Нутрицевтики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Насіння чіа, багате α-ліноленовою кислотою

Нутрицевтики[джерело?] (англ. nutraceuticals) — термін, що стосується біологічно активних добавок і різних харчових продуктів. У законодавстві країн світу використовують різні визначення «нутрицевтиків».

Міжнародне становище[ред. | ред. код]

Євросоюз[ред. | ред. код]

Відповідно до норм Європейського агентства з лікарських засобів (EMEA) нутрицевтики мають статус товарів, що продаються вільно, тобто їх продаж дозволяється на тих самих умовах, що й інших продуктів харчування (зокрема, відповідно до норм безпеки, заявленого складу тощо), тобто вітаміни та мінеральні речовини, фітопродукти та інші нутрицевтики в лікарській формі, якщо вони не зареєстровані відповідно до законодавства як лікарські засоби, прирівнюються до продуктів харчування. Але кожна з країн Євросоюзу має власні норми щодо виробництва та контролю за обігом нутрицевтиків. У Англії обіг нутрицевтиків підпадає під дію так званого «UK Medicines Act», приведеного у відповідність до європейського законодавства 1995 року. Цей документ передбачає необхідність одержання спеціальної ліцензії для виробництва, експорту та продажу нутрицевтиків на території країни.

У Німеччині якість нутрицевтиків регламентують два документи: «Положення про діяльність аптек» та «Припис про декларацію харчової цінності».

В Австрії для характеристики нутрицевтиків існує таке визначення, як Verzehrprodukte (середнє між харчовими продуктами і лікарськими засобами). Продаж їх здійснюється після відповідної сертифікації.

Правові акти, що визначають порядок обігу нутрицевтиків, розроблено також у Бельгії, Нідерландах та Греції.

Канада[ред. | ред. код]

Відповідно до законодавства Канади[1], нутрицевтики можуть бути реалізовані як їжа або як лікарський засіб; терміни «нутрицевтики» та «функціональні продукти харчування» юридично не відрізняються[2]; будь-яким із цих термінів можна позначати продукт «відокремлений або очищений від харчових продуктів, що продається переважно в лікарській формі, зазвичай не асоціюється з їжею, і з оголошенням про те, що даний продукт здатний покращити фізіологічний стан або захистити від хронічного захворювання»[прим. перекл. 1].

США[ред. | ред. код]

Термін «нутрицевтик» (англ. nutraceutical) не визначений у законодавстві США. Залежно від складу та торгового маркування, продукт може бути визнаним біологічно активною речовиною, біологічно активною добавкою, харчовим інгредієнтом або харчовим продуктом[3].

Японія[ред. | ред. код]

Японія однією з перших 1989 року ухвалила закон про покращення харчування. Японський уряд визнає функціональне харчування як альтернативу медикаментозної терапії та визначає його як Food for Specific Health Use (FOSHU). Закон про поліпшення харчування в Японії включає п'ять категорій «Продуктів для харчування організму людини спеціального дієтичного використання»:

  • сухе молоко для вагітних і жінок, що годують;
  • сухе молоко за особливим рецептом для немовлят;
  • продукти для харчування людей похилого віку, яким важко пережовувати та ковтати;
  • поодинокі продукти для харчування хворих (тобто продукти з натрієм, калоріями, білком, лактозою, а також протиалергічні) та групи продуктів для дієт із низьким вмістом натрію, для діабетиків, для осіб з хворобами печінки та старечою огрядністю;
  • продукти харчування спеціального оздоровчого використання (FOSHU).

Росія[ред. | ред. код]

Термін «нутрицевтик» у законодавстві Росії не визначено. Залежно від компонентів (виду нутрицевтиків) та складу й форми продукту чи препарату, а також виробничої технології (фармацевтія чи продукти харчування), з якими він надходить у продаж, продукт можна класифікувати як препарат — біологічно активна добавка (випускається на фармвиробництві у формі лікарських препаратів) або як харчовий інгредієнт, продукт харчування з дієтичними або іншими властивостями (випускають виробники продуктів).

Митний союз[ред. | ред. код]

Біологічно активні добавки в лікарській формі[⇨] відповідно до ТР ТС 021[4] та ТР ТС 027[5] повинні пройти обов'язкову реєстрацію для допуску до продажу на території Митного союзу. Кількості та функціональні призначення всіх добавок які містяться в продукції (препараті) мають бути узгодженими та зазначеними на етикетці. Кожен препарат, допущений до продажу на території Митного союзу відповідно до ТР ТС 022[6], має реєстраційний номер свідоцтва про державну реєстрацію (СДГР) та вноситься до єдиної бази даних ЕБД НДІ[7].

Світовий ринок[ред. | ред. код]

Світові стандарти якості нутрицевтиків поки що не прийнято, що ускладнює оцінку якості та ефективності таких продуктів, що експортуються з різних країн. Найчастіше виробники заявляють про наявність у продукції органічно вирощених або «екзотичних» інгредієнтів, але ці терміни не мають загальноприйнятих у всьому світі визначень, і подібні твердження постачальників не кажуть нічого конкретного про якість і безпеку нутрицевтиків. Окремі компанії в гонитві за прибутком можуть у свою експортну продукцію навмисно включати дешеві низькоякісні або неефективні складники[8].

Тим не менш, проведене 2012 року маркетингове дослідження показало, що продаж нутрицевтиків (включно з біологічно активними добавками: вітамінні, мінеральні, рослинні та інші, а також функціональні харчові продукти та напої) мають стійку тенденцію до зростання, і до 2018 року можуть досягти 250 млрд доларів США.

Класифікація нутрицевтиків[ред. | ред. код]

Біологічно активні добавки[ред. | ред. код]

Добавка, содержащая витамин B

Біологічно активна добавка (англіц. «дієтична добавка» від dietary supplement; використовувати як синонім «харчова добавка» — помилка) містить поживні речовини, отримані з харчових продуктів і сконцентровані у формі рідини або у вигляді капсула. У США «Закон про харчові добавки в охороні здоров'я та освіті[en]» (англ. Dietary Supplement Health and Education Act, DSHEA), прийнятий 1994 року, визначив цей термін як:

харчова добавка — продукт, призначений для вживання внутрішньо перорально, який містить той чи інший «дієтичний складник», призначений для доповнення харчового раціону. До «дієтичних складників» цих продуктів можуть належати: вітаміни, мінерали, лікарські та інші рослини, амінокислоти, а також речовини на зразок ензимів, органічної клітковини, залоз та метаболітів. Харчові добавки можуть мати вигляд екстрактів і концентратів, і в різних формах, таких як таблетки, капсули, софтгелі, гель-капсули, рідини та порошки
Оригінальний текст (англ.)
A dietary supplement is a product taken by mouth that contains a "dietary ingredient" intended to supplement the diet. The "dietary ingredients" in these products may include: vitamins, minerals, herbs or other botanicals, amino acids, and substances such as enzymes, organ tissues, glandulars, and metabolites. Dietary supplements can also be extracts or concentrates, and may be found in many forms such as tablets, capsules, softgels, gelcaps, liquids, or powders[9].

Нутрицевтики в лікарській формі[ред. | ред. код]

Нутрицевтик у лікарській формі (БАД) — це продукт (лікарська форма), отриманий на фармацевтичному виробництві, в якому як діюча речовина використовуються один або кілька складників, отриманих із лікарських рослин або органічних сполук, що надають додаткову користь для здоров'я. Залежно від юрисдикції, нутрицевтики в лікарській формі можуть бути визнані та використані як лікарські засоби (наприклад, вітаміни). Поділяють нутрицевтики в лікарській формі за напрямом їх впливу, на призначені для того, щоб:

  • запобігти хронічним захворюванням,
  • покращити здоров'я,
  • затримати процес старіння,
  • підвищити тривалість життя,
  • підтримувати структуру чи функції організму.

Нутрицевтики в продуктах харчування[ред. | ред. код]

Нутрицевтики випускають також у формі традиційних продуктів харчування (функціональні продукти харчування), що використовуються для повсякденного харчування та в процесі виробництва додатково збагачені (нутрифікація) активними речовинами рослинного або біологічного походження (компонентами), що раніше не були присутні в цих продуктах. За такого виробництва застосовується система управління та контролю за безпекою харчових продуктів. Функціональні продукти на відміну від лікарських форм БАДів мають звичний для споживача вигляд і не вимагають такої жорсткої сертифікації.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Basu, Saikat K. Thomas, James E. Acharya, Surya N. Canada. Prospects for Growth in Global Nutraceutical and Functional Food Markets: A Canadian Perspective // Aust. J. Basic Appl. Sci. : journal. — 2007. — № 4 (24 квітня). — С. 637—649. — ISSN 1991-8178.
  2. Nutraceuticals / Functional Foods and Health Claims on Foods: Policy Paper. Health Canada. 24 червня 2013. Архів оригіналу за 15 червня 2017. Процитовано 30 січня 2014.
  3. Committee on the Framework for Evaluating the Safety of the Dietary Supplements. Committee Change // Dietary Supplements: A Framework for Evaluating Safety. — Institute of Medicine, 2005. — С. 21. — ISBN 978-0-309-09110-7.
  4. Технический регламент Таможенного союза 021/2011 «О безопасности пищевой продукции» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 12 липня 2017. Процитовано 28 березня 2017.
  5. Технический регламент Таможенного союза 027/2012 «О безопасности отдельных видов специализированной пищевой продукции, в том числе диетического лечебного и диетического профилактического питания» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 13 грудня 2016. Процитовано 28 березня 2017.
  6. Технический регламент Таможенного союза 022/2011 «Пищевая продукция в части ее маркировки» (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 травня 2017. Процитовано 28 березня 2017.
  7. Электронная база данных Нормативно-справочной информации ТР ТС ЭЕК. Евразийская экономическая комиссия (ЕЭК). Архів оригіналу за 21 лютого 2015. Процитовано 1 березня 2015.
  8. Hasler, Clare M. Regulation of Functional Foods and Nutraceuticals: A Global Perspective. — IFT Press and Blackwell Publishing, 2005. — ISBN 0-8138-1177-5.
  9. Overview of Dietary Supplements. Fda.gov. Архів оригіналу за 4 червня 2011. Процитовано 3 червня 2011.

Примітки перекладача[ред. | ред. код]

  1. В оригіналі: англ. «a product isolated or purified from foods that is generally sold in medicinal forms not usually associated with food [and] is demonstrated to have a physiological benefit or provide protection against chronic disease.»