Одіссей (телесеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одіссей
Odysseus
Тип телесеріал
Телеканал(и) ARTE
Жанр пеплум
Формат зображення 16:9
Тривалість серії 45 хв
Тривалість 45 хв.
Компанія Making Prod
GMT Productions
Arte France
Movieheart
Sunflag
Режисер Стефан Джусті
Ідея Фредерік Аземар
На основі Одіссея (Гомер)
У головних ролях Алессіо Боні
Катеріна Муріно
Нільс Шнайдер
Бруно Тодескіні
Композитор Бернар Грімальді
Країна-виробник Франція Франція
Італія Італія
Португалія Португалія
Мова оригіналу французька
Перша поява 2013[1] і 13 червня 2013[2]
Перший показ 13 червня 2013 — 11 липня 2013
Кількість сезонів 1
Кількість серій 12
Посилання

«Одіссей» (фр. Odysseus) — 12-серійний телесеріал Стефана Джусті, знятий у 2013 році. Фільм є вільною екранізацією знаменитого епосу Гомера «Одіссея» і оповідає про тривале очікування повернення Одіссея його родиною, паралельно показано інтриги і змови, до яких вдаються женихи в надії дістати царський трон і без згоди Пенелопи на шлюб з одним з них.

Сюжет[ред. | ред. код]

XII століття до н. е. Десять років після закінчення Троянської війни, Улісс, цар острова Ітака, до цих пір не повернувся додому. Тільки члени сім'ї Улісса і віддані слуги продовжують вірити, що він ще живий: його вірна дружина Пенелопа, син Телемах, який ледь знав батька, Лаерт, старий батько Улісса, і Ментор, вихователь Телемаха.

Щоб відновити порядок на Ітаці, женихи змушують Пенелопу знову вийти заміж, і тим самим призначити нового царя. Цариця сумнівається: чи повинна вона пожертвувати любов'ю до чоловіка заради його царства? Телемах страждає від знущань женихів і намагається довести, що він гідний слави свого батька. Наречені намагаються об'єднатися, але цей союз дуже крихкий, адже кожен прагне трону. Серед небагатьох, які прибули після закінчення війни на єдиному, вцілілому з флоту Улісса кораблі, у палаці прислуговує Евринома, особиста рабиня Пенелопи, племінниця Пріама. Вона бажає скористатися напругою і помститися за смерть своїх близьких. Клея, дочка Евріноми, не рветься знищити рід Улісса, тому що лише смутно пам'ятає про Трою і несподівано закохується в Телемаха.

Женихи, втомившись від тривалих очікувань, вирішують отримати трон підлим обманом, принизивши Пенелопу чутками, що вона зрадила чоловіка з проїжджих оповідачем, якого самі ж і направили до цариці під приводом розповісти про чоловіка. Коли нарешті Улісс повертається, після недовгого щастя Пенелопи і Телемаха, царя засліплює гнів і зайва обережність: він упевнений, що ніхто не радий його поверненню, що всі його зрадили. Телемах, всупереч почуттям до Клеї, на догоду батькові вступає в шлюб з феакиянкою Навзикаєю, дочкою Алкіноя та Арети. Знаючи, що Навзикая врятувала Улісса, Пенелопа ревнує її до чоловіка, вважаючи, що Улісс палає до дівчини любовними почуттями.

Гнів доводить царя до безумства: не розбираючись, він розправляється з кожним, на кого впаде підозра в зраді, не помічаючи очевидної правди; він порушує закони шанування богів. Жорстока розплата настає дуже скоро: на Ітаку нападає Менелай. Зійшовшись з загарбником в поєдинку, Улісс отримує смертельну рану, але вбиває Менелая. Перед обличчям смерті він розуміє, наскільки глибоко він помилявся у своїх близьких. Зі спокійною душею він вмирає на руках у Пенелопи востаннє зізнавшись, що все своє життя любив тільки її одну. Прийнявши кермо правління, Телемах обіцяє мир і процвітання на Ітаці. Пенелопа, спустошена втратою коханого чоловіка, має намір прожити вдовою до кінця днів, очікуючи зустрічі з ним у Потойбічному світі. Осліплий Гомер диктує своєму писареві останні слова своєї поеми про великого героя.

В ролях[ред. | ред. код]

Розбіжності з оригіналом[ред. | ред. код]

Телесеріал є дуже вільною екранізацією «Одіссеї», автори взяли за основу тільки сюжет поеми, висвітлюючи дію на Ітаці. Мандри Одіссея, які диктуються писареві Гомеру, трактуються як вигадка самого Одіссея.

  • Протягом усього телесеріалу Одіссея називають Уліссом (під цим ім'ям він був відомий стародавнім римлянам), також повністю виключене втручання богів, які відіграють ключову роль в «Одіссеї»;
  • Женихи гинуть від руки Одіссея під час прийняття присяги, а не під час змагання з його луком (сам епізод змагання опущений);
  • Помститися за смерть женихів не збираються їх престарілі батьки на чолі з Евпіфом, батьком Антіноя, а їхні сини на чолі з сином Антіноя, Оріоном;
  • Телемах вступає в шлюб Навсікаєю, хоча любить рабиню Клею і одружується на ній вже після смерті Одіссея. Дані повороти сюжету ймовірно є відсиланням до версій про дружину Телемаха: його дружиною була або Навсікая[3] або дочка Нестора Полікаста (що очевидно і послужила прототипом рабині Клеї)[4];
  • Менелай хоче підпорядкувати або захопити Ітаку, чого насправді ніколи не було;
  • Одіссей гине від руки Менелая на узбережжі, згідно з переказами саме так Одіссея вбиває його позашлюбний син Телегон[5][6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fernsehserien.de
  2. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  3. Комментарий Д. О. Торшилова в кн. Гигин. Мифы. СПб, 2000. С.159
  4. Евстафий. Комментарий к «Одиссее» Гомера XVI 117—120 = Гесиод. Перечень женщин, фр.221 М.-У.
  5. Лікофрон. Александра 793.
  6. Оппіан. Про риболовлю II 498.

Посилання[ред. | ред. код]