство Мішеля пройшло в Англії.

Протягом року він навчався в Оксфордському університеті, потім в Гарвардській школі бізнесу. Отримав докторський ступінь з етнографії в Сорбоннському університеті (Париж).

У 1958 році, у віці 21 року, опинившись на узбережжі Кінтана-Роо, Мексика, Пессель пройшов узбережжям понад 300 кілометрів, що відділяли його від Белізу (тоді — Британський Гондурас), попутно виявивши 14 невідомих до того пам'яток культури мая. Завдяки цій подорожі він вирішив змінити своє життя і припинити навчання в Гарвардській школі бізнесу, щоб зайнятися вивченням антропології та дослідженнями останніх невивчених областей Тибету і Гімалаїв.

З цією метою Мішель Пессель почав вивчати розмовну тибетську мову. Інтерес до мови виник майже випадково, після покупки в паризькій букіністичній крамниці «Граматики розмовної тибетської мови» Чарльза Белла, відомого англійського фахівця з Тибету початку XX століття. Потім він почав брати уроки тибетської мови у корінних тибетців, які емігрували з батьківщини після вторгнення Китаю до Тибету. В результаті наполегливого навчання Пессель став одним з небагатьох на той час європейців, котрі володіли тибетською мовою, що, безумовно, стало чималою підмогою в його експедиціях. У той же час, класичної та літературної тибетської мови він не знав.

Території, пройдені Мішелем Песселем

У 1959 році Мішель Пессель організував свою першу експедицію, метою якої було вивчення шерпів, що живуть в районі гори Еверест. У 1964 році він здійснив подорож до Мустангу — маловідомого непальського князівства, населення якого розмовляє тибетською мовою. Книга про цю подорож, «Мустанг: загублене королівство Тибету», опублікована в 1967 році, стала міжнародним бестселером. За цією експедицією послідували ще 28 подорожей у віддалені райони тибетомовного світу. У 1968 році Мішель Пессель став одним з перших європейців, який перетнув Бутан і досліджував його східні райони. Він першим детально вивчив князівство Заскар в Кашмірі, пізніше вивчав народ Мінаро (Дарди) в Балтистані і Ладакх, одночасно намагаючись встановити місце розташування «землі мурах, що риють золото», про яку згадував Геродот.

У 1973 році Мішель Пессель перетнув Гімалаї між горами Аннапурна і Дхаулагірі на судні з повітряною подушкою. Пізніше він подорожував на такому судні вгору річкою Ганг і вздовж східного узбережжя Юкатана. Він винайшов і запатентував перше судно на повітряній подушці з одиночним пропелером.

У 1986 році він став одним з перших іноземців, які проникли в Царі і ущелини Брахмапутри в тропічному Тибеті. У 1994 році він очолив експедицію з пошуку витоку Меконгу, слідуючи по Чорному Меконгу (Дза Нак) — історично головному руслу річки. Таким чином, він став першовідкривачем історичного витоку третьої за довжиною річки в Азії (десять років по тому китайці повідомили про відкриття географічного, тобто, найвіддаленішого від гирла, витоку Меконгу, розташованого у верхів'ях Білого Меконгу).

У 1987 році Пессель, разом з мексиканськими археологами, побудував величезне морехідне видовбане каное, на якому вони пройшли на веслах і під вітрилом 500 миль уздовж узбережжя Юкатана і Белізу, щоб продемонструвати роль морської торгівлі для мая.

У 1989 році Пессель з 6 супутниками на побудованій ними копії довгого човна вікінгів пройшов на веслах і під вітрилом 2400 км вгору по річці Західна Двіна і вниз по Дніпру від Балтійського до Чорного моря. Експедиція йшла слідами варягів.

Помер 7 жовтня 2011 року від серцевого нападу.

Книги[ред. | ред. код]

Книги, які видавалися російською мовою:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.nytimes.com/2011/10/16/world/europe/michel-peissel-tibet-scholar-and-adventurer-dies-at-74.html?ref=obituaries
  2. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #107663899 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  3. а б в г д Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  4. CONOR.Sl
  5. Mort de l'ethnologue Michel Peissel (фр.). Le Figaro. Архів оригіналу за 8 жовтня 2011. Процитовано 8 жовтня 2011.

Посилання[ред. | ред. код]