Незвичайні подорожі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Незвичайні подорожі» — п'ятдесят чотири романи французького письменника Жуля Верна, вперше опубліковані протягом 1863–1905 років.

Згідно редактора Верна, видавця П'єра-Жуля Етцеля, метою «Подорожей» було «висвітлення всіх географічних, геологічних, фізичних та астрономічних знань, накопичених сучасною наукою, та переказ їх у розважальному, описовому форматі».

Увага до наукових деталей письменника в поєднанні з відчуттям чудес та відкриттів формують основу Подорожей. Однією з причин широкого поширення його праць було відчуття, що читач може справді отримати знання з геології, біології, астрономії, палеонтології, океанографії та екзотичних місць і культур подорожуючи разом з героями Верна. Цей значний пласт інформації виділяє його роботи як «енциклопедичні романи».

Оригінальні видання[ред. | ред. код]

Згідно з методою, розробленою Етцелем для Незвичайних подорожей, кожен твір Верна видавався у кількох форматах:[1]

  • Éditions pré-originales (попереднє видання): послідовні випуски у періодичному виданні, як правило у двотижневику Етцеля Magasin d'Éducation et de récréation («Magazine of Education and Recreation», заснованому в 1864 році). Ці випуски ілюструвались працівниками Етцеля, такими як Едуар Ріу[fr], Леон Бенетт[fr], та Жорж Ру[fr].
  • Éditions originales (оригінальне видання): повний неілюстрований, або ілюстрований малюнками з попереднього видання текст у форматі книги.
  • Cartonnages dorés et colorés (переплетене видання): повна версія тексту у форматі книги з сильно декорованою обкладинкою. Ці святкові видання, оформлені для Різдвяних та новорічних продажів, включали також більшість або всі ілюстрації з попередніх випусків.

Наступні видання[ред. | ред. код]

Жуль Верн досі залишається одним з найпопулярніших авторів науково-фантастичних та пригодницьких книг, поступаючись за кількістю перекладів лише Агаті Крісті. Не зважаючи на те, що з точки зору геології, астрономії та інших наук Подорожі переважно застаріли, в них не пропало відчуття чудес та жага до наукового пізнання, котрі пропагував автор своїм сучасникам.

На основі Подорожей часто знімаються фільми, починаючи з першого в історії фантастичного фільму 1902 року «Подорож до Місяця» (режисер Жорж Мельєс) і до сучасних голівудських постановок наподобі «Навколо світу за 80 днів» 2004 року.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Harpold, Terry (2006). Reading the Illustrations of Jules Verne's Voyages extraordinaires: The Example of Le Superbe Orenoque. ImageTexT: Interdisciplinary Comics Studies. 3 (1). Процитовано 27 жовтня 2012.