Оггі та кукарачі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оггі та кукарачі
Oggy and the Cockroaches
Тип мультсеріалу мальована анімація
Формат мультсеріалу
  • 4:3 SDTV (1—3 сезони)
  • 16:9 HDTV (4 сезон)
  • UHDTV (5—7 сезони)
Жанр комедія
буфонада
екшн
пригоди
Режисер Олів'є Жан-Марі
Продюсер Марк дю Понтавік
Автор ідеї Жан-Івес Реймбод
Студія Gaumont Multimedia
Xilam
Країна Франція Франція
Телеканал France 3
Тривалість 6-15 хвилин
Кількість сезонів 7
Кількість серій 501
Прем'єра 1997 (пілотна серія)
19982019 (всі сезони)
УкрТелеканал Україна Новий канал
Україна 2+2
Україна ТЕТ
Україна ПлюсПлюс
Україна НТН
Україна К1
Україна Піксель TV
Україна Київ
Україна QTV
Україна Гамма
Україна Гумор ТБ
УкрПрем'єра 2 липня 2001
Сиквел Зіг і Шарко
Дубляж Телекомпанія «Новий канал» (1—2 сезони)
Студія «Бескиди» (3 сезон)
Студія «1+1» (4—7 сезони)
IMDb ID 0213363

«Оггі та кукарачі» (фр. Oggy et les Cafards) — французький мультсеріал компанії «Gaumont Multimedia» (1997—2000) та «Xilam» (2000—2018).

Сюжет[ред. | ред. код]

Кіт на ім'я Оггі живе у двоповерховому будинку в передмісті, любить спокій і надає перевагу проводити час на подушці перед телевізором або їсти смачну їжу. Але сусіди, з якими Оггі змушений ділити будинок, — три таргани зі злим почуттям гумору, і вони роблять його життя жахливим. Власне кажучи, їхня головна мета — заволодіти холодильником, у якому зберігається вся їжа.

Мультфільм відноситься до типу комедій, використовуючих для основи ґеґів насильницькі дії над персонажами: удари, стусани, класичні мультиплікаційні прийоми типу скидання на голову супротивника важких предметів (буфонада); дуже часто використовуються вибухові речовини. Бійки персонажів у більшості серій не відображаються відкрито, а чутні за кадром або стінами якого-небудь приміщення. Однак іноді серіал приймає характерні риси комедії положень або ж комедії характерів.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Оггі (Oggy) — головний герой. Добрий кіт блакитного кольору, трохи лінивий, сентиментальний романтик. Він обирає прості радощі життя: телевізор, м'яку подушку, смачну їжу. Обожнює слухати музику. Любить класику та котячу попсу — група «Miaow Sisters» (серія «The Dictator»). Обожнює солодке, любить і вміє готувати.
  • Джек (Jack) — найкращий друг Оггі. По вуха закоханий у Моніку, сестру Оггі. Це його антипод: нервовий, жорстокий, позбавлений сентиментальності прагматик. Частіше за все саме Джек стає ініціатором чергового конфлікту з тарганами. Живе недалеко від Оггі й часто гостює в нього, а іноді навіть залишається на ночівлю. Кермує власним монстр-траком. Колишній військовий.

Імена тарганам дані на честь учасників американської рок-групи Ramones:

  • Джої (Joey) — самопроголошений лідер тарганів, часто виконує роль мозкового центру групи. Найменший із трійки. Має вроджену гетерохромію очей (ліве око — жовте, праве — рожеве). Винахідливіший та розумніший за інших тарганів.
  • Ді-Ді (Dee Dee) — завжди голодний та всеїдний тарган із зеленкуватими очима. Його апетит цілковито неконтрольований, і часто стає джерелом неприємностей для всього тріо (або для нього самого). У серії «Les frites» («French Fries») Ді-Ді з'їв останній шматочок картоплі фрі, знаючи, що впаде з височенної драбини. Також поїдав шпалери з малюнками у вигляді риб у серії «Oggy's Clone».
  • Маркі (Marky) — худий та високий тарган із рожевими очима. Страждає від постійного неприємного запаху з рота, що, тим не менше, не заважає йому бути пристрасним серцеїдом. Його улюблене заняття — запрошувати дівчат на побачення (навіть ляльок). Свої перемоги в коханні позначає в спеціальному блокноті.

Другорядні персонажі[ред. | ред. код]

  • Боб — бульдог, сусід Оггі. Любить поїсти кістки з миски. Іноді стає жертвою жартів Оггі та Джека (хоча зазвичай таргани підставляють котів, аби Боб їх побив).
  • Моніка — сестра Оггі, кохана Джека. Любить екстремальні види спорту. Уперше з'являється в серії «Кохання та поцілунки». Весь час проводить на роликах.
  • Бабуся Оггі — з'являється тільки у трьох серіях («Бабусин день», «Бабуся Оггі» та «Підводні неприємності», а також у ремейку серії «Формула»). Зазвичай сидить в інвалідному візку. Здається спокійною, але при погляді на тарганів у неї прокидаються енергія й сили, вона стає моторною та вступає в бій з ними.
  • Олівія — кішка, кохана і сусідка Оггі, уперше з'явилася в серії «Олівія». Грайлива й весела, непосидюча. Любить читати й ходити на побачення з Оггі. У серії «Оггі одружується!» виходить заміж за головного героя. Не любить жорстокості.
  • Піт — пітбуль, сусід Оггі по кварталі. Уперше з'явився в серії «Олівія».
  • Миші — миші, які живуть в Оггі. Бувають різними. Наприклад, миша-качок, яка забирає зуби, що випали.
  • Поліцейський — другорядний персонаж, який з'являється в ряді серій. Може оштрафувати Оггі, Джека чи тарганів, відлупцювати когось із них чи посадити за ґрати.
  • Енья — кішечка, старша за Олівію. Любить слухати музику. Дружить із тарганами. Закохана в Джої.

Протистояння[ред. | ред. код]

Причина протистояння між Оггі й тарганами традиційно не розкривається, однак точно відомо, що воно продовжується доволі тривалий період часу: Оггі страждав від витівок тарганів ще будучи кошеням (наприклад, в епізоді «Petit, petit, petit» Оггі зменшує себе до розмірів таргана і попадає в простір між двома стінами, де знаходить соску зі своїм іменем і згадує, як таргани забрали її у нього). Правда полягає в тому, що, як і прийнято в подібного роду відносинах любові-ненависті, Оггі прикипів до тарганів всією душею (а вони, в свою чергу, до нього), і нерідко вони об'єднували свої сили для вирішення спільних труднощів. Позбувшись їх (епізод «La solitude»), Оггі з часом розпочинає нудьгувати і навіть намагається імітувати їхні витівки самостійно, прослуховуючи при цьому запис сміху тарганів на диктофоні.

4 сезон[ред. | ред. код]

Студія Xilam вирішила продовжити серіал, і в 2012 році розпочалась трансляція 4 сезону з додаванням нових персонажів. Титри сезони були переписані на «чисту» французьку мову (для міжнародного прокату — англійською), змінена графіка і персонажі стали жити за останньою модою.

Повнометражний фільм[ред. | ред. код]

Через рік після старту 4 сезону вийшов фільм «Неймовірні пригоди кота», де Оггі з тарганами подорожують в часі. Було прийнято рішення не озвучувати героїв людською мовою, так як будь-якому глядачеві цей фільм добре зрозумілий і без людської мови. Прем'єра відбулася 7 серпня 2013 року у Франції.

5 сезон[ред. | ред. код]

У 2016 році було оголошено про вихід п'ятого сезону. На відміну від всіх попередніх, він має історичну тематику та показує протистояння героїв протягом часів — від стародавнього світу до XX століття. Показ перших серій сезону пройшов на телеканалі «Gulli» в липні 2017 року.

Трансляція в Україні[ред. | ред. код]

Прем'єра в Україні відбулася 2 липня 2001 року на «Новому каналі».

Також мультсеріал транслювався на телеканалах «2+2», «ТЕТ», «НТН», «К1», «Піксель TV», «QTV», «Гамма», «Гумор ТБ», «Київ» та інших регіональних каналах.

З листопада 2012 до січня 2024 року мультсеріал транслювався на телеканалі «ПлюсПлюс».

Українське озвучення[ред. | ред. код]

Актор Роль
Анатолій Пашнін диктор диктор (1—2 сезони)
Олександр Завальський диктор диктор (3 сезон)
Юрій Коваленко диктор диктор (4 сезон)
Дмитро Завадський диктор диктор (5—7 сезони)

Посилання[ред. | ред. код]