Неда Неждана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Неда Неждана
Народилася 8 червня 1971(1971-06-08) (52 роки)
Краматорськ, Донецька область, Українська РСР, СРСР
Діяльність театрознавиця, перекладачка, письменниця, журналістка, поетка, драматургиня
Галузь поезія[1][1], драма[1][1] і журналістика[1][1]
Alma mater Київський національний лінгвістичний університет
Знання мов українська[2][1][1]

Надія Леонідівна Мірошниченко (Неда Неждана) (8 червня 1971, Краматорськ Донецької області) — українська поетеса, драматургиня, журналістка, культурологиня, арт-критикиня, перекладачка. Керівниця відділу драматургічних проєктів Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса. Завідувачка кафедри сценічного мистецтва Київського Міжнародного університету. Голова Конфедерації драматургів України. Голова українського комітету і віце-президент міжнародної мережі «Євродрама» (Франція). Патрон України на бієнале «Нові європейські п'єси» у Вісбадені (Німеччина).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 8 червня 1971 року в Краматорську Донецької області. Закінчила Київську художню школу, Київський лінгвістичний університет (французька філологія, диплом із відзнакою) та Києво-Могилянську академію (культурологія). Навчалася і працювала у Центрі Сучасної експериментальної драматургії А. Дяченка.

Працювала журналісткою в агентстві УНІАН, заввіділом театру журналу «Кіно-Театр», друкувалася в періодиці («Дзеркало тижня», «Урядовий кур'єр», «ПІК», «Літературна Україна», «Хрещатик» тощо), завлітом Київського обласного театру ім. П. Саксаганського, сценаристкою радіосеріалу «Життя відстанню в 10 хвилин» (Освітній Центр Реформ), сценарною редакторкою серіалу «Любов — це…» (Західно-Європейський Інститут). Була одним із засновників театрального інтернетсайту «Віртеп», зокрема упорядницею драматургічної бібліотеки.

Із 2001 року — наукова співробітниця Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса, кураторка драматургічних проєктів, захистила кандидатську дисертацію «Структуротвірна роль міфу у сучасній українській драмі» (теорія літератури). Брала участь в науково-практичних конференціях та семінарах. Має понад 20 наукових публікацій і понад 70 аналітичних в журналах, газетах і книгах України та за її межами (Польща, Франція, Німеччина, Велика Британія).

Одна із співзасновників незалежного театру і Київської театр-студії МІСТ. Викладала теорію і практику драматургії на кафедрі теорії літератури, компаративістики і літературної творчості в КНУ імені Т.Шевченка, КДУ імені Б.Грінченка, НАКККІМ. Із 2013 — голова українського комітету мережі Євродрами Дому Європи і Сходу в Парижі (Франція).

Твори перекладалися російською, польською, англійською, французькою, вірменською, грузинською, болгарською, македонською, естонською, сербською, португальською, німецькою, турецькою, курдською мовами.

Творчий доробок[ред. | ред. код]

Поетичні збірки[ред. | ред. код]

«Дерева і люди» та «Котивишня» (премія видавництва «Смолоскип»), численних публікацій віршів, перекладів та прози в журналах та антологіях («Березіль», «Дніпро», «Україна», «Літературна Україна», «Лель», «Світо-Вид», «Київ», «Молоде вино», «Могила» тощо).

Драматургія[ред. | ред. код]

Авторка 25 оригінальних п'єс: «Дирижабль», «Одинадцята заповідь, або Ніч блазнів», «Колона черепах», «І все-таки я тебе зраджу», «Той, що відчиняє двері», «Зачаклований ховрашок», «Зоряна мандрівка», «Мільйон парашутиків», «Химерна Мессаліна», «Оноре, а де Бальзак?» (у співавторстві з О. Миколайчуком), «Свято мертвого листя», «Самогубство самоти», «Коли повертається дощ», «Заблукані втікачі», «Потойбіч кохання», «Угода з ангелом», «Голос тихої безодні», «Мандрівка у Віртуляндію», «Пригоди у Шоколяндії», «Майдан Інферно», «Кицька на спогад про темінь», «Загублені в тумані», «Otvetka@ua», «Час чорного сонця», «Не така як треба, або Дощ в акваріумах площ» а також 8 за мотивами прози — мюзикли «Маленький принц» за А. де Сент-Екзюпері, «Пригоди Піноккіо» за К. Коллоді, «Аладін і Джин» за народною казкою, «Повернення в ніколи» за «Тарас Бульба» М. Гоголя, «Апостол черні» і «В неділю рано зілля копала» за О. Кобилянською, «Срібний павук» за В. Кожелянко, «Обіцянка на світанку» за Р. Гарі.

Авторка кіно- і телесценаріїв «Сентиментальне полювання за тінню», «Майже як люди», серіалів «Заручники землі і неба» (у співавторстві, Україна-Ірак), «Чужі помилки» (у співавторстві), радіосеріалу «Життя відстанню в 10 хвилин» (у співавторстві). За сценаріями здійснені кіно, радіо та естрадні постановки.

Переклала українською французьку поезію (Жак Превер, Рене Шар), понад 10 французьких драматичних творів («Загадкові варіації» Е.-Е. Шмітта, М. Вішнєк, Р. де Вос, Ж. Моклер, Жозіан Баласко, Марі-Анн Шазель, Крістьян Клав'є, Жерар Жюньо, Тьєррі Лермітт, Брюно Мойно), а також із російської (Т. Розумовська, В. Глейзер) і білоруської (С. Кавальов) мов. Упорядник і один із авторів драматургічних антологій «У чеканні театру» (1998), «У пошуку театру» (2003), «Наша Драма» (2003), «Страйк ілюзій» (2004), «Потойбіч паузи» (2005), «Сучасна українська драматургія» (2, 3 випуски), «13 сучасних українських п'єс» (2014), «Таїна буття» (2014), «Майдан. До і після» (2015), «Голос тихої безодні та інші голоси» (2016), «Драмовичок» (2017), «Лабіринт із криги та вогню» (2019), «Часо&Простір» (2020), збірників «Авансцена» (2012) і «Авансцена-Євродрама» (2018). Упорядник і один з перекладачів антології «Новітня французька п'єса» (2003), упорядник серії в антології «Новітня сербська п'єса» (2006, проєкт «Світова драматургія. Діалог театральних культур», Центру Леся Курбаса). Співзасновник драматургічного Інтернет-сайту «Драма&Світ».

П'єси мають понад 100 сценічних втілень в Україні (Біла Церква, Дніпро, Київ, Кременчук, Луганськ, Луцьк, Одеса, Львів, Маріуполь, Миколаїв, Рівне, Сіверодонецьк, Тернопіль, Ужгород, Херсон, Чернівці) та за її межами. Фахова реалізація творів (публікації, сценічні читання, постановки, участь у фестивалях) відбувалися в Україні, Білорусі, Росії, Польщі, Вірменії, Грузії, Естонії, Литві, Сербії, Македонії, Швеції, Німеччині, Франції, Косово, Іраку, Португалії, США, Австралії, Туреччині, Киргизстані, ПАР.

Авторка драматургічної збірки «Провокація іншості» (Український письменник, Київ, 2006).

Книги[ред. | ред. код]

  • Неждана, Неда. Котивишня Котивишня [Текст]: зб. віршів / Н. Неждана ; авт. предисл. Б. Жолдак. — К. : Смолоскип, 1996. — 108 с. — ISBN 0-914834-96-7
  • Неждана, Неда. Провокація іншості: п'єси / Неда Неждана. — К.: Український письменник, 2008. — 227 с.
  • Голос тихої безодні та інші голоси. Антологія сучасної української монодрами: моноп'єси / упоряд. Н. Мірошниченко ; МоноЛІТ. — Київ: Фенікс, 2016. — 319 с. — 500 прим. — ISBN 978-966-136-395-2

Відзнаки[ред. | ред. код]

Лавреатка:

  • премії Миколи Кравця (1995),
  • літературної премії видавництва «Смолоскип» (1995),
  • премії фестивалю сучасної драматургії (1999),
  • премії Всеукраїнського конкурсу молодих митців «СтАрт» (2003),
  • премії в номінації драматургії на Бієнале актуальних мистецтв (2004),
  • міжнародного фестивалю молодих драматургів «Любимовка» (Москва).

Також лавреатка і призерка численних Усеукраїнських та міжнародних театральних фестивалів в Україні (Одеса, Кривий Ріг, Херсон, Харків, Львів, Дніпропетровськ, Чернігів, Краматорськ, Київ) та за її межами (Литва, Білорусь, Росія, Вірменія, Швеція, Косово, Німеччина, Франція).

  • П'єси «Той, що відчиняє двері», «Мільйон парашутиків», «Коли повертається дощ» і «Самогубство самоти» включені до каталогів найкращих п'єс Європи «Європейський театр сьогодні: п'єси» (2004, 2006, 2008) та «Європейської театральної конвенції» (2012).

Із 2012 року — патрон України на найбільшому європейському фестивалі сучасної драми бієнале «Нові європейські п'єси» у Вісбадені (Німеччина). У 2012 році стала одним із переможців конкурсу і учасником Світової Конференції Жінок Драматургів у Стокгольмі (Швеція). У 2014 році отримала грант на письменницьку резиденцію і здійснення проєкту «драматичного діалогу» Регіону Іль де Франс у Парижі (Франція). У 2015 році п'єса «Майдан Інферно» стала першою українською п'єсою, опублікованою французькою мовою у видавництві «Еспас д'ен Інстан» (Париж). Відбулися сценічні читання і виконання на сцені французькими акторами в рамках фестивалю Європа театрів в Домі Європи і Сходу в Парижі, а сценічна версія у Ліоні в рамках фестивалю «Етранж Етранжи» і вистава театральної компанії «Колапс» у копродукції зі Світовим фестивалем маріонеток у Шарлевіль-Мезьєрі (Франція). У 2017 — «Заблукані втікачі» отримало відзнаку журі міжнародного конкурсу «Дні драматургів» у Ліоні (Франція).

Книга «Провокація іншості» отримала Грант Президента України (2006).

Громадська позиція[ред. | ред. код]

У червні 2018 року записала відеозвернення на підтримку ув'язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж и Czech National Authority Database
  2. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  3. Sentsov 63. YouTube. Free Sentsov. 8 червня 2018. Процитовано 4 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]